Японська філософія вабі-сабі як мистецтво жити

Що таке вабі-сабі, як долучитися до цієї філософії, зрозуміти природу речей і досягти гармонії з собою і навколишнім світом. Поговоримо про це у моїй новій статті.

Що таке вабі-сабі?

Вабі-сабі – один з найвідоміших принципів японської естетики. Під ним розуміють скромну простоту, атмосферу смутку і відокремленості природи. У широкому сенсі це – стиль життя, при якому людина знаходить задоволення в усамітненні, стриманій красі, шанує традиції і з повагою ставиться до речей з історією.

У перекладі з японської мови «вабі» перекладається як «невибаглива простота», «сабі» – «умиротворення, самітність, наліт старовини». Вабі-сабі вчить простоті і аскетизму. Якщо ви втомилися від цінностей суспільства споживання, від постійної гонитви за ідеалом, від стресу і тривоги, вабі-сабі допоможе вам навчитися робити паузу і отримувати задоволення від недосконалості світу.

Вабі-сабі базується на трьох простих реаліях:

  1. Ніщо не вічне.
  2. Ніщо не є завершеним.
  3. Ніщо не є ідеальним.

Як долучитися до ваби-сабі?

Вам не потрібні для цього особливі навички, гроші або навчальні курси. Все, що треба – це особливий настрій розуму, щоб визнати і оцінити свою власну недосконалість, щоб сприймати світ і себе без прикрас, таким, яким все є. Шукайте в собі спокій, щоб вловлювати і цінувати непомітну красу, сміливість, щоб дивитися тверезо на речі, не намагаючись їх поліпшити, і здатність сповільнюватися, перемикати режим з «діяти» на «просто бути».

Вабі-сабі закликає вас до розслаблення і сповільнення, до того, щоб знаходити благословення в тому, що у вас вже є, і цінувати, а не покращувати. Іншими словами, впускаючи ваби-сабі в своє життя, ви повертаєтеся до справжнього «я».

Вабі-сабі в різних сферах життя

Естетика і філософія вабі-сабі потихеньку проникла в усі сфери життя – в дизайн інтер’єру, в моду і навіть гастрономію. Давайте подивимося, як можна висловити свою прихильність до ваби-сабі в кожній з цих сфер.

Одяг

У фокусі стилю в дусі вабі-сабі – скоріше, якість, а не бренд, скромність і простота, а не модні віяння. Речі з натуральних тканин, які служать не рік і не два, які пов’язані зі спогадами або важливою історією, які, можливо, мають ексклюзивний характер (зшиті або зроблені на замовлення, вручну) – все це про вабі-сабі. Тут дуже важливий нестійкий баланс між задоволенням від володіння речами і радістю свободи від речей.

Харчування і спосіб життя

Принцип ваби-сабі поширився і на світ кулінарії. Страви з простих сезонних продуктів, які легко і швидко готуються і красиво подаються – це і є втілення ваби-сабі.

Крім правильного харчування, покликаного привести тіло в гармонію, вабі-сабі зосереджено і на внутрішньому стані. Вітається все, що допомагає розслабленню і допомагає набути баланс: прогулянки на природі, медитація, йога, розтяжки, танці, їзда на велосипеді…

Інтер’єр і домашній затишок

У дизайні інтер’єру ваби-сабі проявляється у вільних просторах, нейтральних тонах і натуральних матеріалах, у функціональних і мінімалістичних меблях. Важливо, щоб тут не було випадкових предметів – вабі-сабі нагадує нам про важливість речей з історією і навіть з вадами.

Детальніше про втілення принципу вабі-сабі в дизайні і декорі інтер’єру читайте в статті нашого експерта Ольги Марченко – https://blog.eva.ua/filosofiya-vabi-sabi-v-inter-yeri/

Закінчується листопад – місяць, коли природа втрачає останні кольори та завмирає. І це чудовий час, щоб навчитися бачити красу у в’яненні та скороминущості, і потроху впускати вабі-сабі в своє життя.

25 Листопада / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *