Як розпізнати кір у дитини

Кір — надзвичайно підступне вірусне захворювання, яке швидко поширюється у повітрі, не має спеціального лікування та викликає небезпечні ускладнення. Незважаючи на специфічну симптоматику, діагностувати хворобу буває вкрай важко. Але ми знаємо, як розпізнати кір і не сплутати його з ГРВІ чи алергією.

Що таке кір?

Це досить стійкий до умов навколишнього середовища параміксовірус. Він дуже заразний — 9 із 10 людей, які не мають антитіл до кору, занедужають після контакту з хворим. Вірус швидко розповсюджується, коли людина чхає, кашляє або просто розмовляє, і живе у повітрі близько двох годин після того, як носій залишив приміщення. Також може проникати через вікна, вентиляцію тощо.

Ускладнення після кору

Головна небезпека кору — ускладнення, які вона може спричинити. Вони виникають на фоні приєднання бактеріальної інфекції:

  • сліпота;
  • пневмонія;
  • бронхіт;
  • бронхіоліт;
  • кератокон’юнктивіт;
  • помилковий круп.

Найбільш тяжкий стан — вірусно-бактеріальна пневмонія на фоні кору.

Серед небезпечних і рідкісних ускладнень — міокардит, гепатит, гломерулонефрит, енцефаліт, абсцес легені.

Читайте також. Медична реформа в Україні: що має знати кожен

Трохи статистики

За даними ВООЗ, до початку масової вакцинації в 1980 році щорічно у світі відбувалося більше 2 млн випадків смерті від кору. І сьогодні, незважаючи на наявність ефективного й безпечного щеплення, цей вірус лишається серед головних причин смерті дітей раннього віку в світі:

  • частота летальних випадків від ускладнень після кору становить 1-2/1000;
  • у 83% дітей до 5 років, які хворіли на кір, спостерігались ускладнення, у 7% — імунодефіцит або набуття хронічних хвороб;
  • усі важкі випадки — у нещеплених.

Перші симптоми: як не переплутати кір із застудою

Мама може й не здогадуватися, коли та як починається кір у її дитини, адже вірус ніяк не проявляється протягом 1-2 тижнів. Інкубаційний період корі триває 6-21 день, після чого розвивається виражена симптоматика. Але перші прояви захворювання дадуть про себе знати, коли дитина вже небезпечна для оточення, але їх легко сплутати із застудними захворюваннями.

Як проявляється кір:

  • слабкість;
  • почервоніння і набряк горла;
  • збільшення лімфовузлів;
  • запалення слизової оболонки очей;
  • висока температура до 38-40°C, яку неможливо суттєво знизити протягом 4-7 днів;
  • погіршення сну, капризи;
  • сухий кашель, який нагадує гавкання;
  • нежить;
  • головний біль;
  • кон’юнктивіт;
  • втрата апетиту, пронос чи блювота.

Скільки триває кір

Після інкубаційного періоду кору (6-21 днів) з’являється значне підвищення температури (4-7 днів). За кілька днів з’являється висипка. Ще за 3 дні вона розповсюджується тілом, з’являється на ногах, руках, тримається 5-6 днів і зникає. Зазвичай висипання виступають приблизно через два тижні (7-18 днів) після дії вірусу.

Як виглядає кір

Перераховані симптоми не завжди сигналізують про кір. Єдиною 100% ознакою є поява висипу на 2-3 день від початку захворювання на слизовій оболонці рота — специфічні білі плями з червоною каймою.

Через 4-5 днів на голові та обличчі з’являється висипка (червоні дрібні цятки та пухирці, вони можуть зливатися й утворювати більші плями), яка згодом розповсюджується на все тіло. Проте носій вірусу заразний для інших за 5 днів до появи висипки й 4 дні після.

Діагностика

Так буває, що ГРВІ, алергія чи кір можуть мати нетиповий перебіг, і тут виникає плутанина, яка може коштувати дитині життя. Якщо є сумніви, яке саме захворювання атакує хворого, проводять диференційну діагностику. Для цього потрібно визначити наявність антитіл IgM на 4-7 день після появи перших висипань.

Як запобігти кору: профілактика

Оскільки наразі не існує специфічних препаратів проти хвороби, лікування направлене на зняття симптомів і підтримку імунітету, то найбільш дієвим засобом захисту від кору є профілактичне щеплення.

У країнах, де вакцинація від кору охоплює більшість населення, люди майже не стикаються з цією хворобою.

Як все відбувається. В організм вводять штам послабленого вірусу кору, тому дитина насправді не хворіє і не становить небезпеки (в епідеміологічному плані) для оточення. Її імунітет формує антитіла, які під час потрапляння справжнього збудника вчасно його знищать. Це не гарантує, що дитина не хворітиме зовсім, але її організм впорається з вірусом, тому кір мине без ускладнень у легкій формі.

Що робити, якщо дитина контактувала з хворим на кір

  1. Діти у віці від 1 до 6 років терміново отримують друге щеплення протягом 72 години після контакту, але не раніше ніж через 3 місяці після введення першої вакцини. Якщо ви запізнилися, зверніться до лікаря за додатковими призначеннями.
  2. Якщо дитина до року невакцинована (або таких даних немає), роблять два щеплення з інтервалом у 3 місяці.
  3. Малюки до року та дорослі з імунодефіцитом отримують імуноглобулін 6 днів після контакту. Дитина до 6 місяців захищена від кору, якщо мама перехворіла на нього (просто вакцинація не формує імунітет немовляти).

У випадку якщо особисто ви не знаєте, чи хворіли на кір у минулому і чи маєте щеплення та не хочете вакцинуватися наосліп, то визначте напруженість імунітету, зробіть аналіз на кір — на антитіла IgG у сироватці крові. Якщо антитіл немає, то це говорить, що й імунітету до хвороби немає і краще вакцинуватися.

Читайте також: Що робити, якщо малюк боїться лікарів

Кір у вагітних

У вагітних жінок, хворих на кір, спостерігається особливо тяжкий перебіг хвороби, а ускладнення можуть розвиватися як у самої майбутньої мами, так і у дитини. Крім того, що малюк може заразитися вірусом в утробі й народитися з симптомами кору, можливі також внутрішньоутробна загибель дитини, передчасні пологи, викидень. Якщо мама інфікована в першому триместрі вагітності, у дитини можуть розвинутися пороки серця, синдром Дауна, глухота та інші відхилення. А новонароджені, які заразилися на кір, мають дуже високий відсоток смертності від пневмонії, яка виникла на її фоні.

Вакцинація: чому за, а не проти

Враховуючи відсутність ефективного лікування та високу стійкість хвороби, Всесвітня організація охорони здоров’я почала прискорену імунізацію — це найкраща та найдієвіша профілактика кору. Після введення вакцинації з 2000 року за 13 років смертність від кору знизилася з 548 тис. до 145 тис., що становить 73%! Якщо тенденція зберігатиметься, то, можливо, хвороба зникне, як свого часу зникла віспа.

В Україні щеплення від кору роблять 2 рази: у віці 12 місяців та у 6 років. Тут зрозуміла інфографіка з календарем щеплень:

Чому людству так потрібні щеплення, якщо хвороба майже зникла? Власне, вона зникає саме через масову імунізацію. Відмовляючись від щеплень через власні погляди, страх, віросповідання чи небажання підтримувати фармацевтичні компанії, батьки ставлять під загрозу життя не тільки своєї дитини, а й інших.

Доведено, що після масових відмов від щеплень, рівень захворюваності зростає. Що відбувається: дитина або дорослий-носій стають джерелом вірусу, заражаючи інших, можливо, ще не щеплених або людей зі слабким імунітетом. Якщо один невакцинований проти 999 інших суттєвої загрози не становить, то співвідношення 200 на 800 вже стає передумовою епідемії.

Саме тому держава наполягає на профілактичній вакцинації на законодавчому рівні — діти без щеплень не повинні відвідувати дитячий садок, школу.

Зважаючи на високий рівень загрози, щеплення від кору є єдиним ефективним методом побороти вірус та запобігти епідемії.

Зараз через масові відмови почастішали випадки хвороби. Так стається через популяризацію міфів і нестачу інформації про механізм щеплень. Деякий час на слуху були дослідження, які розповідали про ризик аутизму в щеплених дітей. Теорія не підтвердилася, припущення, що вакцини призводять до інвалідизації, виявились неправдивими.

Можливі реакції після ін’єкції

У медицині короткотривалі наслідки після введення вакцини називають реакціями, а хвороби чи стани, набуті внаслідок цієї медичної маніпуляції, — ускладненнями. Те, що батьки розуміють під ускладненнями, — всього лише індивідуальна реакція на послаблений живий збудник, «уламки» вірусу, інші компоненти препарату.

У жодному разі ризик реакції та ризик справжнього кору не рівноцінні, бо за статистикою вона буває лише в 10-20% дітей. Наприклад, підвищення температури до 39°C, біль і набряк, збільшення лімфатичних вузлів, алергічна реакція, чхання, висипи, набряк слизових тощо. Інколи дитина реагує не на сам збудник, а на допоміжні речовини у вакцині.

Як з цим впоратись:

  1. Дати Ібупрофен, Парацетамол.
  2. Підтримувати комфортну температуру в приміщенні, скоригувати раціон (не навантажувати дитячий організм важкою для перетравлювання їжею).
  3. Давати багато води.
  4. Гуляти на свіжому повітрі (не в місцях скупчення людей), якщо температури немає.

Якщо ви запідозрили у дитину кір, то при перших же ознаках хвороби зверніться до лікаря. А до візиту в лікарню забезпечте малюкові постільний режим і рясне пиття, давайте жарознижувальні препарати, промивайте ніс спреєм на основі морської води. І дайте спокій висипу — за 5 днів він зникне сам.

Ще більше порад для батьків:

18 Квітня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *