10 звичок, які дозволять полюбити своє тіло

Я не пам’ятаю, що наштовхнуло на цю думку, але вона вже багато років зі мною. “Твоє тіло стільки всього вивозить, воно завжди з тобою. То ж чому ти сприймаєш його як ворога? Чому прагнеш тиснути, сварити, бути постійно незадоволеною?” Адже стільки клітин —  і всі працюють для мене! Так, не завжди ідеально, але часто це наслідки моїх дій та рішень. Тож чому між “любити себе” та “слухати рандомну панянку з інтернету, яка нав’язує комплекси” я маю вибирати не себе? У цій статті пропоную поговорити про корисні звички, які змінять життя та допоможуть полюбити власне тіло.

Бодіпозитив та здоров’я

1-Бодіпозитив

Бодіпозитив як ставлення до свого тіла в певний період зайняв відчутну частину інформаційного простору. Але, як це часто буває, через неправильне, однобоке тлумачення корисна концепція отримала й багато хейту, який ти й зараз легко помітиш у соцмережах. Бодіпозитив прирівняли до схвалення ожиріння та почали звинувачувати в тому, що це нездорово. Але насправді ця концепція не лише про надмірну вагу.  Купа дівчат комплексують через помітну худорлявість та неможливість набрати вагу. А комусь некомфортно бути надто високою, надто низькою, мати довгий ніс чи ластовиння.По секрету, якщо слухати любителів вилити злість в інтернеті, ти завжди будеш недо.

Шукай EVA Blog в Instagram

Насправді ж, бодіпозитив — це відсутність озлобленості до свого тіла, яка не скасовує турботу про нього. Наприклад, надмірна вага має багато побічних ефектів. Але від того, що ненавидітимеш її, одягатимеш в мішок і гнобитимеш себе за зовнішній вигляд, ти різко не схуднеш і здоровішою не станеш. А от покрокове впровадження корисних звичок дасть ефект.

Що ж може допомогти полюбити своє тіло? Які корисні звички рекомендують психологи, щоб змінити ставлення до проблеми та покращити життя? Я не розкажу чогось кардинально нового, бо найдієвіші рішення зазвичай досить прості.

Цікаво на тему: Що таке софт скіли та як їх розвивати, щоб досягнути успіху

Сприймай тіло як реліквію

Це, напевно, найголовніша корисна звичка, яка допоможе істотно змінити життя. Вона перепрограмовує сприйняття багатьох моментів. Привчись дивитись на тіло як на цінний скарб, реліквію, яку треба берегти. На таке, як є: з кривим носом, великими вухами, надмірною вагою чи висипаннями по всьому обличчю.

2-Сприймай-тіло-як-реліквію

Поважай своє тіло. Наряджай. Не сприймай як слугу, який постійно поступається своїми інтересами. Припини вірити, що хорошого варті лише ідеальні тіла. Дбай про свій організм, балуй його приємними процедурами та якісним доглядом. Завжди змивай макіяж перед сном. Не відкладай лікування, адже проблеми зі здоров’ям часто тягнуть вниз всі інші сфери. Припини весь час порівнювати себе з іншими, цінуй індивідуальність. Подивись на історії зірок: кидають навіть конвенційно красивих жінок. Тож щоб змінити життя менше слухай внутрішнього критика та більше підтримуй себе.

3-Сприймай-тіло-як-реліквію

Цікаво на тему: 5 простих порад, як полюбити себе

Пропрацьовуй тривожність

Бажання відповідати соціальним стандартам часто породжується внутрішньою тривожністю. Роки еволюції навчили наш мозок, що для виживання необхідно бути частиною групи, через що ми часто нервуємо, що не впишемось в стандарти спільноти. Саме тому, щоб полюбити власне тіло, варто попрацювати з психікою. Знайди тригери, що вмикають твою тривожність та навчись інакше на них реагувати. Зверни увагу на такі корисні звички як медитація та дихальні практики. Працюй над зміцненням самооцінки, щоб зменшити важливість зовнішнього схвалення. Навчись цінувати маленький прогрес, а не лише глобальні результати.

4-Пропрацьовуй-тривожність

Цікаво на тему: Недовірливість: що це таке і як її позбутися

Дбай про графік сну

Нав’язаний періодом “успішного успіху” стереотип, як класно мало спати. Насправді ж постійний недосип знижує здатність ясно мислити. Тобі складніше усвідомлено дивитись на питання та впроваджувати зміни в життя. На них банально не вистачає енергії.

5-Дбай-про-графік-сну

Я майже до 30 років вважала себе совою. Як же незвично було, коли раптом відчула кайф ранніх пробуджень. Світ ще спить, він повільно-лінивий, а ти вже спостерігаєш за змінами. Але це мій шлях, тобі може бути комфортно в іншому ритмі. Головне — повноцінно висипатися (бажано, не менше 7 годин) та зрозуміти, які обставини та періоди доби цьому сприяють.

Цікаво на тему: 5 порад, як перестати заздрити іншим людям

Додай регулярну фізичну активність

В школі я ненавиділа фізкультуру. Це було пекло, в якому тобі ніхто не пояснює, навіщо цим займатись, лише нав’язують виконання нормативів, до яких тобі ні жарко, ні холодно. І лише в дорослому віці відкрила, який то кайф: відчувати силу, міць, витривалість, гнучкість. Займатись заради самого процесу, а не для того, щоб схуднути. У цей момент тренування припинили бути повинністю, вони стали відчутним джерелом енергії. А пізніше, коли почала цікавитись ефективністю роботи мозку, дізналась, що це ще й крутий спосіб покращити когнітивні процеси.

6-Додай-регулярну-фізичну-активність-1

Не обов’язково одразу заганяти себе в зал з жорстким графіком. Почни з регулярних прогулянок на свіжому повітрі. Годинка на тиждень — цей мінімум реально зробити. Потім додай зарядку. І коли відчуєш потребу, придбай абонемент в зал. Не для того, щоб скинути 5, 10, 20 кілограмів та схуднути. А щоб допомогти тілу розкрити потенціал. Щоб воно показало тобі, як багато вміє, та нагородило дофаміном за увагу до себе.

7-Додай-регулярну-фізичну-активність

Цікаво на тему: ТОП-12 вправ з пілатесу для підвищення витривалості

Роби масажі

Щоб полюбити тіло, треба навчитись його відчувати. Звучатиме дивно, але люди цього часто не вміють. Масажі прям фізично допомагають “побачити” кожен м’яз, все своє тіло. Можна записатись до спеціаліста, навчитись робити масаж сухою щіткою або опанувати техніки самомасажу. Головне для зміни життя — додати в перелік своїх корисних звичок цей спосіб насичення тактильністю.

8-Роби-масажі

Цікаво на тему: Фейсфітнес та фейсбілдінг: у чому різниця та найкращі вправи для обличчя

Знімай селфі

Ти не любиш своє тіло, бо ти його не помічаєш. Адже замість уваги до себе спрямовуєш її на інших. Селфі й нюдси допомагають побачити свої класні риси. Їх не обов’язково комусь показувати, важливий сам процес. Перед тим, як знімати, сядь перед дзеркалом та спробуй побачити себе очима закоханої людини. Тренуйся бачити в кожній рисі красу та індивідуальність. Зроби фото та переглянь їх згодом. Спочатку фокус уваги буде за звичкою чіплятися за те, що хочеться виправити. Але чим більше практики, тим гарнішою станеш у власних очах.

9-Знімай-селфі

Цікаво на тему: 9 б’юті-обіцянок своєму тілу

Хвали своє тіло

Практика вдячності, яку часто рекомендують психологи для роботи зі свідомістю, корисна й у прагненні полюбити власне тіло. Так, спочатку буде незвично. Бо значна частина людей схильна сприймати свій організм, як мовчазного прислужника, якому за замовчуванням треба підіймати планку вимог. Але поглянь з іншого боку. Віки еволюції працювали на те, щоб зробити тіло твоїм найкращим помічником.

10-Хвали-своє-тіло-1

Тому раджу впровадити наступну корисну звичку. Заведи блокнот, в якому пиши похвалу своєму тілу, відмічай, в чому воно класне. Особливо корисно робити це, якщо на думку суспільства маєш серйозні вади. Бо хейт отримати легко, а ти спробуй врівноважити терези.

11-Хвали-своє-тіло

Говори собі компліменти. Цінуй свої шрами. Пам’ятай: те, що ти вважаєш недоліками, — це свідчення твого життя та пройдених випробовувань..

Цікаво на тему: Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Зміни підхід до харчування

12-Зміни-підхід-до-харчування

Коли тобі не подобається тіло й виникає бажання схуднути (або набрати вагу, якщо ти худорлява), першою в голову приходить думка про дієти. В короткочасній перспективі вони, можливо, й працюють. Але щоб змінити життя варто в цілому переглянути підхід до харчування. Вивести його з зони, що підсилює тривожність та знервованість, у сектор ресурсів та натхнення.

12-Зміни-підхід-до-харчування-1

Сприймай процес приготування їжі як прояв любові до себе. Не завантажуй в себе абищо та не заїдай емоції. Додай у меню достатньо білку та клітковини, збалансуй жири, бо вони треба для нормального циклу. Навчись смачно готувати овочі. Сервіруй стіл для себе, щоб естетично кайфувати. Їж красиво та повільно.

Цікаво на тему: 5 соусів, з якими будь-які страви будуть ще смачнішими

Дізнавайся свої чутливі точки

Інтимні стосунки з власним тілом не менш важливі, ніж з партнером. Бо останнього все ж можна змінити, а ти з собою назавжди. Не ігноруй потреби власного лібідо та розвиток своєї чуттєвості. Секс — важлива частина життя, не варто її знецінювати. В прямому сенсі навчись любити своє тіло. Дізнавайся свої ерогенні зони, знаходь, яка взаємодія дарує найбільше задоволення. Не погоджуйся на секс без бажання, він має бути не обов’язком, а прагненням з активною згодою.

13-Дізнавайся-свої-чутливі-точки

Цікаво на тему: 10 сексуальних ігор для сором’язливих

Плануй відпочинок

Для багатьох впровадження такої корисної звички як планування відпочинку буде найскладнішою задачею у прагненні змінити життя. Адже я маю на увазі не просто інший вид діяльності, а повноцінне “нічого не роблю”. Не за залишковим принципом, а як окрема основна тема. Відпочинок має стати постійним пунктом у твоїх планах на тиждень та на рік. Бо любов до свого тіла — це повага до того, що йому необхідно відновлюватись.

14-Плануй-відпочинок

Цікаво на тему: Що таке колесо життєвого балансу та як його побудувати?

Читати деякі з пунктів цієї добірки корисних звичок, що сприяють любові до свого тіла, часом може бути неприємно. Адже все нібито просто звучить, але коли пробуєш впровадити, вмикаються автоматичні реакції. Часом так складно дозволити собі любити своє тіло. Хочеться отримати дозвіл психологів, тренерів чи ще якихось експертів. Але якщо витримати період турбулентності від власної неідеальності, за хмарами відкривається ніжне світло задоволення. Тож вибирай любити себе та своє тіло, дбай про нього. А в коментарях поділись, що саме тобі у цьому допомагає!

Читайте також:

17 Квітня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність