Навіщо потрібен ополіскувач для порожнини рота

Щоб ваша усмішка завжди сяяла красою і здоров’ям, необхідно приділяти особливу увагу догляду за ротовою порожниною. Регулярні візити до стоматолога і правильно підібрані засоби для гігієни рота в домашніх умовах здатні творити чудеса. 

У вашому арсеналі завжди має бути хороша зубна паста, щітка відповідної жорсткості, зубна нитка і йоржики, а також ополіскувач… Якщо з багатьма засобами всі згодні, то навколо ополіскувача для порожнини рота постійно багато суперечок. Як він працює, чи потрібен він вам насправді або це просто маркетинг? Нумо розбиратися разом.

Час читання: 5 хвилин і чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Навіщо потрібен ополіскувач для рота

Насправді цей засіб не є мастхевом у догляді за здоров’ям ротової порожнини, але все ж багато стоматологів рекомендують використовувати його й ось чому:

  1. Освіжає подих. Рідина для полоскання рота подарує додаткову і більш тривалу свіжість подиху після чищення зубів. А все завдяки складу, який знищує бактерії, що викликають неприємний запах.
  2. Очищає важкодоступні місця. На жаль, зубна щітка не завжди може якісно очистити зуби. Тому на допомогу приходить ополіскувач для рота. Він легко проникає у важкодоступні місця, видаляє частинки їжі, що застрягли в зубах, пригнічує активність бактерій і загалом запобігає виникненню проблем зі здоров’ям ротової порожнини.
  3. Допомагає запобігти захворюванням ясен. Неправильне щоденне чищення зубів, наліт і камінь на зубах можуть негативно позначитися на здоров’ї ясен. Підвищена чутливість, кровоточивість і запалення – не найприємніші симптоми, але ж це тільки перша сходинка, що веде до гінгівіту, пародонтиту та інших проблем. Обов’язково доповніть свій догляд за зубами ополіскувачем, адже найкращий засіб від будь-якого захворювання – профілактика.
  4. Знижує ризик розвитку карієсу. Рідина для полоскання рота – чудовий спосіб запобігти появі карієсу. Засіб допоможе зміцнити емаль, а також вплинути на чинники, що викликають процес руйнування зубів.
  5. Має додатковий вплив на розв’язання стоматологічних проблем. Залежно від потреби (лікування ясен, зміцнення або відбілювання зубів) можна використовувати різні ополіскувачі. Завдяки великому асортименту з різними складами, ви з легкістю підберете потрібний засіб.

Цікаво на тему: Все починається з посмішки

Хм, а цікаво, чи є в ополіскувачів для рота недоліки?

чи є в ополіскувачів для рота недоліки?

Зараз подивимося:

  1. Є лише допоміжним засобом. Як би не хотілося, але рідина для полоскання порожнини рота не може замінити зубну щітку. Обидва засоби мають використовуватися комплексно, підвищуючи ефективність один одного.
  2. Можлива поява подразнення. Йдеться про засоби, у складі яких є спирт. Саме цей компонент може викликати сухість і подразнення м’яких тканин ротової порожнини і ясен. Чи небезпечний він? Зовсім ні, просто не зловживайте ним, а краще віддавайте перевагу продуктам без спирту.
  3. Відчуття печіння в роті. Залежно від обраного засобу, концентрація активних речовин може бути високою, викликаючи легке відчуття печіння, через що довго тримати рідину в роті не виходить. Але це не такий вже й серйозний недолік, але промовчати про нього буде не правильно.

Види ополіскувачів для порожнини рота

Якщо ви думаєте, що можете не дивлячись придбати будь-який ополіскувач для рота, то це не так. Звісно, є універсальні засоби, але також існують продукти для роботи з певними потребами в догляді за зубами.

Терапевтичні

Терапевтичні

Ці рідини для полоскання ротової порожнини містять активні компоненти, спрямовані на вирішення конкретних проблем, наприклад:

  • для зміцнення зубної емалі. У складі ви точно знайдете фтор, який дуже важливий для поліпшення стану зубів і зниження ризику появи карієсу;
  • антимікробний. Основними діючими компонентами виступають хлоргексидин та ефірні олії. Вони зменшують кількість бактерій, що викликають карієс і захворювання ясен.
  • для зниження чутливості (десенсибілізуючі). Якщо у вас чутливі зуби, тоді це ваш ідеальний вибір. Такі ополіскувачі містять спеціальні компоненти, що блокують чутливість.

Цікаво на тему: Сліпуче: як відбілити зуби в домашніх умовах

Гігієнічні

Гігієнічні

Рідини для полоскання рота цього типу здебільшого спрямовані на освіження дихання і додаткове очищення зубів після використання зубної щітки. У їхньому складі натуральні компоненти: відвари/екстракти трав, ефірні олії й не тільки.

Залежно від використовуваних компонентів, гігієнічні ополіскувачі для рота можуть мати м’яку антимікробну дію і заспокійливу.

Допомогти з вибором ідеального засобу для полоскання ротової порожнини з урахуванням індивідуальних особливостей вам допоможе стоматолог.

Як користуватися ополіскувачем для рота

Як користуватися ополіскувачем для рота

Щоб засіб працював найефективніше, потрібно дотримуватися рекомендацій виробника. Але є кілька хитрощів щодо застосування, яких ви можете дотримуватися:

  1. Використовуйте рідину після ретельного чищення зубів щіткою і зубною ниткою.
  2. Не полощіть рот водою після використання засобу для полоскання ротової порожнини.
  3. Якщо ви вирішили використовувати ополіскувач через деякий час після чищення зубів або після вживання їжі, попередньо використайте зубну нитку і йоржики. Потім добре прополощіть рот.
  4. У період використання зубної пасти з фтором, не потрібно одразу після неї полоскати рот. Фтор має побути на зубах. Приблизно через пів години можете використовувати ополіскувач для рота.
  5. Коли потрібно швидко освіжити подих після прийому їжі, але часу на повноцінне чищення зубів немає – скористайтеся ополіскувачем нашвидкуруч. Але не варто забувати, що він не здатний замінити повноцінний догляд за зубами.

Цікаво на тему: Посмішка без фільтрів: огляд лінійки Colgate Безпечне відбілювання

ТОП-9 ополіскувачів, які рекомендує EVA Blog

Якщо ви шукаєте хорошу рідину для полоскання рота, пропонуємо звернути увагу на такі товари:

Alfamed Sensitive

Alfamed Sensitive

Цей ополіскувач стане ідеальним вибором для людей з високою чутливістю зубів. Засіб зміцнює емаль, освіжає подих, забезпечує ретельний догляд за порожниною рота, а також допомагає запобігти появі карієсу. З ополіскувачем Alfamed Sensitive ви зможете відчутно зменшити чутливість зубів. 

У складі відсутній спирт, тому засіб не сушить слизову оболонку рота і підходить для щоденного використання. 

Dr.Morgen Нerbal Сare

Dr.Morgen Нerbal Сare

Засіб зроблений на основі дубової кори та ялицевої олії, що дає змогу потурбуватися не тільки про стан зубів, а і ясен. У складі ви не знайдете спирт, тому з неприємними відчуттями під час використання не зіткнетеся. Ополіскувач для ротової порожнини Dr. Morgen Нerbal Сare запобігає зростанню шкідливих бактерій, перешкоджає утворенню нальоту і карієсу, має протизапальний і антисептичний ефект, а також добре освіжає подих.

Colgate Plax Освіжаюча м’ята

Colgate Plax Освіжаюча м’ята

Це ще один улюбленець споживачів серед ополіскувачів. Засіб знищує до 99,9% бактерій і надовго зберігає подих свіжим. Рідина не містить спирт і тому чудово підходить для щоденного використання.

Listerine Naturals c ефірними оліями

Listerine Naturals c ефірними оліями

Якщо ви віддаєте перевагу натуральним веганським продуктам, тоді вам точно слід звернути увагу на антибактеріальний ополіскувач Listerine Naturals з ефірними оліями. Він на 96% складається з натуральних компонентів, має інноваційну біорозкладну формулу, не містить спирт, фтор і барвники, підходить для веганів. Рідина ретельно очищає ротову порожнину, видаляє наліт, на 99% знищує бактерії, що спричиняють різноманітні проблеми із зубами та яснами. А м’який м’ятний присмак подарує свіжий подих.

Dr. Wild Emoform Sensitive Mouthbath Concentrate

Dr. Wild Emoform Sensitive Mouthbath Concentrate

Цей професійний засіб ідеально підійде для чутливих зубів. Дбайливий догляд за яснами, м’яке очищення і запобігання появі карієсу – все це може гарантувати ополіскувач для рота від швейцарського бренду Dr. Wild. В основі формули містяться мінеральні солі та фтор, які знижують підвищену чутливість, відновлюють ясна й тонізують.

Paro Swiss Care

Paro Swiss Care

Такого ополіскувача для рота у вас ще точно не було. Шипучі таблетки Paro Swiss є професійним засобом для догляду за порожниною рота в домашніх умовах. Основними діючими компонентами є фторид олова, який бореться з чутливістю зубів, знижує дискомфорт ясен і чинить протизапальну дію. Засіб видаляє наліт із зубів, усуває неприємний запах і знищує шкідливі бактерії.

Spotlight Oral Care Mouthwash For Gum Health

Spotlight Oral Care Mouthwash For Gum Health

Якщо необхідно насамперед подбати про стан здоров’я ясен, у такому разі вам просто не обійтися без рідини для полоскання рота Spotlight Oral Care Mouthwash For Gum Health. У складі засобу міститься фторид натрію й алантоїн, які спрямовані на заспокоєння запалених ясен і усунення неприємного запаху. Також за регулярного використання рідини зміцнюється зубна емаль і значно знижується ризик появи карієсу.

Marvis Concentree Eau De Bouche Cinnamon Mint

Marvis Concentree Eau De Bouche Cinnamon Mint

Коли потрібно позбутися жовтизни зубів і усунути кровоточивість ясен, віддавати перевагу слід перевіреним засобам. Концентрований ополіскувач для ротової порожнини Concentree Eau De Bouche Cinnamon Mint з корицею і м’ятою від італійського бренду Marvis стане відмінним вибором. Рідина має антибактеріальні властивості, не містить спирту, нормалізує рівень рН, добре бореться з кровоточивістю ясен, усуває наліт і полірує емаль, освітлюючи її.

BioRepair Oral Care Professional Mouthwash

BioRepair Oral Care Professional Mouthwash

І завершує нашу добірку засобів для догляду за порожниною рота ополіскувач Oral Care Professional від бренду BioRepair. Він містить у собі комплекс microRepair, який здатний відновлювати та ремінералізувати емаль, глибоко проникати в зубні канали, знижуючи чутливість зубів. Плюс до всього засіб перешкоджає утворенню нальоту і зубного каменю, а також загалом піклується про здоров’я ротової порожнини.

Як бачите, ополіскувач для ротової порожнини дійсно працює і стане чудовим доповненням до щоденного догляду за зубами і яснами.

Напишіть у коментарях чи користуєтеся ви рідинами для полоскання рота і чи задоволені ви результатом?

Читайте також:

17 Липня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті