Стосунки на відстані: як зрозуміти, що ви до них готові?

Стосунки на відстані виникають через різні причини: пандемія, навчання або робота за кордоном, роман у подорожі або внаслідок онлайн-знайомства. В будь-якому випадку це може бути важко, тому важливо розуміти особливості таких стосунків та шукати способи підтримки зв’язку з партнером, якщо ви живете далеко один від одного.

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Мінуси стосунків на відстані

У стосунків на відстані є труднощі, які можуть стати точкою напруги та розчарування, підірвати довіру та призвести до розриву. Наприклад:

  1. Неможливість особистого контакту. Ті, хто має досвід стосунків на відстані, називають відсутність фізичної близькості чи не найважчою. Тактильність, дотик, секс сприяють зміцненню прихильності, а передати через екран обійми та поцілунки, на жаль, неможливо.
  2. Різний ритм життя та складність організації спільного часу, особливо якщо партнери живуть у різних часових поясах. Але й у сусідніх містах графіки вільного часу не завжди збігаються, і потрібно докладати зусиль, щоб знайти час на розмову.
  3. Ризик захопитися іншою людиною. Від цього не застраховані партнери і у звичайних стосунках, але найчастіше їхня потреба у увазі та близькості задоволена, а вільний час вони проводять разом. Стосунки на відстані означають, що вихідні та вільні вечори кожен проводить поодинці або в компаніях, де можна зустріти нове кохання.
  4. Ти не можеш розраховувати на допомогу партнера. Він може виявити співчуття і надати моральну підтримку, але в реальній ситуації (зробити закупівлю продуктів, допомогти з переїздом, принести ліки з аптеки або подбати про тебе під час хвороби, наприклад) ти можеш відчути себе самотньо.

Цікаво по темі: Метч або свайп: чи сумісні у вас із ним знаки Зодіаку?

Плюси стосунків на відстані

У стосунках на відстані є й приємні сторони. Наприклад:

  1. Можливість досягти мети, яка вимагає багато сил та часу. Здобути науковий ступінь, освоїти навички для професійного зростання, підготуватися до марафону — і це не за рахунок побачень.
  2. Немає загального побуту – немає причин для розбіжностей чи невдоволення.
  3. Особистий простір. Партнери, які живуть разом, можуть відчувати дискомфорт від неможливості побути на самоті.
  4. Стосунки на відстані підігрівають взаємний інтерес та посилюють радість від зустрічі.
  5. Кожна зустріч стає святом сама по собі, без додаткових декорацій.
  6. Є шанс круто змінити життя, якщо коханий живе в іншому місті чи країні, та бачить ваше майбутнє там.

Стадії стосунків на відстані

  • Адаптація. Доведеться звикати до того, що спілкування зосереджено лише в гаджетах, а вечори та вихідні проходять без близької людини поруч.
  • Ідеалізація. У стосунках на відстані легше уникати притирок та конфліктів, приховувати свій поганий настрій, приписувати бажані риси партнеру чи видавати якісь за свої.
  • Зустрічі. Важливий етап, коли вся накопичена ніжність може отримати вихід, і все, про що було так важливо поговорити віч-на-віч, стає можливим. Ейфорія від побачень може змінюватися занепадом настрою після розлуки.
  • Стагнація. Відбувається, коли виникає незадоволеність і нерозуміння, куди рухатися далі, стосунки наче завмирають.
  • Завершення стосунків на відстані. Якщо вдалося зберегти зв’язок, на вас може чекати новий — довгоочікуваний — етап, коли ви обидва в одному місті і, можливо, навіть в живете разом. Незважаючи на те, що ви вже непогано знаєте один одного, вмієте висловлювати бажання та почуття, проживати конфлікти, у реальному житті це може бути інакше, ніж по різні сторони екрану.

Цікаво по темі: Як впоратися з рутиною в стосунках

Як підтримувати стосунки на відстані

Запорука побудови комфортного зв’язку для обох — домовленість, на який період ви розлучаєтеся. Окресліть період часу: «коли я закінчу навчання», «коли закінчиться контракт», «коли придбаємо житло». Як ще підтримувати стосунки на відстані?

Знайдіть час та зручний канал зв’язку для регулярного спілкування

Текстові та голосові повідомлення, обмін піснями та смішними картинками допоможуть залишатися ближче один до одного. Відеодзвінки – подарунок усім, хто підтримує стосунки на відстані. Ви можете приготувати вечерю, залишивши увімкненим Zoom, поїсти один навпроти одного, а потім подивитися кіно разом. Сервіси на кшталт Syncplay, Gaze або Togethr TV роблять спільний перегляд фільмів або відео на YouTube синхронним та зручним.

EVA y Viber

 Заведіть спільні ритуали

Щось, що цікаво і важливо для вашої пари: фото ранкового вигляду з вікна, дзвінок під час робочої перерви «на каву разом», голосове повідомлення з побажанням добраніч, вихід за продуктами та обмін фото кошика з покупками… Роблячи один одного частиною своєї повсякденності, ви зміцнюєте зв’язок.

Виявляйте увагу

Коли ти цікавишся планами партнера, вияви увагу, покажи, що тобі важливе його життя: «Як пройшла презентація проєкту?», «Що сказав лікар?», «Ти сходив у новий ресторанчик? Як тобі сподобалася кухня?». Відчувати включеність дуже приємно, і часто партнери навчаються цьому один в одного.

Не уникайте конфліктів

Мало хто хоче витрачати рідкісні години зустрічей на з’ясування розбіжностей, що виникли якийсь час тому, але ігнорувати обговорення питань, які важливі для вас, не варто. Напруга наростатиме. Не залишайте з’ясування неприємних моментів листування, виділяйте для цього час зустрічі або хоча б відеодзвінок.

Цікаво по темі: Конструктивна критика в стосунках: висловлюємо претензії правильно

Будьте відвертими

Стосунки на відстані потребують довіри. Не знаючи, де і з ким партнер проводить час, залишається довіряти його словам, а якщо зароджуються сумніви і ревнощі, важливо вміти чесно сказати про них. Не звинувачуючи іншого, а висловлюючи свої почуття. Наприклад: «Коли я не отримую відповідь на смс по кілька годин, то почуваюся самотньою». Або: «Коли я бачу у твоєму інстаграмі фото з іншими дівчатами, починаю ревнувати».

Створюйте можливість зустрітися

Запланувати зустріч буває складно та дорого, але стосунки на відстані навряд чи витримають тривалий час без зустрічей взагалі. Виявіть винахідливість і вирішіть, де вам буде комфортно побачитись: хто до кого їде? Чи зручніше зустрітися десь на вихідні чи коротку відпустку? Зустрічі-сюрпризи підійдуть не всім — партнер може бути зайнятий і не зможе приділити тобі час, якщо ти приїдеш спонтанно без попередження.

Знайдіть свій спосіб відчувати один одного

Сексуальний зв’язок допоможуть підтримувати гаджети, якими можна керувати дистанційно. Не забувайте про секстинг, обмін грайливими фотографіями або відео — спробуйте те, що підійде вашій парі, щоб залишатися ближче, незважаючи на відстань.

Плануйте щось спільно

Стосунки на відстані найчастіше мають певний термін і, щоб пам’ятати про це, плануйте спільне майбутнє. Це не обов’язково означає весілля, але: міста, де хочеться побувати разом, ідеї побачень та дозвілля, маршрути прогулянок, кафе, заходи, будь-що, що хочеться розділити з коханим.

Отже, якщо кожен з вас розуміє переваги та складності стосунків на відстані, бачить більше перших, ніж останніх, усвідомлює, для чого потрібен цей крок та обговорює з партнером період розлуки, можна говорити про готовність до цього дивовижного досвіду. Ми в Єва блог бажаємо вам зберегти взаємний інтерес і довіру, а також досягти цілей, заради яких ви приймаєте це непросте рішення.

Читайте також:

14 Лютого / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті