Гайд по «шипучках»: які бувають ігристі вина

Вибір ігристого — та ще задачка із зірочкою. У магазинах представлено безліч пляшок з різними етикетками та розбігом за ціною від «ок, беру» до «доведеться діставати кредитку». А чи є взагалі між ними різниця? Як зрозуміти, що саме я купую і чи буде це смачним?

Час читання: 6 хвилин і келишок креману

статья доступна на русском языке

Вибір ігристого

Попереду у нас маса свят, а значить, що з цим питанням доведеться стикатися частіше. Щоб допомогти тобі розібратися у всіх цих ламбрусках, брютах і просеках, зібрали для тебе гайд по ігристих, який раз і назавжди позбавлять тебе від покупок наосліп. Ну, або від вибору на користь пляшки, на етикетці якої намальований симпатичний котик.

Цікаво на тему: 6 порад, як вибрати хороше вино

Методи виробництва ігристого: все, що потрібно знати

Одна з особливостей ігристих вин полягає у вмісті вуглекислого газу, який під час виробництва утворюється природним шляхом. Саме він робить напій «шипучим» і завдяки йому (а також тиску в пляшці) ми чуємо характерний хлопок під час відкорковування. Крім класичного методу виробництва ігристих вин, який відомий століттями, сьогодні існують і інші технології.

Методи виробництва ігристого: все, що потрібно знати

  1. Традиційне виробництво. Його ще називають «шампанським» методом. Це найтриваліший і найдорожчий спосіб виробництва, який передбачає подвійну ферментацію основи напою. За цим методом виробляють шампанське і найкращі ігристі вина у світі. Зібраний виноград (його зазвичай зривають раніше терміну, щоб рівень цукру був нижчим, а кислоти — вищим) первинно зброджують у загальній місткості, а потім розливають у пляшки з додаванням так званого «тиражного лікеру», який складається з такого самого вина, цукру і дріжджів — так починається процес вторинного бродіння на осаді. Після витримки (щонайменше 1 рік) починається етап «ремюажу», який дає змогу позбутися осаду в пляшці та зробити напій прозорим. Подейкують, що такий спосіб фільтрації вперше впровадила Ніколь Кліко, засновниця відомої марки Veuve Clicquot.
  2. Метод Шарма. На відміну від класичного виробництва, вторинне бродіння тут відбувається не в індивідуальних пляшках, а в металевих герметичних цистернах. Потім ферментований напій розливають під тиском по пляшках, і він одразу може вирушати на прилавки магазинів. Цей метод простіший і швидший, завдяки чому й став таким популярним.
  3. Метод Асті. Він повторює технологію Шарма, тільки передбачає одинарну ферментацію, а не подвійну. Для цього вичавлену виноградну основу нагрівають до 20°, додають цукор і дріжджі, після чого в процесі бродіння напій природним чином газується і «міцнішає». Примітно, що за цим методом виробляють ігристі вина тільки з сорту винограду білий мускат. Готовий напій при цьому виходить солодшим і менш міцним порівняно з іншими видами виробництва.
  4. Штучна карбонізація. Це найдешевший спосіб додавання вуглекислоти в основу. Так створюють ароматизовані винні напої з фруктовими добавками та високим рівнем цукру.

Цікаво на тему: Як зробити міні-бар своїми руками

Шампанське та ігристе вино — одне й те саме?

Шампанське та ігристе вино — одне й те саме?

Багато хто з нас за звичкою називає будь-яке вино з бульбашками шампанським. Однак це не є коректним. Шампанське (Champagne) — це запатентована назва «шипучого» напою родом із французької провінції Шампань, яка затверджена Мадридським договором від 1891 року. Усе, що виробляється за її межами (навіть якщо в самій Франції) —  це ігристе вино. Так само як і з коньяком. Цю горду назву може носити тільки той алкогольний напій, який виробляється в регіоні Шаранта. Все інше — це бренді.

Шукай EVA Blog в Instagram

Популярні регіональні сорти ігристих вин

Креман, просеко, ламбруско — ти напевно чула ці терміни в спеціалізованих магазинах. Але яка між усім цим різниця? Розберімось, що є що, де виробляється і якими особливостями володіє.

Champagne (шампанське)

Champagne (шампанське)

Ігристе вино, що виготовляється у Франції в провінції Шампань традиційним методом. Це еталон усіх «шипучих» напоїв у світі. Напій можна назвати моносортовим, оскільки виготовляють його переважно з такого винограду, як шардоне, меньє, піно-нуар (основна трійка), але з допустимим додаванням (менше ніж 1%) сортів арбан, петі-мельє, піно-блан і піно-грі. Шампанському властивий насичений і багатий смаковий букет, а також висока ціна, зумовлена вимогливою стандартизацією і дорожнечею виробництва. Популярні марки (будинки) — Louis Roederer, Veuve Clicquot, Moet & Chandon, Dom Perignon, Bollinger.

Cremant (креман)

Ігристе вино, яке виробляють класичним методом переважно у Франції за межами Шампані (в Ельзасі, Бургундії, Бордо та інших департаментах), а також у регіонах Бельгії та Люксембургу. До креману вимог менше, ніж до шампанського — можна використовувати більшу кількість сортів винограду, що відкриває поле для експериментів, а також немає чітких обмежень у рецепті купажів. Він зазвичай м’якший і «кремовий» на смак, ніж його «старший брат» із Шампані (хоча тут усе залежить від використовуваного винограду), і коштує такий напій дешевше. Популярні марки — Jean Perrier, Maison Simmonet-Febvre, Bailly Lapierre.

Cava (кава)

Cava (кава)

Це ігристе вино, яке можна назвати іспанським аналогом шампанського. Виготовляється воно традиційним методом переважно з місцевих сортів винограду. Як і шампанське, у виробництві кави є свій регламент і низка вимог. Так, у ньому використовують три основні сорти винограду (парельяда, макабео і шарелло), але дозволено додавання таких видів, як шардоне, піно нуар, гарнача і трепат. Напій виходить досить насиченим, з характерним і відмінним від шампанського смаком, але водночас ціна варіюється від низької до досить високої (залежить від сорту винограду і року врожаю). Популярні марки — Cavas Nadal, Freixenet, Gramona, Castellroig.

Цікаво на тему: Шість простих рецептів популярних коктейлів

Franciacorta (франчакорта)

А це італійське ігристе, що виготовляється все тим же «шампанським» методом. Для виробництва використовують сорти винограду піно б’янко, піно неро і шардоне. Напою характерний фруктовий аромат і насичений смак, вартість пляшки можна порівняти з цінами на шампанське. Популярні марки — Cuvee Prestige, Ca del Bosco, Bellavista.

Prosecco (просеко)

Італійське ігристе виробляється методом Шарма в дев’яти північних регіонах, включно з Венецією. Основою для цього напою слугує виноград глера, який до 2009 року називали просеко, але відтоді воно може використовуватися тільки для найменування вина. Допускається також додавання таких сортів, як перера, піно-нуар, вердізо і бьянкетта. Це легше ігристе вино, яке може бути сильно- (spumante) або слабогазованим (frizzante). Зазвичай просеко — це доступний напій, проте виготовлене з виноградника з пагорбів Картіцце належить до топових і обійдеться значно дорожче. Популярні марки — Valdobbiadene Superiore di Cartizze, Aldi, Dal Bello, Bottega.

Asti (асті)

Asti (асті)

Це не тільки метод виробництва, а й регіональне ігристе вино, яке виробляють у П’ємонті (Італія) за технологією одинарної ферментації. Білий мускат є основою цього напою. Асті характерна менша міцність (зазвичай до 7%) і кислотність, а також це ігристе належить до більш солодких. Популярні марки — Martini, Gancia, Cinzano.

Lambrusco (ламбруско)

Цей вид ігристого (переважно червоного і слабогазованого) теж родом з Італії та також зобов’язаний своєю назвою сорту винограду. Виготовляється воно в регіонах П’ємонт і Емілія-Романья методом Шарма, і також допускає додавання до складу інших виноградних видів. Ходять легенди, що вина з ламбруско виготовляли ще за часів Стародавнього Риму. Цьому сорту винограду притаманні фруктові нотки, хороша «виживаність» у диких умовах, а також природне «змішування» з іншими сортами, що дає змогу урізноманітнити смак готового напою. З огляду на цей факт, ламбруско є легким, недорогим і найпоширенішим видом ігристого, хоча, як це й притаманне багатьом «шипучим» напоям, можна знайти й доволі цінні екземпляри (наприклад, di Sorbara). Популярні марки – Righi, Salamino di Santa Croce, Lambrusco dell’Emilia.

Sekt (зект)

Цей напій має німецьке та австрійське походження і може виготовлятися як традиційним методом, так і за технологією Шарма. У його виробництві використовують такі регіональні сорти винограду, як рислінг, мюллер-тургау, гевюрцтрамінер і вайсбургундер. Залежно від способу виробництва і використовуваного винограду, ціна може варіюватися від доступної до цілком собі аналогії з шампанським і навіть вище. Популярні марки – Schloss Johannisberg, Kloster Eberbach, Kracher, Hugl Weine.

Класифікація «шипучок» за вмістом цукру

Класифікація «шипучок» за вмістом цукру

Звичайно, ти знаєш, що будь-які вина, включно з ігристими, мають свій ступінь солодкості. Він строго регламентований і обов’язковий до маркування на кожній пляшці. В ігристих напоях існують такі різновиди:

  • Doux, Dolce (солодкі) – найдесертніші ігристі, у них вміст цукру може перевищувати 50 г/л;
  • Demi-Sec (напівсухі, хоча в нашому розумінні радше напівсолодкі) – тут уже 32-50 г/л;
  • Dry, Sec (сухі) – 17-32 г/л;
  • Extra Dry, Extra Sec (екстрасухі) – золота середина між брютом і солодкими ігристими, містять цукор від 12 до 17 г/л;
  • Brut (брют) – 6-12 г/л, це найпопулярніша і найбільш продавана категорія вин у світі;
  • Extra Brut (екстрабрют) – цукру тут 0-6 г/л;
  • Brut Nature, Non-dosage (брют натур) – 0-3 г/л, це досить рідкісний вид ігристих, адже для нього потрібен урожай виняткової якості.

Цікаво на тему: 7 рецептів алкогольних коктейлів із фільмів і серіалів

Цікаві факти про ігристі вина

Цікаві факти про ігристі вина

І наостанок ділимося кількома цікавими історіями та поняттями, пов’язаними з ігристими винами.

  1. Тиск у пляшках шампанського може сягати 6 атмосфер.
  2. Знаєш, як називають бульбашки вуглекислого газу в ігристих винах, які вервечкою спливають до поверхні? Кумедним для нашого слуху словом «perlage» (читається як перляж), від французького perle — перлина. Насправді це явище дуже важливе для дегустаторів і виноробів — воно свідчить про вік напою. Що дрібніші та менші за кількістю бульбашки, то ігристе старше, адже з часом вуглекислота випаровується.
  3. Уперше рожеве шампанське створив Філіп Кліко-Муїрон, чоловік тієї самої вдови Кліко. Для цього він додав до основи з білих сортів винограду червоне вино.
  4. Sabrage (сабраж) — це спосіб відкривання пляшки за допомогою твердого предмета, наприклад, шаблі (звідки й пішла назва) або ніжкою келиха. Це має ефектний вигляд, що раніше нерідко демонтувалося на різних урочистостях, а сьогодні можна побачити навіть у соцмережах.

Сподіваємося, що ця стаття допоможе підготуватися тобі до новорічних свят і бути у всеозброєнні. Хоча ці знання не будуть зайвими й в іншу пору року, адже що, як не ігристе, є найсвятковішим та найурочистішим напоєм?

Читай також:

30 Листопада / 2023 Дозвілля

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті