Як захистити дитячу шкіру від сонця?

Сонце піднімає настрій — факт, з яким не посперечаєшся. Але воно може бути досить підступним і небезпечним, зокрема для дитячої шкіри. Малюки особливо сприйнятливі до ультрафіолетових променів, хоча сонячні опіки у них проявляються не відразу. Як уберегти дитину від активності сонця, не знижуючи її активності на свіжому повітрі? У програмі «мінімум» — одяг із натуральних тканин і головний убір. Про програму «максимум» говоримо докладніше.

Як сонце впливає на шкіру?

Функцію захисту від сонця виконує пігмент меланін, який утворюється в клітинах меланоцитах. Він поглинає ультрафіолет і відкладається в нижньому шарі епідермісу. Саме завдяки пігменту засмага отримує темний відтінок. Оскільки цей механізм формується приблизно до трьох років, до того часу малюк практично не захищений від ультрафіолету. Тому не рекомендується надовго виходити з ним під палюче сонце.

Також цікаво: «Безпека дітей влітку»

Одяг для перебування дитини на сонці

Найпростіший спосіб захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету — світлий одяг із натуральних тканин. Деякі виробники вказують на бирках рівень UPF-захисту виробу. Так, маркування 15–24 UPF означає, що блокуються 93,3–95,9% ультрафіолетових променів, а 40–50 UPF — 97,5–98%. На пляж рекомендується придбати купальний костюм із високим рівнем UPF-захисту. Тим паче, що він швидко сохне, відмінно пропускає повітря і практично не вигоряє. І, звичайно, потрібно не забувати нанести сонцезахисний засіб на відкриті ділянки тіла.

Санскрін для дітей: вибір та застосування

Дитячі санскріни засновані переважно на мінеральних фільтрах, які відображають промені, — оксиді цинку або діоксиді титану. При наявності у складі хімічних компонентів, їх концентрація зазвичай незначна. Також якісна дитяча косметика випускається гіпоалергенною, без ароматизаторів або з ненав’язливим ароматом. Крім кремів існують засоби у вигляді мусів, гелів, спреїв, молочка та лосьйонів. Легкою консистенцією і швидким поглинанням відрізняється водостійкий лосьйон BABE Laboratorios з індексом SPF 50+.

Також зустрічаються спреї, які відразу фарбують шкірні покриви в яскравий колір. Це зручно для рівномірного нанесення засобу, і допомагає перетворити процедуру в захопливу гру. Незабаром захисний шар від сонця стає прозорим і непомітним на шкірі.

Вибір захисту від сонця залежить від тону шкіри і кольору волосся дитини. Для блондинів і рудих дітей зі світлою шкірою підійде крем із більш високим фактором, ніж для смаглявих і темноволосих. Також вибір залежить від кліматичної зони, часу доби і типу відпочинку. Наприклад, для звичайної міської прогулянки може підійти SPF 15–25, а для відпочинку на морі ймовірно знадобиться більш високий фактор захисту. Оскільки в цих умовах засіб активно змивається у воді, бажано вибрати водостійку формулу і регулярно оновлювати шар після купання.

У дитячій лінійці санскрінів Біокон представлені продукти різних консистенцій та індексів захисту:

  1. Дитячий спрей для безпечної засмаги “Суперзахист” з SPF-50 формат для непосид, яких не просто намазати кремом. Не містить спирту в складі, підходить чутливій шкірі, розподіляється швидко.
  2. Дитячий крем SPF 50 “Надвисокий захист”  маст хев для тих малюків, чия шкіра схильна до сухості й лущення. Запобіжить наслідкам тривалого перебування на сонці, зволожить без жирної плівки на фініші.
  3. Пінка після засмаги з пантенолом у складі швидко допоможе прибрати неприємні відчуття після сонячних опіків, нормалізує гідробаланс і пом’якшить пошкоджені ділянки.

Основні правила використання захисту від сонця:

  1. Протестувати продукт на реакцію, розподіливши невелику кількість на згин ліктя.
  2. Наносити засіб за 15–30 хвилин до виходу з приміщення.
  3. Використовувати в достатній кількості шаром не тонше 1–2 мм.
  4. Оновлювати сонцезахисний крем кожні 1,5–2 години та після купання.
  5. Робити перерву в прийомі сонячних ванн у спекотний період (приблизно з 11:00 до 17:00).
  6. Після повернення з прогулянки або пляжу ретельно змити косметику.

Міф про шкоду засобів із SPF для дітей

Сонцезахисний фактор SPF у дитячих серіях, як правило, знаходиться в межах від 30 до 50. Це число позначає, у скільки разів довше, ніж зазвичай, можна безпечно перебувати на сонці після нанесення санскріну. Помилковою є думка, що дітям не можна використовувати засоби із SPF-фільтром. Ця гіпотеза не має під собою підстав. Дійсно, до п’ятирічного віку дитині не варто користуватися дорослою косметикою. Для неї є окремі дитячі продукти зі спеціальними позначками «дитячий», «від народження», «сімейний» або «0+». Причому, попри останній маркер, використовувати сонцезахисні засоби рекомендовано не раніше шести місяців (до цього віку треба уникати прямих сонячних променів).

Дитина на сонці: сонцезахисні окуляри та головний убір

Для захисту очей від ультрафіолету знадобляться дитячі сонцезахисні окуляри. Якщо малюк не хоче їх надягати, запропонуйте йому вибрати модель самостійно. Тим паче, що сьогодні вибір не обмежений: у продажу є моделі окулярів у вигляді квітів, сердечок або милих тваринок. Впевнені, малюк зацінить модну обновку.

Для перебування на вулиці обов’язковий головний убір. Бажано з широкими полями або козирком, які прикриють шию та обличчя дитини. У похмурий день або в тіні також знадобиться санскрін. У цих умовах ультрафіолет хоча і менше впливає на шкіру, але залишається досить активним.

Корисні для шкіри харчові продукти

Сприяє захисту шкіри від шкідливого впливу ультрафіолету і раціон, збагачений овочами і фруктами з високим рівнем каротиноїдів. Вони містять органічні пігменти природного походження, які не здатні синтезуватися в організмі. За умови, що малюк вже переведений на «дорослий стіл» і не має протипоказань, необхідно включати ці продукти в його меню. Завдяки високому вмісту бета-каротину ці овочі і фрукти зазвичай мають яскравий помаранчевий або жовтий колір. Серед них:

  • морква;
  • гарбуз;
  • батат;
  • солодкий перець;
  • абрикос;
  • хурма;
  • манго тощо.

Оскільки перебування на сонці зневоднює організм, обов’язково запасіться водою, морсом або іншими напоями. Під час поїздки на море або в іншу кліматичну зону починайте приймати сонячні ванни поступово, щоб дитина встигла адаптуватися. І не забудьте захопити про всяк випадок невелику аптечку з пантенолом: це допоможе зняти сонячні опіки. Більше корисних порад — у матеріалі Зустрічай нас, море! MUST-HAVE на пляжний сезон.

Усе є ліки і все є отрута, головне — знати дозу. Ці слова Парацельса, швейцарського лікаря і філософа, застосовні й до сонця. Воно вкрай важливе для здоров’я і нормального розвитку дитини: допомагає виробленню вітаміну D, підвищує імунітет і заряджає бадьорістю. При цьому потрібна розумна міра, одяг по сезону, збалансоване харчування і якісні сонцезахисні засоби, щоб користь не стала на шкоду.

Дитячий крем для безпечної засмаги Биокон Надвисокий захист SPF 50+, 90 мл

75.00
Купити

Дитячий сонцезахисний лосьйон для обличчя та тіла BABE Laboratorios SPF 50+

644.00
Купити

Дитячий спрей для безпечної засмаги БІОКОН SPF-50 Суперзахист

95.00
Купити

Пінка після засмаги Біокон Пантенол

87.00
Купити
28 Червня / 2021 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA