Подрузі на вушко: Що треба знати про здоров’я у 25, 35, 45 років

Наскільки уважно ви ставитесь до своєї зовнішності: відвідуєте косметолога, слідкуєте за вагою, регулярно робите beauty-процедури? Та чи задумувались ви про те, що наша зовнішність є дзеркалом внутрішнього стану? Адже стан шкіри напряму залежить від здоров’я серця та судин, блиск в очах — від рівня статевих гормонів, а бути красивою — це значить бути здоровою! Для того щоб ретельно обстежитися, необхідно звернутися до хорошого лікаря. А дружні поради від EVA Blog допоможуть вам краще орієнтуватися в тому, на що варто звернути увагу.

Загальні рекомендації: коли та з чого розпочати

Стежити за станом здоров’я потрібно в будь-якому віці, а починаючи з 25–30 років — просто необхідно! Уважне, дбайливе та поважне ставлення до свого здоров’я — це доросле та відповідальне ставлення до себе. А ще цей період життя найчастіше асоціюється з вагітністю, пологами та першими роками життя наших дітей. Тож як правильно слідкувати за своїм здоров’ям після 25 років та які обстеження необхідно пройти?

● Холестерол

Американський вчений, доктор Девид Б. Агус радить здавати аналіз на холестерин натщесерце не рідше одного разу в 3–5 років.

● Кров’яний тиск

Вимірюйте не рідше, як раз на рік, а якщо результати були не в нормі, частіше. Нормальним та оптимальним рівнем артеріального тиску вважається цифра 110–129/60–84. Але ці цифри є відносними, тож звертайте увагу також на своє самопочуття.

● Здоров’я зубів

Відвідуйте стоматолога не рідше одного разу на рік, а якщо маєте проблеми з зубами або схильність до утворення карієсу — двічі на рік. Регулярно робіть професійну чистку зубів.

● Огляд шкіри

Щомісячно робіть самостійний огляд шкіри на візуальні зміни: появу нових, незвичайно великих родимок або таких, що швидко ростуть. Звертайте увагу на колір, розмір, форму новоутворень та щороку відвідуйте лікаря-дерматолога.

● Огляд молочних залоз

Щомісяця проводьте самостійний огляд молочних залоз на виявлення новоутворень, а також уточніть у лікаря, коли вам краще пройти маммограмму чи УЗД.

● Статеве здоров’я

Здайте аналізи на захворювання що передаються статевим шляхом. Також необхідний щорічний огляд гінеколога та тест Папаніколау (ПАП-тест).

● Діабет

Щороку здавайте кров на рівень глюкози.

● Здоров’я очей

Статистика свідчить, що жінки страждають на захворювання очей набагато частіше, ніж чоловіки. Тому відвідуйте офтальмолога не рідше одного разу на два роки, якщо проблем з очима у вас немає, або частіше, якщо ви вже носите окуляри або контактні лінзи.

● Щеплення

Кожні 10 років робіть повторні щеплення від дифтерії та правця, щороку — від грипу.

● Фізичні навантаження

Встановіть на телефон додаток, що рахує кількість кроків, що ви пройшли протягом дня. Щодня встановлюйте собі цілі й досягайте їх.

● Ліки для профілактики

Враховуючи стан вашого здоров’я, самопочуття, результати аналізів та фактори ризику, поговоріть зі своїм лікарем про необхідність вживання вітамінів та профілактичних препаратів.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Здоров’я жінки в 35–45 років

У цьому віці багато жінок помічають, що їхнє здоров’я стало більш тендітним у порівнянні із самопочуттям у 25 років. Тож виникає закономірне бажання уповільнити або зупинити перші зміни, пов’язані зі здоров’ям. І якщо у 25 ви легко могли з’їсти велику піцу на вечерю, випити 5 келихів вина без похмілля й спокійно йшли на роботу після 5-годинного сну, то в 35 років від шкідливих звичок пора відмовитися та пройти кілька додаткових обстежень.

● Молочні залози

Щороку відвідуйте спеціаліста-маммолога й проходьте обстеження на наявність новоутворень в молочних залозах.

● Щитоподібна залоза

Після 35 років щороку вимірюйте рівень гормонів щитоподібної залози в крові та перевіряйте її стан на УЗД. А якщо маєте родинні фактори ризику, перевіряйте стан цього органу щороку незалежно від віку.

● Репродуктивне здоров’я

Перелаштування гормонального балансу в жінок розпочинається в 35–40 років, але більш помітним та відчутним стає після 45 років. Тож якщо ви плануєте народити дитину, відвідайте лікаря-генетика, який призначить вам обстеження та надасть індивідуальні рекомендації по плануванню вагітності.

Важливе про здоров’я після 45 років

Вік після 45 років — не менш важливий в плані жіночого здоров’я: це своєрідний ступінь між молодістю та зрілістю. Після 45 в нашому організмі відбуваються серйозні зміни, та особливу увагу варто звернути на зміни в репродуктивній системі. Для того щоб уникнути порушень здоров’я, пов’язаних з перелаштуванням організму, відчувати себе здоровими та працездатними, варто приділяти більше уваги своєчасній діагностиці можливих захворювань. Тож окрім загальних рекомендацій в цьому віці лікарі рекомендують наступні профілактичні заходи.

● Кров’яний тиск

Починаючи з 45–50 років почніть регулярно вимірювати тиск вдома та записувати результати. Зважайте на будь-які закономірності, наприклад, зниження тиску після вживання їжі або підвищення після фізичного навантаження.

● Діабет

У 45 років здайте аналіз на глікований гемоглобін (HbA1c) — він вважається найбільш точним та відображує рівень глікемії впродовж тривалого проміжку часу.

● Обстеження кишечнику

У 45–50 років, а далі кожні 10 років робіть колоноскопію, кожні 5 років — ректороманоскопію, щороку здавайте аналіз калу на приховану кров.

● Аналіз на остеопороз

У 45 років, якщо маєте фактори ризику, пройдіть обстеження на щільність кісток (денситометрію).

Бажаємо здоров’я та відмінного самопочуття в будь-якому віці!

16 Квітня / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA