Як помиритися після сварки

Розбіжності і сварки — одна зі сторін будь-яких стосунків. Родичі, друзі, партнери, колеги можуть порушувати наші кордони, їх вчинки можуть нас ображати або ранити, і ми самі здатні на це ж. А іноді сварки спалахують на, здавалося б, порожньому місці — коли ми відчуваємо велике навантаження, втому, дратівливість. І ось сварка розгорілася, наговорили один одному різких слів, і помиритися, як в дитинстві на мізинцях, вже неможливо. Як бути тоді?

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Чому важливо примирення після сварки з дружиною, чоловіком, подругою, батьками

Будь-яка сварка викликає багато негативних емоцій. Ми часто продовжуємо подумки прокручувати її знову і знову, проживаючи раз по раз негатив, втрачаючи настрій, сили і працездатність. Затяжний стан «посварилися, але не помирилися» шкодить не тільки нашому загальному стану, а й стосункам в цілому. Тому, коли роздратування, гнів і образа поступаються місцем спокою і бажанням помиритися, важливо знайти час і місце, щоб зробити це.

Якщо сварка сталася з кимось, з ким важливо зберегти теплі, довірчі стосунки, простого примирення недостатньо. Щоб зберегти стосунки і не залишити осад, слід відверто і спокійно поговорити один з одним, розібрати ситуацію і подумати, що насправді її спровокувало.

Цікаво по темі: Не казкова рукавичка: як ужитися разом, коли 24/7 вдома з родичами

Пауза після сварки

Після будь-якої сварки варто взяти паузу. Дати собі і іншому час, щоб сильні емоції вляглися і повернулася здатність міркувати, аналізувати і дивитися на ситуацію з різних сторін (а не тільки з позиції «мене образили»). Так, напружена обстановка нікому не до душі, але спроби з’ясувати, хто правий, а хто винен відразу після сварки майже напевно приведуть до нового етапу образ і нерозуміння.

Якщо ти живеш під одним дахом з тим, з ким сильно посварилася, можна поїхати на день-два до подруги або мами. Не варто перетворюватися в незрілого підлітка і демонстративно зникати без пояснень, скажи або напиши повідомлення, що на якийсь час заїдеш охолонути.

Чи не плутай паузу з ігноруванням! Ігнорування один одного після сварки в надії, що хтось із вас візьме провину за конфлікт на себе і першим прийде вибачатися — провальна стратегія. Візьми паузу, але і не затягуй конфлікт. Якщо кожен з вас застрягне в мовчанні, образи і негативні емоції будуть нашаровуватися поверх тих, які вже виникли під час сварки. Тому, як тільки обидва охолонете, починайте діалог — заощаджуйте час для більш приємних моментів один з одним.

Як почати розмову після сварки

Примирення можливе тоді, коли ви вирішите, що стосунки важливіші за образу. Як же побудувати розмову після сварки, що врахувати і за якими ключовими точками провести?

1. Я-висловлювання.

Так-так, ті самі, коли ти говориш про свої бажання або почуття, що не нападаючи на іншого. Наприклад, замість «Ти постійно запізнюєшся, скільки я можу тебе чекати?» сказати: «Мене дратує, коли люди запізнюються. Я дуже зайнята, і мені шкода витрачати час на очікування».

Коли партнер звертається до тебе з подібним посилом, ти можеш вислухати його і віддзеркалити: «Я розумію, що тебе розлютило моє запізнення. Ти не хотів би витрачати час на очікування» — так ти показуєш, що дійсно почула те, що мала на увазі інша людина. Він розуміє, що його почули і, схоже, зрозуміли. Йому більше не потрібно кричати про свій біль, і в цій точці може початися конструктивний діалог.

2. Пошук компромісу і домовленості на майбутнє. 

Обговорюючи ситуацію і розуміючи справжню причину сварки, подумайте разом, до якого компромісу ви можете прийти, враховуючи потреби та бажання кожного з вас.

3. Прощення. 

Не залишай обговорення важливих тем телефонним дзвінкам і повідомленням, якщо є хоч якась можливість зустрітися і поговорити віч-на-віч! Миріться наживо. І, якщо ти прийняла рішення пробачити образу і помиритися, це означає, що сварку потрібно залишити в минулому. Якщо ж це не вдалося, ти часто повертаєшся до конфлікту подумки або згадуєш його під час інших сварок, а розмови з іншим учасником сварки схожі на замкнуте коло, варто звернутися до психолога, медіатора або психотерапевта, щоб краще розібратися в ситуації і закрити її для себе.

Розбіжності і сварки — одна зі сторін будь-яких стосунків, а вміння проходити через конфлікти частково визначає їх якість і тривалість. Посваритися не страшно, страшно, коли образа залишається гризти тебе зсередини. Не давай їй шансу! Сподіваюся, рекомендації вище допоможуть тобі в цьому.

 Читайте також:

15 Серпня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *