Весняний авітаміноз: як отримати заряд бадьорості після зими

Весна – період розквіту природи. Але чомусь ми, як частина тваринного світу, не завжди стаємо активніше з приходом сонячних днів. Апатія, млявість, погіршення настрою – здавалося б, повинні закінчитися разом з першим сонячним промінням. Однією з причин такої весняної втоми та апатії може бути авітаміноз – виснаження запасу вітамінів. Воно відбувається не чітко зі зміною сезону, але ближче до кінця зими можна відчути спад енергії та настрою.

Давайте розбиратися з тим, що відбувається навесні, як отримати заряд бадьорості після зими та підтримати організм у період карантину.

До речі, чудова ідея: реєструйтеся в Eva Women Challenge, аби пройти весь шлях до здорового та активного способу життя разом з експертами та іншими учасницями!

 

Чи дає нам їжа всі необхідні вітаміни?

Існує популярна думка, що абсолютно все, що потрібно, ми можемо отримати з їжі. При цьому, часто якість їжі та режим живлення не беруться до уваги. Якщо ви ситі, то начебто, отримали все, що потрібно. Насправді, наше тіло працює настільки добре, що довгий час ми можемо не помічати, що чогось не вистачає.

Дефіцит тих чи інших речовин “ховається” та в результаті призводить до розвитку тих чи інших захворювань. Навесні таким тривалим станом може стати авітаміноз. Ви можете подумати, що зміна сезонів сама по собі регулює стан людини, але це не зовсім так. Взимку ми вживаємо немсезонні фрукти та овочі, а тривалого зберігання. У таких продуктах запасів вітамінів, що залишилися до весни – мінімум! Вірусні та бактеріальні захворювання, ненормований графік роботи та стреси можуть виснажувати нервову систему та відбиватися на імунітеті.

Запаси “сонячного” вітаміну D за зиму витрачаються. Це може привести до слабкості, депресії, апатії, погіршення стану нігтів та зубів. Крім того, як повідомляє ВООЗ, більшості жителів землі навіть в сонячних країнах не вистачає вітаміну D. Ми більшу частину часу проводимо в тіні, прикриваємо тіло одягом та використовуємо сонцезахисні засоби. Що не дає можливості накопичити великі запаси вітаміну наперед.

Нестача йоду позначається на роботі щитовидної залози, яка регулює обмін речовин, розумову діяльність та теплобмін. Якщо вам не вистачає йоду, ви можете помітити, що погіршилася пам’ять, ви сильніше реагуєте на стреси, постійно втомлюєтеся та часто мерзне або навпаки, вам різко стає жарко. Україна відноситься до країн, де в грунті міститься недостатня кількість йоду та селену (цей мікроелемент допомагає засвоєнню йоду). Тому часто навіть при гарному харчуванні їх може не вистачати.

Багато з метою дбайливого ставлення до екології переходять на вегетаріанський раціон. Але при цьому не заміняють ті продукти, з яких тілу легше отримувати поживні речовини (наприклад, залізо з м’яса засвоюється краще, ніж з рослинних продуктів).

Рафіновані вуглеводи (біле борошно та вироби з неї, шліфовані крупи) не містять достатньо вітамінів групи В. Це може позначитися на загальному рівні вашої енергії, настрою та здоров’я шкіри та слизових. Якщо ви харчуєтеся незбалансовано круглий рік, дефіцит накопичується та призводить до хронічного порушення обміну речовин, втоми та зниження працездатності.

Ознаки авітамінозу

Якщо ви стежите за харчуванням та приймаєте вітамін D у вигляді добавок, швидше за все, ви не зіткнетеся з втомою навесні. Перевірте, чи відчуваєте ви щось подібне з перерахованих нижче симптомів:

  • Постійна млявість або сонливість
  • Знижена концентрація уваги
  • Погіршення пам’яті
  • Загострення хронічних захворювань
  • Погіршення стану шкіри, волосся та нігтів
  • Сильна сухість шкіри та слизових, потріскані губи
  • Судоми, оніміння м’язів, м’язові болі
  • Підвищена мерзлявость

Якщо ви помітили ці симптоми, можливо, у вас є дефіцит вітамінів. Зверніться до лікаря, щоб перевірити, чи так це. Крім того, це можуть бути ознаки як загальної фізичної та стресовій втоми, зневоднення, так й інших захворювань.

Як отримувати максимум необхідного з їжею та залишатися енергійною

Як ми вже розібралися, основна причина нестачі вітамінів – незбалансоване харчування. Тіло не може отримати все, що необхідно, з повітря або води: йому потрібен “матеріал” для виготовлення всього, що потрібно.

Спробуйте проаналізувати свій раціон з цього чекліст. Відзначте ті пункти, які потрібно поліпшити та запишіть собі в план. Це допоможе поступово й покроково поліпшити ситуацію, уникнувши сильного дискомфорту від різкої зміни харчування.

  • Я їм близько 5-11 порцій овочів та фруктів в день (порція – це 50 г)
  • Я вживаю достатньо рідини (30 мл води на кг маси тіла)
  • Я їм овочі та фрукти в свіжому вигляді щодня
  • Фрукти та овочі, які я їм, мають різні кольори (наприклад, морква, білокачанна капуста, сушена петрушка, заморожена смородина)
  • У зимовий сезон я вживаю також квашені продукти, цитрусові, сушені або заморожені овочі та фрукти
  • Я приймаю добавки вітаміну D в кількості від 400 до 800 МО
  • Я вживаю нежирне червоне м’ясо кілька разів на тиждень або замінюю його вживання прийомом добавок із залізом

  • Крупи, які я їм, не шліфовані (бурий рис, перлова, ячна, гречана крупи і т.д.)
  • Я вживаю різноманітну нерафіновану олію (соняшникову, оливкову, лляну, волоського горіха та ін.)
  • Якщо я не вживаю рослинне масло, я їм різні горіхи та насіннячка
  • Я вживаю йодовану сіль або приймаю добавки йоду
  • Я вживаю кисломолочні продукти або їх рослинні аналоги, збагачені кальцієм
  • Я досить сплю вночі (7.5-8 годин) та даю собі відпочинок між справами протягом дня
  • Я займаюся помірними фізичними активностями
  • Якщо я займаюся інтенсивними фізичними навантаженнями, я приймаю додатково вітамінні комплекси для спортсменів та ізотоніки

Висновки

Незважаючи на появу довгоочікуваних сонячних днів, не всі відчують себе “прокинулися”. Весняна втома і апатія – явища досить поширені. Якщо протягом року ви харчувалися незбалансовано та не приймали добавки, щоб покривати дефіцит вітамінів, у вас може розвинутися авітаміноз.

Щоб мати більше енергії, потрібно поступово і плавно налагодити свій раціон. Звертайте увагу на цільнозернові продукти, сиродавлені олії, щоденне вживання овочів та фруктів. Деякі вітаміни, наприклад, вітамін D, йод та селен краще приймати у вигляді добавок та збагачених продуктів, так як їхні потреби зазвичай не покриваються з їжею.

Якщо ви поки не займалися питаннями харчування, і для вас складно це організувати, приєднуйтесь до Eva Women Challenge. Якщо вам потрібна покрокова програма, м’яка дисципліна, поради експертів та приємна компанія, реєструйтеся безкоштовно за посиланням!

12 Березня / 2020 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті