Обережно, образа: чим вона небезпечна і як з нею обходитись

Почуття образи — одне з найскладніших для розуміння і болісних для переживання, і немає людини, яка не зазнала би його хоч раз. Ображаються малюки і дорослі, друзі і закохані, діти і батьки … Давай з’ясуємо, що ж це за почуття таке, як виникає і як впливає на здоров’я, і, головне, як впоратися зі своєю образою та що робити, якщо ти образила іншого.

Що таке образа

Образа — це природна реакція на несправедливі або важкі події та на вчинки оточуючих. Вона складається з різних переживань, найчастіше з болю і гніву, а до них можуть домішуватися почуття провини, сорому або страху.

Якщо хтось заявляє, що не вміє ображатися, це означає одне з двох: або неправду, або у людини ні з ким немає близьких відносин. На сторонніх люди не ображаються, образа з’являється в значущих відносинах.

Помічала, що образа виникає в ситуаціях, коли тебе:

  • не помітили (не відповіли на привітання, проігнорували ідею);
  • виключили (не покликали на вечірку, куди запросили інших знайомих);
  • відкинули (відмовили в проханні, не затвердили проект);
  • забули (хтось із близьких не привітав з важливою датою, давній знайомий не впізнав при зустрічі);
  • не оцінили (послугу прийняли, але вдячності не виявили)?

Що відбувається? Хтось, з ким ти в стосунках (романтичних, сімейних, робочих, дружніх) вчинив так, як, ти вважаєш, не повинен був або не зробив те, що повинен був зробити. У місці розриву очікувань і реальності народжується образа.

Вплив образи на здоров’я людини

На жаль, багато хто з нас виросли в культурі заборон на прояви невдоволення, гніву, печалі, образи. Трансляція ідей на кшталт «на скривджених воду возять», «ображаються лише дурні» призводять до звички придушити, «проковтнути» образу замість того, щоб подивитися їй в обличчя і спробувати зрозуміти. Згодом накопичені образи здатні руйнувати і відносини, і здоров’я, оскільки ігнорування сильних емоцій може спровокувати психосоматичні захворювання.

Стаття на тему: Як навчитися ділитися емоціями та переживаннями

Як побороти власну образу

У будь-яких відносинах існують правила і угоди, зазвичай негласні — так званий контракт. Він формується в результаті взаємного притирання, досвід взаємодії породжує очікування. Наприклад, на кожну річницю знайомства чоловік дарує квіти, а одного разу — забув. Прикро? Прикро.

Стаття на тему: 11 тем, які варто обговорити з партнером до заміжжя

Образа виникає або на реальне порушення контракту, або коли ми самі вписали в контракт щось, чого там раніше не було, не узгодивши з іншою людиною свої очікування.

Як впоратися зі своєю образою?

1. Визнати свої почуття. Замість «я зовсім не образилася» — «я образилася».

2. Зрозуміти, про що цей сигнал. Про мої вразливі місця? Про стан важливих відносин?

3. Проаналізувати ситуацію: який вчинок мене образив? Що саме зачепило? Чи відповідають мої очікування нашому контракту? Образа може означати не те, що до мене стали гірше ставитися, а то, що я помилилася в оцінці відносин.

4. Прийняти відповідальність. Інші відповідають за свої вчинки, я ж відповідаю за розуміння ситуації та готовність її аналізувати і йти на примирення.

5. Обговорити ситуацію. Важливо зрозуміти, як ситуація виглядає в очах того, хто образив — може, сталося непорозуміння? Або виявилися розбіжності в поглядах, цінностях і баченні наших стосунків?

6. Внести поправки в контракт. Якщо людина визнає, що завдала мені болю, готова прийняти мої переживання і бажання змінити невідповідну для мене ситуацію, можливе зближення і відновлення стосунків на іншому рівні.

Як реагувати на образу близької людини

А що, як ти сама образила близьку людину? Як поводитись в такому випадку і як будувати діалог далі, щоб образа не почала руйнувати ваші стосунки?

Не поспішай одразу вибачатися, особливо якщо ще відчуваєш себе роздратованою — вони прозвучать нещиро і є небезпека перейти від «вибач, я була неправа …» до другої хвилі докорів «… але ж ти …».

Зроби паузу, щоб заспокоїтися.

Вислухай іншого і визнай його почуття. Це не означає відмовитися від своєї позиції, це означає погодитися, що для нього почуття, які виникли, реальні. Наприклад, ви з подругою обговорюєте конфлікт: «Після нашої сварки я не відповідала на твої дзвінки і повідомлення, і ти відчула себе непотрібною і залишеною. Я почула, як важко тобі було» — не звучать обіцянки більше так не робити, ти не вважаєш свою реакцію неправильною, але визнаєш реальність подруги: вона відчувала себе покинутою, їй було важко.

Попроси вибачення.

Якщо відчуваєш, що розмов і вибачень недостатньо, запропонуй: «Я відчуваю себе винуватою, і хочу зробити щось приємне для тебе. Давай я (…)?» або запитай, що б ти могла зробити. Образа б’є по емоційному зв’язку і «лагодити» слід саме його, краще турботою і спільною діяльністю, а не подарунками.

Після того як вибачення принесені, емоції вляглися, важливо вирішити, як уникнути подібних ситуацій в майбутньому.

Поради, як управляти своїми емоціями і впоратися з образою

Слова і ситуації, на які ти будеш реагувати образою, так чи інакше виникають в житті. Нижче — сім порад, як допомогти собі з нею впоратися.

1. Визнай свої емоції — їх усвідомлення допомагає керувати ними.

2. Слід відокремити образу на людей або ситуації з минулого від реальної ситуації.

3. Подивися на ситуацію очима іншого, обговоріть те, що трапилося.

4. Якщо відчуваєш, що ось-ось зірвешся, візьми паузу.

5. Практикуй медитацію або інші методи релаксації, щоб відчувати впевненість і спокій.

6. Того, хто впевнений в собі, образити складніше. Пам’ятай про це, цінуй і поважай себе.

7. Не ображай у відповідь. Образа часом викликає бажання помститися, що може проявитися у нехтуванні: «Вона не покликала мене на весілля, тому я не стану її вітати»; «Він не подякував мені за допомогу, а я перестану з ним розмовляти». Може, ти відчуєш задоволення на якийсь час, але такі дії у відповідь тільки руйнуватимуть відносини.

Як бачимо, шкідлива не образа, а те, як ми з нею обходимося. Почуття допомагають нам бути в контакті з реальністю, тому ми не можемо і не повинні намагатися від них позбутися. Важливо вміти розрізняти свої переживання, оскільки вони сигналізують про важливе: тут мені добре, тут я в безпеці, а тут — страх, роздратування або образа. Дайте право на життя всім своїм почуттям, навчитеся з ними обходитись. Сподіваюся, завдяки цій статті для Єва блог ти краще зрозуміла природу образи, а поради допоможуть впоратися у важких ситуаціях.

14 Липня / 2021 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті