Чекліст для майбутнього батька: як діяти, коли почув фразу «Я народжую» 

Щоб уникнути нервувань у момент, коли потрібно везти породіллю до пологового будинку, майбутньому татові слід заздалегідь підготуватися до її транспортування. А з настанням перших переймів — зберігати спокій та діяти за планом, дотримуючись таких рекомендацій.

Складіть «дорожню карту»

Як тільки ви з дружиною визначилися, в якому пологовому будинку народжувати, варто прикинути кілька варіантів маршрутів, як до нього доїхати від вашого будинку. Слід точно з’ясувати, у який час і на яких ділянках дороги виникають затори, щоб у відповідальний момент впевнено та без негативних емоцій об’їхати їх заздалегідь підготовленими «лазівками».

Це треба зробити, навіть якщо ви плануєте їхати у пологовий будинок на таксі. Допомога водію, який приїхав на такий несподівано екстремальний для нього виклик, буде доречною.

Приведіть автомобіль у 100% готовність

Технічний стан сімейної автівки завжди має бути бездоганним. Але до початку 7 місяця вагітності (31-32 тиждень) майбутньому татові потрібно переконатися в справності всіх систем і вузлів машини — вони повинні працювати як швейцарський годинник. Приблизно з цього часу возіть у багажнику (а якщо гараж знаходиться поруч з домом, то майте там) запас пального, який дозволить доїхати до пологового відділення без зупинок на дозаправку.

Спакуйте «пологову валізу»

Кожний пологовий будинок видає список речей, які знадобляться породіллі під час пологів і після них. Візьміть ці рекомендації заздалегідь і до 7 місяця вагітності зберіть «пологову валізу». Нехай стоїть в очікуванні свого часу.

Але якщо укомплектувати її не вдалося, то не варто нервувати. Зазвичай татові вистачає часу, щоб повернутися додому, зібрати потрібні речі й приїхати до пологового будинку задовго до появи дитини на світ.

Тому якщо майбутня мама панікує та нервує, болі здаються їй нестерпними й заспокоїти її не виходить, то нічого не пакуйте. Їдьте в пологовий будинок, взявши з собою тільки обмінну карту, паспорти й 2-3 півлітрових пляшки з негазованою питною водою.

Поспішайте повільніше

Це відмінна порада майбутньому батькові, що вказує, як слід поводитися в момент настання у породіллі перших переймів. Річ у тім, що дослідження показали: чим ближче до пологів вагітна потрапляє в пологове відділення, тим комфортніше вона почувається під час пологової діяльності. Тому не варто відразу вирушати в дорогу, побудьте вдома. Спробуйте відволіктися, масажуйте дружині спину, допоможіть сходити у ванну кімнату, увімкніть улюблену музику, разом співайте, ходіть і танцюйте.

Їхати до пологового слід тоді, коли відчутні по силі перейми виникають з періодичністю не рідше 1 разу за 5 хвилин. При цьому вони тривають від 45 секунд до 1 хвилини. Час допоможе відстежувати лічильник переймів — спеціальний додаток для смартфона.

Забезпечте спокій породіллі в дорозі

Помічено, що деякі жінки аж занадто переймаються через те, що води, які раптово відійшли в дорозі, зіпсують оббивку автомобіля. Таке емоційне навантаження абсолютно ні до чого. Тому, перш ніж посадити (укласти) майбутню маму на заднє сидіння автомобіля, застеліть його простирадлом, рушником або пелюшкою.

І ще один важливий момент, про який повинен пам’ятати майбутній тато. Під час поїздки вагітної до пологового будинку — не важливо в сімейному автомобілі або в таксі — вона повинна слухати улюблену музику, а не балачки про політику, дратівливі радіопередачі чи треки.

Будьте обережні

Скажіть «ні» паніці, керуйте автомобілем, не порушуючи правил дорожнього руху і допустимих меж швидкості. Особливо нервувати не варто. Від моменту, коли лічильник переймів «дасть команду» їхати в пологовий будинок, до появи малюка на світ зазвичай проходить не менше 8 годин. Ваше головне завдання — передати свій вагітний скарб в руки медикам цілим, неушкодженим і в стані повної «бойової готовності».

І, звичайно ж, не забувайте підбадьорювати дружину, говорити, яка вона молодець. Туркоче без угаву? Добре! Хоче, щоб більше говорили ви? І це не проблема! Випромінюйте непохитну впевненість у тому, що все пройде успішно. І не забудьте сказати слова майбутній дитині, що ще трошки й ви разом з мамою зустрінете її посмішками, поцілунками та обіймами.

26 Листопада / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність