5 простих кроків до правильного харчування в офісі

Сонце на вулиці з кожнем днем сяє все яскравіше. Дівчата щосили готуються до пляжного сезону: відвідують залу, п’ють достатньо води та слідкують за харчуванням. Та якщо вдома ми немаємо ніяких перешкод до того, щоб вживати корисну їжу – шкідливі продукти можна просто не купувати; то в офісі забагато спокус.

Як прийти до правильного харчування в умовах офісу, сьогодні розповість Лєна Філатова – наш експерт зі здорового образу життя.

Що таке правильне харчування

Здорове харчування є природним для людини. Чому ж нам так важко дотримуватися його? Тому що часто воно сприймається як постійні обмеження. Одноманітне, прісне меню, яке складається з варених продуктів, кефіру і листя салату. Але здорова їжа може і має бути смачною, поживною і привабливою на вигляд. Адже кожен продукт можна приготувати по-різному: в одному варіанті він буде корисним, а в іншому шкідливим.

Чому так важко дотримуватись правильного харчування в офісі

Ми проводимо в офісі більшу частину свого дня. Якщо ви маєте вільний графік, то завжди можете приготувати обід вдома або зайти до гарного кафе. Але сидячи за комп’ютером увесь день, ви ризикуєте зіткнутися з кількома демонами. Перший – постійно хочеться чимось хрумкотіти. Фокусуючись на роботі перед блакитним екраном, ви перестаєте контролювати природні сигнали вашого тіла. Рука сама тягнеться до шоколадок та горішків – жувати, хрумкотіти, під’їдати. В решті решт за рік такої роботи можна суттєво набрати вагу, отримати карієс і закріпити звичку: дивишся у книгу – рука бере фігу.

Другий демон – сила колективу. Колеги з неминучим печивом, піцою і постійними ювілеями збивають з правильного курсу. Дуже важко відколотися і терпіти харчове вигнання, сумно жуючи салатик на самоті.

Що робити, щоб налагодити правильне офісне харчування

Продумайте перекуси

Дробове часте харчування допомагає підтримувати енергію впродовж дня і не зриватися на калорійні продукти ввечері. У вихідні постарайтеся скласти список можливих перекусів і придбати необхідні продукти. Це не так важко, як може здатися. Для перекусів підходять продукти з калорійністю до 200 ккал. Також звертайте увагу на вміст вуглеводів – їх має бути не більше 25 г.

Бажано, щоб перекус був об’ємним, тоді ви довше відчуватимете ситість. Не обов`язково вигадувати щось нове, підійдуть і залишки сніданку або учорашньої вечері. А от від фітнес-батончиків краще відмовитися, для перекусу в офісі вони не підходять.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Ось кілька гарних варіантів перекусів:

  • натуральний йогурт без цукру, до якого можна додати часточки мандарину, шматочки банану або яблука;
  • запечені скибочки моркви і цукіні, посипані тертим твердим сиром;
  • салат «Капрезе»;
  • зернистий сир середньої жирності з рубленою зеленню, сіллю і оливковою олією;
  • скибочки м`яса зі свіжими овочами;
  • салат з вареного яйця, авокадо і свіжої зелені, заправлений хумусом;
  • скибка хліба зі слабосолоною рибою і свіжою зеленню;
  • свіжі фрукти і овочі у поєднанні з сиром, молочними або білковими продуктами.

Не надто добре підходять горіхи і сухофрукти. Незважаючи на очевидну користь, цими продуктами легко зловжити як раз через те, що вони мають маленький об’єм.

Обід з собою

Щоб організувати смачний і корисний обід, достатньо десяти хвилин вашого часу звечора. Можна також використати рештки вечері – шматочки учорашнього м`яса або риби, зелень, яйця, відварну цільнозернову пасту або кашу. Не забудьте підготувати упаковку: приділіть увагу вибору бокса. Він має бути геометричним і пласким (щоб вміститися у сумочку). Обирайте такі матеріали, як поліпропілен або скло, щоб можна було розігріти бокс у мікрохвильовій печі або вимити у посудомийній машині.

Краще, якщо у ньому буде кілька відділен, щоб їжа не змішувалась.

Якщо вас бентежить те, що в сумочку проникатиме запах, купіть спеціальний ланчбег – сумку для ланчів з тканини, що не промокає. Такі сумки, окрім герметичності, допомагають зберегти температуру їжі впродовж кількох годин.

Ланч краще приготувати звечора – відкласти трохи пасти, кілька шматочків м`яса і салат, щоб вранці узяти з собою.

Офісні звички

Спробуйте змінювати свої звички по одній. Завжди легше виконувати невеличку дію, доводячи її до автоматизму, ніж щодня здійснювати революцію.

Оберіть щось одне, наприклад, постарайтеся пити більше чистої води. Розбийте цю задачу на підзадачі. Причому, підзадачі ви також можете розтягнути у часі, якщо відчуваєте, що усе одразу робити складно.

Щоб пити більше води, потрібно:

  • Придбати зручну гарну пляшечку для води (такі продаються у спортивних магазинах або в Інтернеті).
  • Кожного дня наповнювати її чистою водою і ставити на видному місці.
  • Можливо, встановити нагадування на кожні 2-3 години, щоб не забувати пити.
  • Ввечері відмітити, скільки було випито і похвалити себе.

Якщо у такому темпі працювати кілька місяців – звичка відпрацюється до автоматизму і не буде становити ніякої складності.

Колеги і оточення

Чого вартий дружній прояв «чому не їси, захворіла?» – знають тільки ті, хто пробував не їсти запропоновану у колективі їжу. Щойно ви спробували ухилитися від усталеного курсу, будьте готові зустрітися з жалісливим співчуттям, впертим умовлянням і навіть докорами та шантажем!

Однак, і з цією складністю можна впоратись. Достатньо знайти «спільника», котрий разом з вами голосуватиме за корисніші страви на корпоративах і носитиме домашні обіди.

Можна домовитися носити обіди по черзі: цього тижня готуєте ви, наступного – ваш напарник.

Чітміли

Чітміл – це виняток із правил у вашому харчуванні. Ваше завдання – правильно харчуватися більшу частину часу, але іноді можна і відхилитися. Наприклад, в п’ятницю з’їсти шматок-другий піци або морозиво. Це допомагає відчувати себе більш вільно, адже ви нічим не обмежені, ви не на дієті. В той же час, чітміл ніяк не зашкодить – за весь тиждень ви з’їдаєте лише одну «неправильну» страву. Ви можете вписати в щотижневі чітміли зустрічі з колегами, друзями, походи в нові ресторани або дні народження.

Висновки

Правильне харчування в офісі організувати просто, якщо підійти до цього як … до робочої задачі! Спланувати свої прийоми їжі, заздалегідь залишати на завтра обід. І, звичайно, знайти собі команду. Разом набагато простіше протистояти колективному тиску і спокусам “забороненої їжі”. Проте, здорове харчування – це не дієта. Іноді ви можете дозволяти собі з’їсти, що забажаєте.

26 Квітня / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті