Веганські лінійки косметики від різних брендів

Тренд на свідоме споживання поступово проник і в б’юті-індустрію. Сьогодні все частіше обговорюється питання щодо відмови від продуктів тваринного походження і тестування косметики на тваринах. На цій хвилі багато компаній навіть почали випускати веганську косметику. Як розпізнати її серед інших засобів і відрізнити від етичних продуктів, розповідає EVA Blog.

Що таке веганська косметика

Є дві обов’язкові умови справжньої веганської косметики: вона не містить компонентів тваринного походження і не тестується на тваринах. У складі використовують тільки рослинні компоненти або синтетичні аналоги тваринних продуктів.

Не плутайте веганську косметику та етичну: остання називається cruelty free. Вона теж не тестується на тваринах, але може містити компоненти, отримані з них. Розпізнати її допоможе маркування у вигляді кролика.

Відрізняються веганські засоби й від еко (натуральних): в останніх немає хімічних речовин, але трапляються компоненти тваринного походження.

Переваги та недоліки веганської косметики

Основні переваги:

  • етичність;
  • екологічність;
  • мінімум алергічних реакцій на рослинні компоненти;
  • за споживчими якостями не поступається аналогам.

Але водночас косметичні засоби для веганів:

  • виробляються лише окремими брендами, оскільки вимоги не тестувати на тваринах значно обмежують ринок збуту (наприклад, для продажу на внутрішньому ринку Китаю такі тести обов’язкові);
  • коштують дорожче, ніж аналоги, зокрема через альтернативні способи тестування і додаткові перевірки.

Також косметика без продуктів тваринного походження може відрізнятися за споживчими властивостями. Наприклад, штучний аналог карміну (пігмент у декоративних засобах) складніше змивається зі шкіри, ніж натуральний. Однак подібні відмінності досить рідкісні.

Перед покупкою веганських брендів косметики або окремих продуктів рекомендуємо перевірити їх:

  • на наявність сертифікації PETA, якщо ви шукаєте 100% веганську косметику;
  • у списку cruelty free брендів, що не тестують продукцію на тваринах.

У списку PETA немає багатьох брендів з СНД. До того ж окремі компанії випускають і просто лінійки веганської косметики, розширюючи асортимент. Це все ще спірне питання для веганів, адже, купуючи продукт з обмеженої лінійки, вони підтримують загалом не веганський бренд.

Але якщо у вас є бажання підтримати cruelty free рух і спробувати веганські бренди косметики, ви можете купувати будь-яку продукцію, яка маркується як повністю веганська.

Чого не повинно бути в складі косметичних засобів для веганів

Уважно читайте склад. У косметиці для веганів відсутні:

  1. Бджолиний віск.
  2. Мед.
  3. Молоко.
  4. Желатин.
  5. Гліцерин тваринного (!) походження.
  6. Кармін, кармінова кислота, кошеніль та її екстракт.
  7. Риб’яча луска (гуанін).
  8. Натуральна перлинна есенція.
  9. Морська олія.
  10. Хітин.
  11. Муцин.
  12. Ланолін і його похідні.
  13. Ретинол.
  14. Еластин і кератин тваринного (!) походження.

Ці компоненти можуть бути зашифровані, тому перевіряйте незнайомі назви. Так, під Cera Alba ховається бджолиний віск, а під Piscum Lecur — олія печінки риб. Важлива і позначка про походження компонента: певні речовини можна отримати як з тварин, так і з рослин.

Як перевірити походження компонента? Відповісти складно. Деякі виробники маркують спірні інгредієнти виносками, вказуючи, звідки вони отримані. Інші обмежуються маркуванням, побічно підтверджуючи веганський склад.

А як же тести?

Як веганські бренди косметики перевіряють безпечність свого продукту? Сьогодні є кілька альтернатив, і всі вони дуже ефективні:

  1. Випробування на людях. Косметику в мікродозах тестують добровольці, що дає майже 100% ефективність досліджень, адже саме людина — кінцевий споживач.
  2. Тестування in vitro. Компоненти або продукт у маленьких дозах поміщають до пробірки з вирощеними в лабораторії клітинами людської шкіри. У цьому випадку виходить перевірити реакцію на клітинному рівні, а не тільки in vivo, тобто на живому організмі.
  3. Комп’ютерна модель. У спеціальній програмі моделюється реакція шкіри на компоненти, їх поєднання і навіть цілі формули.

Особливо технологічний спосіб — це випробування на «живому» медичному манекені, в якого навіть є власна кровоносна система і дихання! Але поки це дуже дорогий метод, доступний тільки великим концернам.

В яких брендів є лінійки веганської косметики?

Представляємо топ найкращої доглядової косметики без продуктів тваринного походження. Перший бренд у нашому рейтингу — 7Days.

Екологічна лінійка Go Vegan із семи тканинних масок проведе б’юті-реанімацію вашої шкіри. Основа засобів виконана з деревних волокон, які повністю розкладаються за 1-6 місяців. Активні екстракти отримані з рослин, тож у складі відсутні продукти тваринного походження. Влаштуйте справжній релакс для своєї шкіри, підтримуючи веганську продукцію!

Наступний бренд — Bielenda. Його лінійка з веганським складом Vegan Friendly представлена:

Оліями для тіла з апельсином, авокадо, каріте, кокосом. Засоби зволожують шкіру, роблять її підтягнутою та еластичною завдяки цінним рослинним оліям.

Скрабами для тіла з неймовірними ароматами апельсина і кавуна. Косметика гарантує щадний пілінг. Наносьте засоби на вологу шкіру і ретельно змивайте водою.

Бальзамами на основі соку алое, олії троянди та кокоса — найкращі зволожувальні та регенераційні компоненти. Використовувати засоби можна цілий рік, адже вони глибоко живлять шкіру і гарантують високий рівень зволоження.

Раніше в EVA Blog ми знайомили вас з веганською лінійкою масок від Instagood. Корисні засоби з вітамінами та цікаві формули, що на 90% складаються з натуральних компонентів: дізнайтеся більше про продукцію бренду в нашій статті.

А ви підтримуєте тенденцію cruelty free та створення спеціальних лінійок косметики з веганським складом? Діліться враженнями, якщо вже встигли спробувати засоби від 7Days, Bielenda та Instagood. Шукайте косметику з веганським складом у нашому інтернет-магазині eva.ua або на полицях мережі магазинів EVA.

Тканинна маска для обличчя 7 Days Go Vegan Tuesday Yellow Day Smoothie

66.00
Купити

Масло для тіла Bielenda VEGAN FRIENDLY

99.00
Купити

Скраб для тіла Bielenda Vegan Friendly

181.00
Купити

Бальзам для тіла Bielenda VEGAN FRIENDLY

250.00
Купити
21 Червня / 2021 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Елена

    Палетка очень яркая и красочная ))

  2. Соломія

    Вау, дуже крута колекція. Дуже подобається. Я вже спробувала підводку, вона надзвичайно крута. І взагалі бренд косметики GlamBee є одним з улюблених брендів косметики

Рекомендовані статті