Як зробити правильний демакіяж обличчя

Про те, як зробити найрізноманітніші види макіяжу, говориться багато. А як його правильно зняти? Сьогодні в цьому і будемо розбиратися.

Час читання: 4 хвилини та бабл-ті 🧋

статья доступна на русском языке

Демакіяж

Демакіяж — один з найважливіших етапів у догляді за шкірою обличчя. Так-так, це не просто змити туш і шар пудри пінкою, а цілком собі комплексна процедура, головне завдання якої полягає в ефективному очищенні шкіри. У правильному демакіяжі важливим є не тільки як його робити, а й чим. Тому в цьому матеріалі ми поговоримо про все й одразу.

Цікаво по темі: Тільки нікому: лайфхаки домашнього догляду за собою

Підбираємо засоби для демакіяжу

Підбираємо засоби для демакіяжу

Розбір демакіяжних польотів почнемо саме з продуктів. Хоч основне завдання у них одне — очистити обличчя від декоративної косметики — їх різновидів дійсно багато. І це прекрасно, адже саме завдяки такій різноманітності можна підібрати оптимальні засоби для свого типу шкіри та вподобань.

EVA в инстаграм

Міцелярна вода

Міцелярна вода

Сьогодні цей засіб є на поличці практично в кожній ванній. Міцелярна вода — це рідкий засіб для зняття косметики, за консистенцією схожий на звичайну воду. В її складі містяться міцели — м’які поверхнево-активні речовини, які «притягують» до себе будь-які забруднення і декоративну косметику з поверхні шкіри. Вона легко змивається з водою, діє м’яко, але ефективно, завдяки чому підходить для всіх типів шкіри та не викликає подразнення.

Міцелярка чудово справляється зі звичайним макіяжем, проте розчинити стійкі продукти їй не під силу. Важливо не забувати змивати її (краще з пінкою або гелем для вмивання), навіть якщо на пакуванні написано протилежне.

Рекомендовані продукти:

  • CeraVe Hydrating Micellar Water — ідеальний продукт для чутливих очей і шкіри з ніацинамідом і керамідами в складі.
  • Нейтральний рівень pH La Roche-Posay Physiologycal Cleansing дозволяє делікатно, але ефективно видаляти макіяж, а також засіб підходить для тих, хто носить лінзи.
  • Для жирної та чутливої шкіри — некомедогенна та гіпоалергенна міцелярна вода Mixa Anti-Imperfection з SPF 30.

Двофазний засіб

Двофазний засіб

Двофазні засоби для демакіяжу можна назвати більш просунутою версією міцелярної води. Такий продукт складається з двох частин з різною основою: олійною і водною. Першою прекрасно розчиняється стійкий макіяж, друга потрібна для видалення залишків розчиненої косметики.

Найчастіше двофазки представлені в прозорих пляшечках і в них добре видно поділ на олійну і водну фракції. Очищаючи шкіру від мейку, слід струшувати флакончик, щоб фази змішалися. І так само як і в міцелярному демакіяжі, після використання засобу його варто змити пінкою або гелем для вмивання.

Цікаво по темі: 5 ефективних способів звузити пори на обличчі

Лайфхак: Якщо у двофазці олійна основа знаходиться вгорі та тобі потрібно зняти стійкий мейк, не змішуй засіб перед застосуванням — «чиста» олійка ефективніше і дбайливіше зітре «довгограючі» текстури.

Рекомендовані продукти:

  • Elemis White Flowers Eye & Lip Make-Up Remover має в складі вітамін В5 і чинить антиоксидантну дію.
  • Екстракт ромашки та мінерали Мертвого моря у формулі Health And Beauty Dual-Phase Eye & Lips зміцнюють шкіру та позбавляють від подразнення.
  • Двофазний засіб Celimax Spot Brightening збагачений вітамінами (А, С, Е) і без проблем справляється зі стійкими продуктами.

Молочко для демакіяжу

Молочко для демакіяжу

Молочко для зняття макіяжу має ніжну кремову текстуру, завдяки чому воно є чудовим очищувальним засобом для сухої, чутливої та реактивної шкіри. У складі цих продуктів часто можна знайти олії (жожоба, мигдалеву тощо), які, з одного боку, ефективно розчиняють декоративку, з іншого — не пересушують шкіру та чинять доглядову дію. Молочком можна знімати косметику з губ, очей та обличчя, включно зі стійкою, а завершується процес демакіяжу як завжди умиванням.

Рекомендовані продукти:

  • Формула Lancome Galatee Confort містить мигдальний і медовий екстракти, а також молочні протеїни, які дарують шкірі відчуття ніжності та комфорту.
  • Bioderma Sensibio Lait Soothing Make-Up Removing Milk чинить заспокійливу дію і не порушує природний захисний бар’єр.
  • Олії та натуральні екстракти Caudalie Vinoclean Cleansing Almond Milk м’яко видаляють забруднення і доглядають за чутливою шкірою.

Гідрофільна олія

Гідрофільна олія

Заведено вважати, що олії — табу для жирної, комбінованої та проблемної шкіри. Однак до гідрофільних олій це судження не стосується. Ці продукти універсальні та підходять для всіх типів шкіри, а застосовуються не тільки для демакіяжу, а й для щоденного глибокого очищення і видалення «їдких» косметичних засобів (наприклад, кремів з SPF). До слова, гідрофілка — обов’язковий етап в очищенні шкіри кореянок, навіть тих, хто не практикує 10-етапний догляд. Її вони використовують і вранці для глибокого очищення пор, і ввечері для видалення декоративних або сонцезахисних засобів.

Фішкою гідрофільної олії є те, що при змішуванні з водою вона перетворюється на ніжну емульсію, яка легко змивається зі шкіри разом із забрудненнями, ефективно розчиняючи навіть стійкі засоби. У більшості випадків продукт наноситься на суху шкіру (так-так, прямо на твій макіяж) і обличчя ніжно масажується протягом 1-2 хвилин. Додавши трохи води, ти помітиш, як щільна текстура почне емульгуватися і трансформуватися в легке очищувальне молочко, яке елементарно змивається. І за традицією обряд «олійного» очищення також варто завершити пінкою або гелем.

Порада: Багато виробників на пакуванні пишуть, що гідрофільна олія підходить для видалення макіяжу з очей. Але на практиці такий варіант застосування підходить не всім, тому краще залишити його для очищення шкіри обличчя і шиї, а туш і підводку змивати іншим продуктом.

Рекомендовані продукти:

  • Caudalie Vinoclean Makeup Removing Cleansing Oil містить багато вітамінів (A, B, D, E) і має 100% натуральний веганський склад.
  • Водостійкий Elizavecca Face Care Olive 90% Cleansing Oil на основі оливкової олії представлена у великому об’ємі (цілих 300 мл!), тож вистачить її надовго.
  • Гідрофілка Sue Antioxidant від українського бренду підходить не тільки для обличчя, а й для тіла.

Бальзам для демакіяжу

Бальзам для демакіяжу

У очищувальних бальзамів багато спільного з гідрофілками. Вони теж мають у своїй основі олії та відмінно справляються зі стійкими продуктами, а відрізняється, по суті, тільки текстура — у бальзамів вона більш щільна і кремова, а не рідка. Ще одна відмінність полягає в тому, що такі засоби не потребують емульгування. Тобто, наносимо бальзам на сухе обличчя прямо на макіяж, ніжно масажуємо шкіру й одразу змиваємо водою, як зазвичай, завершуючи процедуру улюбленим засобом для вмивання.

Цікаво: За таким же принципом працюють спеціальні пінки та гелі для вмивання. У їхньому складі є олії, які відмінно видаляють будь-які забруднення шкіри.

Рекомендовані продукти:

Серветки для демакіяжу

Серветки для демакіяжу

Серветка, просочена очищувальним складом (міцелярною водою або іншими подібними засобами) — ідеальний експрес-варіант, якщо тобі потрібно по-швидкому зняти макіяж, а можливості зробити повноцінне очищення немає. Наприклад, у дорозі, відрядженні, спортзалі, на пляжі або якщо засиділася у подружки до комендантської години.

Цікаво по темі: Що таке ексфоліанти і чи потрібні вони твоїй шкірі

Засіб підходить для екстрених випадків (адже краще зняти мейк хоч якось, але не лягати з ним спати), а ось для постійного застосування це не найкращий варіант. Серветка не може забезпечити глибокого очищення і в довгостроковій перспективі може призвести до висипань та інших шкірних неприємностей. Тому охазяйнуватися таким продуктом зайвим не буде, але користуватися ним краще тільки в особливих випадках.

Важливо: Важкий день на роботі та лінь доповзти до ванної — не виправдання, щоб «легально» вдаватися до серветок. Не полінуйся гарненько очистити свою шкіру, якщо ти вдома — вона буде тобі вдячна.

Рекомендовані продукти:

  • ABOUT face Glow Derm з мигдальним молочком і оливковою олією ефективно очищає і підтримує гідроліпідний баланс.
  • Пептиди та колаген у просоченні HydroPeptide HydroActive Cleanse Packet захистять шкіру від зневоднення після демакіяжу.
  • Серветки Lumene Herkka Gentle Makeup Removing Wipes мають натуральний склад і підходять для чутливої шкіри.

Починаємо демакіяж: покрокова інструкція

Ти стоїш у ванній після насиченого дня, зібравши волосся в пучок і готуючись до зняття макіяжу. З чого почнемо?

Крок 1. Очі та губи

Крок 1. Очі та губи

Щоб зняти звичайну туш і помаду, досить обробити вії, шкіру повік і губи ватним диском, просоченим міцелярною водою, підібраною за типом твоєї шкіри. Якщо ж потрібно «перемогти» стійкі продукти, скористайся засобами з оліями в складі — молочком або двофазкою.

Важливо: Засоби на водній основі добре працюють з поверхневими забрудненнями, на олійній — здатні глибоко очищати пори від стійких декоративних продуктів, забруднень, себума і засобів з SPF. Олії та силікони знімаються тільки масляним засобом.

Пам’ятай, що демакіяж — це хімічний процес, а не механічний. Тому, знімаючи косметику з очей або губ, не потрібно тиснути або інтенсивно терти шкіру. Змочи ватний диск у засобі для демакіяжу і приклади його на 5-10 секунд до повік. Потім можеш акуратними рухами видаляти косметику.

Цікаво по темі: 9 порад щодо догляду за шкірою обличчя влітку

Лайфхак. Якщо потрібно стерти підводку в зоні росту вій, використовуй ватяну паличку або складений утричі ватний диск, щоб утворився гостренький «куточок». Акуратно проведи ним уздовж верхніх і нижніх вій, щоб зняти підводку або залишки тіней.

Крок 2. Шкіра обличчя

Крок 2. Шкіра обличчя

Коли губи й очі очищені, беремося за обличчя і шию. Ти можеш вибрати будь-який засіб для видалення простого макіяжу, але для стійкого — тільки продукти на масляній основі. Найкраще — гідрофілка або бальзам, за ними — двофазка і молочко. Міцелярка зі стійкими текстурами справляється найгірше, а посереднє очищення шкіри загрожує комедонами. Воно тобі треба?

Якщо вибираєш двофазний засіб або молочко для демакіяжу, просочи ним ватний диск і починай дбайливо видаляти косметику по масажних лініях, не розтягуючи шкіру. Використовуй стільки дисків, скільки потрібно, доти, доки не побачиш його абсолютно чистим.

Якщо береш олію або бальзам для демакіяжу, наноси їх на суху шкіру, акуратно помасажуй її 1-2 хвилини, щоб косметика почала розчинятися. Потім до гідрофілки додай трохи води та продовж умивання ще хвилину (для бальзаму цей пункт не потрібен). Потім можна повністю змивати залишки косметики.

Цікаво по темі: Дерматокосметика: особливості та переваги

Після цього заверши очищення умиванням з пінкою або гелем, навіть якщо виробник на баночці пише, що можна не змивати. А ось тепер можна розпочинати тонізацію шкіри, зволоження та інші етапи твоєї beauty-рутини.

Чи можна знімати макіяж звичайною пінкою або гелем для вмивання?

Чи можна знімати макіяж звичайною пінкою або гелем для вмивання?

Це питання турбує багатьох представниць прекрасної статі. Однак змушені тебе засмутити — ні пінка, ні гель саме для вмивання не підходять для демакіяжу. Навіть якщо на тобі лише тонкий шар пудри.

На тих гелях і пінках, на яких написано, що вони видаляють макіяж, у складі є олії, і фактично вони працюють так само як і бальзами (читай про них вище). Вони прекрасно впораються з будь-якими забрудненнями, адже жир (себум), силікони та інші стійкі сполуки змиваються тільки оліями. А засоби на водній основі потрібні для поверхневого очищення шкіри і як другий етап після демакіяжу.

Сподіваємося, стаття була для тебе корисною, і ти почерпнула для себе що-небудь новеньке. Якщо так, то не забудь натиснути на сердечко зверху — нам буде дуже приємно! 🥰

Читай також:

15 Червня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті