Різдвяний піст: як правильно поститися без шкоди здоровʼю

Традиційно короткий піст напередодні Різдва за новим календарем починається 15 листопада. Він триває 40 днів і завершується 24 грудня (старі дати 28.11-6.01). Та попри поширену думку, суть посту не стільки в обмеженнях у харчуванні, скільки в переосмисленні способу життя. 

Час читання: 4 хвилини та склянка узвару 🥤

статья доступна на русском языке

Свіжі овочі

Найперше це духовне очищення до великого свята. Впродовж усього посту слід ревно молитися, не сваритися, робити добрі справи та утриматися від спокус. Небажано надміру веселитися чи, навпаки, поринати в погані думки. Однак ці правила діють переважно для монахів. Мирські люди можуть скоригувати суворість дотримання посту, враховуючи свої можливості та потреби.

Які продукти заборонені впродовж усього посту:

  • мʼясо, зокрема й птиця;
  • молочні продукти;
  • яйця.

Мобільний додаток EVA

Продукти, які можна вживати лише в окремі дні:

  • рослинна олія;
  • риба, морепродукти.

Дозволені продукти:

  • фрукти;
  • овочі;
  • крупи;
  • гриби.

Сухофрукти

У деякі дні посту дозволено вживати тільки сиру їжу рослинного походження. Їх називають «сухоїжа» чи «сухоїдіння». Щоб правильно дотримуватися режиму харчування, потрібно слідкувати за православним календарем.

Усі 40 днів посту поділяються на 2 періоди:

  • 15 листопада — 6 грудня

Понеділок, середу й пʼятницю присвячують сухоїдінню. У вівторок і четвер готують гарячу їжу з використанням рослинної олії. У вихідні дозволяється трохи риби та вина. Також ці продукти дозволені на великі свята: 4, 13 та 19 грудня. 

  • 7 грудня — 24 грудня

Передсвяткові дні, не можна вживати рибу, морепродукти та вино навіть на вихідних. 

Найсуворішим з усього посту вважається Святвечір. Зі сходу сонця до появи першої зірки не можна їсти взагалі. З появою першої зорі в небі піст закінчується і починається традиційна святкова вечеря з 12 страв.

Цікаво на тему: Як влаштувати дитині диво на День святого Миколая?

Пісна їжа та діти: корисно чи шкідливо

Мама годує сина

Занадто різка зміна режиму харчування може стати стресом для організму. Тому дітям, які мають проблеми з ШКТ, занадто чутливі чи гіперактивні, не рекомендовано поститися. Насамперед слід оцінювати користь від обмежень і порівнювати її з можливими ризиками.

Якщо дитина справді хоче поститися, то можна запропонувати їй полегшений варіант посту. Наприклад, дещо обмежити споживання солодощів, зменшити частку мʼяса в раціоні, запропонувати більше свіжих овочів і фруктів. Сухоїжа для дітей радше шкідлива, ніж корисна. 

Якщо ви хочете долучити до посту всю родину, спитайте поради у церковнослужителів. Як правило, церква не наполягає на повному дотриманні всіх правил у миру. Значно важливіше для посту духовне очищення, аніж суворе дотримання харчових обмежень. Тому піст для наймолодших членів родини може обмежитися молитвами, читанням Біблії. Не менш корисно запропонувати дитині робити добрі справи разом.

Дієтологи та лікарі по-різному ставляться до посту. Однак, якщо пісний раціон збалансований, забезпечує дитину необхідною кількістю калорій, то шкоди в ньому немає. Але передусім варто запитати дитину, чи справді вона готова до таких тривалих обмежень.

Цікаво на тему: 13 новорічних поробок, які можна зробити з дітьми

Підготовка до Різдвяного посту: кілька корисних порад

Жінка їсть яблуко

Якщо ви збираєтеся поститися вперше, дотримуйтесь плавного входження в новий режим харчування:

  1. Зменшувати кількість мʼясних продуктів слід завчасно, бажано за кілька тижнів до початку посту. Замінюйте їх іншими дозволеними продуктами.
  2. Слідкуйте за станом свого організму, намагайтеся не переїдати. Деякі люди напередодні посту проводять очищення кишківника чи коротке «тренувальне» голодування.
  3. Розпочніть піст із мінімальними обмеженнями, поступово роблячи їх більш суворими. 
  4. Щоб компенсувати калорійність, робіть порції більшими. Проти голоду допоможе подрібнене харчування та перекуси. Замість трьох великих приймань їжі зробіть шість менших.
  5. Якщо у вас немає можливості перекусити пісною стравою, майте при собі горіхи, фрукти. Наприклад, арахіс, волоський горіх, яблука, цитрусові, банани. Вони допоможуть втамувати голод до нормального приймання їжі.

Так організм поступово звикне до нового режиму харчування, тож ви не матимете проблем зі здоровʼям чи поганого настрою через різкий голод.

Молочні продукти

Ідеї простих пісних страв до Нового року

За новим календарем Різдвяний піст більше не охоплює масштабне свято Нового року, яке дуже полюбляють в Україні. З 2024  року у період святкувань можна не обмежувати себе у виборі страв на новорічний стіл. Але як бути, якщо серед ваших близьких залишились ті, хто дотримується Різдвяного посту за старим календарем? Ви можете приготувати для них пісний стіл, де не буде заборонених продуктів. У цьому вам допоможуть рецепти для вегетаріанців і веганів. 

Також можете завітати до магазинів веганських продуктів, де ви знайдете:

  • пісний майонез;
  • веганську сметану;
  • рослинне молоко (соєве, мигдальне);
  • різноманітні сири;
  • ковбаси та сардельки з рослинних компонентів;
  • замінники яєць для випічки.

З такими інгредієнтами можна приготувати пісний варіант улюблених страв, які в традиційному виконанні не можна вживати під час посту. Пропонуємо кілька простих рецептів.

Цікаво на тему: Сучасні та традиційні страви на Святий вечір

Шуба з маринованими баклажанами

Шуба з маринованими баклажанами

Оселедець у цьому рецепті слід замінити маринованими баклажанами. Або, якщо дотримуєтеся не суворого посту, обсмажте овочі на рослинній олії. Радимо знімати шкірку, щоб начинка не була гіркою. Далі баклажани можна порізати ножем на дрібні шматочки або подрібнити в блендері. Викладати інгредієнти слід шарами. Не забудьте додати улюблені спеції! Замість справжнього майонезу використайте пісний або веганську сметану.

Цікаво на тему: Три найсмачніші рецепти різдвяного печива

Соєвий гуляш

Для цього рецепту знадобиться соя у невеликих шматочках. Її можна знайти в супермаркетах у відділі дієтичного харчування. Спочатку підготуйте її за інструкцією. Далі замаринуйте з 2 столовими ложками соєвого соусу, 2 столовими ложками лимонного соку та спеціями за смаком. Поки соя буде маринуватися, обсмажте овочі (моркву, перець, цибулю), потім додайте гуляш, воду до бажаної густоти та томатну пасту. Тушкуйте все разом ще 10-15 хвилин. Можна загустити гуляш, використовуючи кукурудзяний крохмаль. 

Десерт із бананами та хурмою

Десерт із бананами та хурмою

На ніч заморозьте кілька бананів, нарізаних кружечками. Підготуйте хурму, очистіть її від шкірки, бо знадобиться тільки мʼяка частина плоду. Викладіть у чашу блендера заморожені банани, хурму (пропорції за смаком), додайте корицю, лимонний сік за бажанням, подрібніть до стану морозива. Подавайте відразу після приготування. Прикрасьте десерт подрібненими горіхами чи карамеллю.

Різдвяний піст спрямований насамперед на духовне очищення, тому кожен може сам визначати для себе суворість харчових обмежень. Напишіть у коментарях, якщо ви поститесь за всіма правилам та які рецепти полюбляєте найбільше у цей період. 

Читайте також:

5 Листопада / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті