Життя заново: як адаптуватися на новому місці після переїзду

Ви збираєтеся змінити рідну провінцію на столичні вулиці? Квітучі каштани в парку Шевченка на паризькі магнолії? Змінити асфальт на траву, виїхавши в Карпати? А, може, просто міняєте район? Як би там не було, переїзд – це стрес, навіть якщо ініціатива ваша і здається, що зміни – «на краще». А якщо зміна місця проживання пов’язана зі складними життєвими моментами? Зменшився прибуток, розлучилися з партнером, змінили місце роботи?.. Тоді рівень стресу зростає ще більше. Чому так відбувається, як подбати про себе і адаптуватися на новому місці розповість наш експерт і подруга Анастасія Арьє.

Чому переїзд викликає страх

Людям в принципі властиво відчувати страх перед змінами – нові стосунки, зміна роботи або місця проживання пов’язані з невизначеністю, звідси зростає тривога: «Як все складеться?». Саме тому переїзд (навіть довгоочікуваний і запланований) може викликати сильний страх. Іноді здається, що справа лише у звичці – ось знайомий двір, маршрут на зупинку, улюблені шпалери і вид з вікна… Але психологи вважають, що справа, скоріше, в прихильності. Вона означає стійкість і безпеку, а наш будинок – це територія, яку ми обжили і де обзавелися спогадами. Це наша тиха гавань, місце, де можна сховатися від решти світу, де ми відчуваємо себе в безпеці. Залишаючи його, ми тимчасово втрачаємо це відчуття безпеки і надійності. Гарна новина полягає в тому, що будь-який переїзд спонукає нас звернути увагу на себе, заглибитися в свою ідентичність: «Хто я? Що я роблю зі своїм життям? Чи влаштовує вона мене?».

Розставання зі старим житлом дає можливість підвести підсумки певного життєвого етапу, проаналізувати пережиті тут події, подумати, яку роль зіграли ми самі, в чому, можливо, помилилися, і який урок з цього можна винести в майбутнє життя.

Чому нам хочеться забрати непотрібні і старі речі

Той, хто переїжджав з місця на місце, знає, яким пеклом може стати збір речей. Упорядковано речі, з далеких кутів витягнуті забуті сумки і пакети, ми щось віддаємо, щось відкладаємо на сміття, щось складаємо в коробки «з собою». І несподівано в розпалі збору бачимо: наш будинок (наша фортеця!) – розорений. Колишнього гнізда, в яке було вкладено багато сил, любові, грошей, вже немає, нове – ще не облаштовано. І це викликає почуття провини і навіть сирітства. А постійна необхідність робити вибір – що брати з собою, що не брати, вимотує. І ми раптом починаємо чіплятися за якийсь непотріб з купки «на смітник». Старий конспект виявився дорогоцінним спогадом про студентські роки, шкільна «валентинка» нагадала про першу закоханість, а викинути іграшку з відірваним вухом рішуче неможливо! Адже все це – свідки нашого життя.

Психологи пояснюють, що навіть нам, дорослим, часом властиве дитяче магічне мислення. Це означає, що ми схильні наділяти предмети особливою силою, і вони набувають в наших очах «додану вартість». З цієї ж причини ми відчуваємо полегшення, позбавляючись від речей, які викликають важкі спогади.

Може здаватися, що ми все зруйнували, відсікли важливі спогади. І в цій точці не варто гнати від себе смуток і ностальгію, вони пройдуть. Згодом ми облаштуємось на новому місці, будемо користуватися звичними речами, дивитися на фотографії, які взяли з собою – і виявимо, що спогади залишилися з нами. Це розуміння допоможе «зібрати» себе заново. Ми вибудуємо нову систему координат, «приручимо» незнайомий простір, збудуємо нові звички і знайомствами. Це завжди нові можливості, які відкриваються перед нами! Давайте подумаємо, як же подбати про себе перед переїздом і пристосуватися до нового місця.

Як подбати про себе

  1. Дозвольте собі відчувати те, що ви відчуваєте. Це можуть бути змішані почуття: одночасно і передчуття нового, і страх перед ним, і хвилювання, що щось піде не так, і надія, що все вийде. Дозвольте собі відчути і ностальгію, і тугу за минулими часами, і поплакати, якщо хочеться. Поділіться почуттями з кимось, кому довіряєте. Якщо переїзд пов’язаний з безрадісними змінами в житті, постарайтеся більше зосередитися на справах – планувати, організовувати, контролювати і підключатися самостійно.
  2. Попрощайтеся з місцем (містом) і друзями. Влаштуйте прогулянку по пам’ятних і знакових місцях, повечеряйте в улюблених кафе, запросіть друзів стати частиною цих подій. Згадуйте хороше, смійтеся, будуйте плани і мрійте про майбутнє. Якщо ви їдете в інше місто, дайте знати друзям, як ви цінуєте їх дружбу, і як важливі для вас ці відносини. Придумайте спосіб, як підтримувати їх і далі. Це може додати сил і налаштує на позитивний сценарій майбутнього.

  1. Якщо ви переїжджаєте з дітьми, не забувайте про їхні переживання. Запитуйте, що вони відчувають, розділіть з ними їх хвилювання і тривоги, дайте знати, що ви – поруч, і готові підтримати в будь-яких складнощах. Навіть якщо ви не готові дати дітям можливість приймати рішення, придумайте їм якусь справу або кілька, що залучать їх в процес переїзду і допоможуть відчути себе значущими учасниками.
  2. Пам’ятайте про базові потреби. Лягайте спати і прокидайтеся в звичний час, вчасно снідайте, обідайте і вечеряйте, знайдіть час для медитації, якщо робили це раніше, якщо ні – саме час спробувати.
  3. Пишіть списки справ, щоб не тримати все в голові. «Їжте слона по шматочках» – розбийте задачу «переїзд» на маленькі завдання, і крок за кроком рухайтеся до мети.

Як адаптуватися на новому місці

  1. Розпакуйте речі. Декому, як мені, одразу важливо розібрати всі речі в подорожі або всі коробки після переїзду, зібрати всі меблі, вбити цвяхи для картин – і тільки тоді видихнути. Хтось розбирає все за мірою необхідності. Прислухайтеся до себе і робіть так, як зручно саме вам.
  2. Прогуляйтеся по новому району пішки, досліджуйте нові місця: де супермаркет і який там вибір, чи є ринок або ярмарки у вихідні, як справи з садком, школою, поліклінікою, спортзалами і салонами краси? Заходьте, запитуйте, беріть візитки, оглядайтесь.
  3. Створіть новий розпорядок дня відразу після переїзду – він дозволить швидше звикнути до зміни обстановки, а стабільність знизить рівень тривоги і стресу. Було б гарно час від часу вибиратися на прогулянки. Використовуйте нову главу свого життя як можливість прищепити нові звички: раніше вставати, або бігати, або пити вранці трав’яний чай замість кави. Тільки не налягайте на список з 20 бажаних звичок, не перевантажуйте себе – виберіть для початку одну сферу життя і поступово міняйте то, що хочете. Коли нова дія стане звичкою, беріться за наступну!
  4. Знайдіть нових знайомих. Посміхніться сусідам, познайомтеся, скажіть, що тільки-тільки переїхали. Спілкуйтеся з колегами на роботі, з батьками дітей, які ходять разом з вашими в один дитсадок або школу, знайдіть в соціальних мережах спільноти свого міста, району чи навіть мікрорайону – там можна зав’язати знайомство з кимось, а потім вже і каву разом випити.
  5. Підтримуйте зв’язок з друзями і родичами. Ідеально, якщо ви заздалегідь погодите спосіб і частоту контактів, це буде ще одна точка опори в новому і поки незвіданому місці.

Нехай зміни, які вас чекають на новому місці, будуть позитивними! Нехай виправдаються надії, трапляться цікаві знайомства, з’явиться більше перспектив. А, якщо переїзд викликаний складнощами в житті або стосунках, я бажаю, щоб з часом ви могли озирнутися на цей період з посмішкою і сказати собі: «Це було на краще!». Далай-лама говорить: «Коли людині здається, що все йде шкереберть, в її життя намагається увійти щось чудове». Пам’ятайте про це. І, якщо ваше «шкереберть» пов’язане з переїздом, нехай чудове не змусить себе чекати.

1 Квітня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *