Великодній піст і дитячий організм: чи доцільні обмеження

Багато людей, які сповідують християнство, дотримуються Великого посту. І цілком закономірно виникає питання: чи треба обмежувати в їжі власних дітей? Однозначного погляду на проблему не існує, проте варто прислухатися до думки лікарів, дієтологів і дізнатися думку церкви.

Цікаво на тему: Великодні традиції: як провести свято з родиною

Для чого потрібен піст?

Великий піст — найдовший в усьому церковному календарі. У 2021 році він триватиме понад місяць: з 15 березня до 1 травня. Обмежуючи себе в їжі і розвагах, віряни готуються до свята Воскресіння Ісуса Христа — Великодня.

Проте піст — це не лише обмеження у споживанні деяких продуктів. Значно важливіше робити добрі справи, більше спілкуватися з рідними, допомагати людям. Не треба лаятися, грішити. Бажано відвідувати особливі служби, які в цей період проходять у церквах.

Пісний стіл: що можна, а що заборонено?

Традиційно під час посту відмовляються від:

  • м’яса та риби;
  • яєць;
  • молока та молочних продуктів;
  • солодощів;
  • випічки;
  • фаст-фуду.

Дорослим заборонено вживати алкоголь. Радять включити в раціон більше овочів, фруктів, простих, але корисних каш. Готувати страви доведеться на воді, без додавання олії, вершкового масла, цукру і солі. Найкориснішими продуктами вважають баклажани, арахіс, сою, різні бобові, капусту (свіжу, квашену). Бажано їсти запечені або приготовані на пару страви.

Проте таких жорстких обмежень важко дотримуватися навіть вірянам з потужною мотивацією. Тому питання, чи варто вмовляти (або змушувати) дитину дотримуватися посту, залишається відкритим. Спробуємо розібратися, як нетривале обмеження в споживанні деяких продуктів може вплинути на фізичне та психічне здоров’я малюка.

Цікаво на тему: Чистий четвер: прибираємо якісно всією родиною

Піст і дитина: очима батьків, церкви, дієтологів, психологів

Цілком зрозуміло, чому батьки прагнуть долучити всю родину до посту. Адже йдеться про духовні звершення і християнські традиції. Однак у цьому питанні виникає чимало «але». Відмова від солодощів і фаст-фуду приносить користь, проте інші обмеження можуть нашкодити дитині.

І дієтологи, і церква радять спростити пісний раціон для наймолодших членів сім’ї. Наприклад, дітям можна дозволити їсти нежирне м’ясо, рибу, молоко, додавати рослинну олію до страв, варити суп на бульйоні. У такому випадку варто акцентувати увагу на духовному аспекті традиції, пропонувати робити добрі справи, допомагати батькам.

Спеціалісти з харчування взагалі не радять дотримуватися посту до 7 років. Немовлятам, малюкам і дошкільнятам, які активно ростуть, відмова від молока, яєць та іншої поживної їжі може нашкодити. Це пов’язано з тим, що вони не отримують потрібні вітаміни й оптимальну кількість кілокалорій. Не варто дотримуватися посту тим, хто має хронічні захворювання ШКТ, і дітям з нервовими розладами, у яких різка зміна раціону може викликати стрес.

Зверніть увагу на психологічний аспект. Якщо дитина не хоче дотримуватися посту, не варто примушувати її. Психологи радять готувати звичайну їжу, не забороняти їсти скоромні страви у школі тощо. Якщо школяр сам виявив бажання долучитися до традиції з дорослими, це потрібно дозволити, пом’якшивши раціон дитини. Для неї кожен день посту не має бути суворим. Церква також підтримує такий підхід.

Деякі люди вважають за необхідне дотримання суворих харчових та інших обмежень. Вони стверджують, що людина з дитинства має долучатися до традицій і проходити духовну школу. Але всім батькам потрібно мати здоровий глузд і зважати на:

  • вік дитини та її здоров’я (чи не зашкодить відмова від багатьох продуктів самопочуттю дитини);
  • її власне бажання (примус заборонено);
  • суворість посту (для дітей його максимально пом’якшують).

4 кроки до сімейного посту

Якщо ваша родина разом із наймолодшими її членамиіз року в рік харчується пісними продуктами, то зверніть увагу на 4 основні моменти під час підготовки до початку посту. Діти можуть не погоджуватися з батьками щодо релігійних поглядів чи просто вперто не відмовлятися від солодощів або м’яса. Через це виникають серйозні конфлікти, які з одного боку зачіпають інтереси дитини, а з іншого — сповідування батьками певної системи цінностей.

  • Потрібно домовлятися заздалегідь. Поговоріть із дитиною і спитайте, від чого вона ладна відмовитися. Пошук компромісу може тривати довго, але важливо досягти згоди. Добровільна відмова від фаст-фуду, зменшення часу, відведеного на ігри й телевізор, або прибирання у власній кімнаті — це вже перемога. У жодному разі не вигадуйте нові правила вже під час посту, оскільки це зашкодить вашому батьківському авторитету.
  • Харчування в школі. Існує два варіанти: брати ланч із собою, що може бути незручно, або харчуватися в їдальні. Припустимо споживати непісну їжу, адже не можна цілий день бути голодним. Наприклад, церква послаблює обмеження для тих, хто перебуває в дорозі. Тому немає підстав звинувачувати голодного школяра в тому, що він з’їв скоромну страву в школі. Компромісний варіант: з’їсти салат і гарнір, а котлету чи ковбасу залишити на тарілці.
  • Що робити з протестом і конфліктами? Конструктивний вихід — вирішити їх, поговоривши з дитиною. Відмовляти в цукерках потрібно обґрунтовано, пояснюючи, чому люди дотримуються посту і яке це має значення для вірян. Якщо малюк уперто вередує і вимога перетворюєтодити здоров’ю, у тому числі — психічному.ься на істерику, то краще відмовитися від ідеї посту. Зрештою, він не має шк
  • «Чому я?». Навряд чи в садку або школі буде багато ровесників, які також дотримуються посту. Тому важливо пояснити, навіщо люди добровільно відмовляються від деяких продуктів і відвідують храми. Розкажіть дитині, що інші можуть не погоджуватися з вашими релігійними поглядами, але мають їх поважати.

Декілька слів про доцільність

З практичного погляду піст не доцільний, адже створює більше проблем для батьків і самої дитини в садку, школі, у спілкуванні з друзями та навіть у звичному розкладі дня. Але водночас грамотно складений раціон не зашкодить малюкові. Тому питання про харчові обмеження залишається суто в межах релігійних традицій.

Буває й так, що школяр чи підліток навідріз відмовляється від посту. У такому випадку треба залишити все без змін і забезпечити його звичайним харчуванням.

Адже дитина має повне право самостійно обирати релігію, яку хоче сповідувати, і традиції, яких буде дотримуватися.

19 Квітня / 2021 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Лариса

    Важно не только читать ребенку книги по экологии, но и самому рассказывать о ее важности для нас. Открыто демонстрировать, как обычный житель города взаимодействует с окружающей средой и какие последствия это имеет. Поэтому нужно запастись не только детскими книгами по экологии, но и наглядными и видео материалами.
    Начните со сказок на ночь. Попробуйте придумывать истории, очень тесно связаны с экологией. Например, одной ночи расскажите о рыбке в пруду, а следующей – о медведе в лесу. Не забывая при этом описывать окружающий мир главного героя. Так ребенок быстро запомнит где живут разные животные.

  2. Ксюша

    Чудовий конкурс, щоб нагадати про нашу природу. Та лише від нас залежить, яким світ буде завтра. Моїй донечці вже 9 років і вона вже мені розповідає, як зробити нашу планету чистішою, як вона буде рятувати нашу природу… З малечку моя дитина дізнава про світ не лише з книги та телевізора, а й в садочку, в школі цьому придають велике значення. Розповідаючи і власним прикладом у моєї дівчини закріпилося поняття про нашу природу та яке важливе значення вона має для нас. Якщо ми бережемо нашу екологію то ми зберігаємо і наше майбутнє.

  3. Мар'яна

    Чудова стаття! Змалку привчаю дітей берегти природу. Вигадую повчальні казочки і їм розповідаю, часто беремо участь в тематичних конкурсах, акціях зі збереження природи рідного краю!

  4. Ольга

    Добрий вечір. Дуже цікава і повчальна стаття , допоможе розповісти дитині про екологію, та захист довкілля, та тварин. Дуже дякую за таку класну статтю.

КЩМ знижки