Найкращі рецепти консервованих огірків з кетчупом “Чилі”🌶️

Цього року українці оцінили, як добре, коли у коморі є смачненькі домашні закрутки. У ТiкTok навіть з’явився тренд на цю тему. Тож у пору активної консервації саме час поговорити про найкращі рецепти заготівлі на зиму хрустких домашніх огірочків. Та не аби яких (хоча й базовим варіантом поділимось), а пікантно гостреньких  – з кетчупом “Чилі”. 

Час читання: 5 хвилин та похрумтіти огірком 🥒

статья доступна на русском языке

🥒Лайфхаки консервації огірків на зиму

Підготовка огірків до консервації

Перед тим, як сконцентруватися на конкретних рецептах та покроковій інструкції, поділимось кількома порадами, які вбережуть тебе від дарма витрачених зусиль:  

  1. Зручно закривати огірочки у літрові банки, особливо, якщо у тебе невелика родина. Так ви встигнете за короткий час з’їсти їх, і продукти точно не зіпсуються
  2. Не полінуйся розсортувати огірочки за розміром. По-перше, так вони приблизно одночасно прогріються під час заливання окропом. А по-друге, за один раз отримаєш кілька варіантів закруток: маленькі а-ля пікулі для застілля чи пікантного акценту вечері, огірочки середнього розміру як доповнення до гарніру та великі огірки для вінегрету
  3. Якщо хочеш, щоб огірки з кетчупом “Чилі” вийшли більш гострими, їх можна порізати шматочками. Так краще вбирається маринад. 
  4. Банки для консервації та кришки варто простерилізувати. Про усі особливості цього процесу розповіли у попередній статті за посилання
  5. Після того, як закатаєш банку, переверни її на кришку догори дном, укрий теплою ковдрою та дай вихолонути. Через добу перевір, чи не здулися кришки, та постав у місце зберігання. 

Консервація огірків на зиму

🥒Мариновані огірки: за стерилізацією чи без неї?

Існує два основних підходи до консервації огірків:

  1. Зі стерилізацією. Такий спосіб передбачає, що наповнені банки з огірками та маринадом ти на певний час ставиш на вогонь у каструлі, в якій кипить вода. 
  2. Без стерилізації. Суть у тому, що прогрівання овочів для природної пастеризації відбувається завдяки тому, що кілька разів заливаєш їх кип’ятком та гарненько прогріваєш. 

Обидва способи мають право на існування, тож вибирай той, якому більше довіряєш. Нижче розглянемо схему поетапних дій при консервуванні без стерилізації. Якщо ж прибрати в ній крок 3, вона цілком підійде для процедури стерилізації. 

Цікаво по темі: Як зробити тушонку: три прості рецепти

🥒Консервація хрустких огірків на зиму: покрокова інструкція

Хрусткі огірки на зиму

Якщо вперше берешся за заготівлю маринованих огірків на зиму, скористайся цією простою схемою дій. З нею ти зможеш втілити майже всі найкращі рецепти, адже зазвичай вони включають наступні етапи:  

Крок 1: Підготуй огірки, щоб вони були  більш хрусткими

Якщо є вибір, бери маленькі огірочки – вони більш хрумкі. Якщо ж маємо, що маємо, то можна використати наступний лайфхак:

Після того, як помиєш огірки, замочи їх у воді на 2-5 годин. Овочі вберуть у себе необхідну вологу та залишаться більш соковитими. 

Замочування огірків перед консервацією

Цікаво по темі: Прості рецепти булочок та рулетів з маком

Крок 2: Приготуй зелень та часник

Під час консервації огірків у більшості рецептів використовують часник та зелень:

  • суцвіття кропу (краще свіжі, але можна і сушені);
  • листя хрону (також майже завжди фігурує у списку інгредієнтів); 
  • листя вишні або смородини.

Думаємо, не варто нагадувати, що все варто гарненько промити? Бо приємно, коли хрустять огірочки, а не пісок на зубах.

Обрану зелень та часник зубчиками виклади на дно банки. А потім щільно, як у громадському транспорті вранці, утрамбуй огірки. Якщо бажаєш більше акцентів смаку, зелень можна розмістити не лише на дно банки, а й між огірочками.

Рецепт огірків консервованих

Крок 3: Прогрій огірки окропом

Ціль цього кроку – гарненько прогріти огірки “ванночками” з окропу. Для цього у великій каструлі закип’яти воду, після чого залий банки з огірками по вінчики та дай постояти. Потім злий воду, знову доведи до кипіння та повтори ще кілька разів. Необхідний час та кількість повторів залежить від вибраного рецепту. 

Під час останнього заливання додай лавровий лист та перець-горошок. 

Етапи приготування маринованих огірків

Крок 4: Зроби маринад

Знову злий воду, постав кип’ятитися та почни готувати маринад. Зазвичай, він містить оцет з розрахунку 2 ст.л на літрову банку. Найкращі рецепти для хрустких огірків на зиму знайдеш трохи нижче у цій же статті.  Після того, як додаси всі складові, залий огірки та перейди до останнього кроку. 

Цікаво по темі: Домашнє печиво: 8 простих та смачних рецептів

Крок 5: Закрути банки 

Наливай маринад по вінця, щоб не залишалось повітря, та кришка щільно прилягала. Враховуй, що після того, як банка з огірками охолоне, вода трохи зменшиться в об’ємі. Це нормально. 

Після того, як залила маринадом, одразу закручуй. Чекати, поки охолоне, не потрібно. 

 

🥒Рецепти маринаду для хрустких огірків з кетчупом “Чилі”

Огірки з кетчупом Чилі

Покрокова інструкція приготування з попереднього розділу є основою класичних огірків на зиму. Але ми ж домовились зробити пікантно гостренькі, тож пропонуємо найкращі рецепти маринаду для консервації огірків з кетчупом “Чилі”

*Усі рецепти розраховані на 1,5 л. води для маринаду. 

 

🌶️Гострі огірки з кетчупом “Чилі”

Рецепт огірків з кетчупом Чилі

Інгредієнти маринаду:

  • кетчуп “Чилі” — 250 г.;
  • оцет 9% — 1 ст.;
  • цукор — 1 ст.;
  • сіль — 2 ст. л.;
  • перець чілі.

Особливості приготування: 

Перед тим, як заливати огірки, суміш проварити 10 хв. Під час додавання у банку покласти також порізаний перець чілі для більш виразної гостроти. 

 

🌶️Огірки з кетчупом “Чилі” та імбиром

Цей варіант рецепту маринаду запропонував Евген Клопотенко. До розповсюдженого переліку складових він додав цікаву родзинку – імбир. 

Огірки з кетчупом Чилі та імбиром

Інгредієнти маринаду:

  • цукор 250 г.; 
  • оцет 250 мл.;
  • сіль 2 ст. л. солі;
  • сухий імбир — 1 ч. л.;
  • кетчуп “Чилі” — 6-8 ст. л.;
  • гвоздика 5 бутони;
  • чорний перець 10 горошин; 
  • духмяний перець  5 горошин.

Особливості приготування: 

Закип’яти воду, додай сіль, цукор, кетчуп, імбир та провари на невеликому вогні. Потім відстав каструлю, влий оцет та ретельно перемішай. Перед тим, як заливати маринад у банку, додай в неї гвоздику та горошини перцю. 

 

🌶️Різані огірки з кетчупом “Чилі” та морквою 

Цей рецепт на зиму підійде для поціновувачів палітри смаків. Окрім огірків, поклади у банку моркву та цибулю у співвідношенні 3:1:1 та збільш кількість часничку. Всі овочі поріж кружечками.

Огірки з морквою та кетчупом Чилі на зиму

Інгредієнти маринаду:

  • кетчуп “Чилі” — 350 мл.;
  • сіль — 1,5 ст. л.;
  • цукор — 3 ст. л.;
  • оцет — 4,5 ст. л.

Особливості приготування: 

Овочі помаринуй у мисці з кетчупом та виклади у банки. З інших складових та води звари маринад та залий овочі. 

 

Якщо ти перший раз пробуєш закривати огірки на зиму з кетчупом “Чилі”, спробуй кілька різних пропорцій (більше/менше зелені та спецій, більш/менш гострий кетчуп) та наклей на банки відповідні стікери. Коли будеш смакувати холодними вечорами хрусткими огірочками, зможеш визначити власних фаворитів у категорії “Найкращий рецепт консервації на зиму”. Чи можливо, вже маєш таких? Поділись у коментарях! 

 

Читайте також:

26 Липня / 2022 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *