Чому вдячність дає більше тому, хто віддає, ніж тому, хто отримує?

Мій тато помер раптово і в мене на очах. Мені було 24, татові – на тридцять років більше. В шоці, розгубленості і приголомшуючому болю я сіла ввечері за письмовий стіл, взяла чистий блокнот і записала 5 речей, за які я вдячна в цей день. І кожен день після цього я вела щоденник вдячності, записуючи мінімум три пункти бути вдячною минулому дню і людям навколо.

Ця практика врятувала мене. Вона допомагала вчитися заново бачити щось хороше, навіть проживаючи втрату, зміщувати фокус уваги з болю на це хороше («подруга заїхала перед роботою», «був гарний захід сонця», «спала всю ніч, не прокидаючись від плачу» і так далі), витягала з жалості до себе. І я хочу поговорити з вами про те, як вдячність може змінити ваше життя, а іноді – ще чиєсь.

На жаль, я почала практикувати вдячність тільки після того, як зазнала сильного болю. У звичайному житті без різких потрясінь, без внутрішнього надриву легко бути незадоволеним. Кур’єр запізнився з доставкою замовлення? Ой-ой! З’явилася тріщинка на лаку для нігтів? Настрій зіпсовано. Хтось штовхнув в метро, ​​промокли без парасольки, начальник не оцінив вашу роботу так, як хотілося б, чоловік не сказав «дякую» після вечері, діти бісяться замість того, щоб робити домашнє завдання… І ми засмучуємося, сердимося, ображаємося, пропускаємо щось важливе – маленькі приводи для радості і задоволення.

Як же змінити фокус свого сприйняття світу за допомогою вдячності?

Незадоволення життям часто пов’язане із завищеними очікуваннями від нього, а не з дійсно поганим станом справ. Подяка вимагає перш за все усвідомленості, тобто спостереження за своїм актуальним станом без занурення в думки про майбутнє або минуле. Це складно. Це – незвично. Але, привчаючи себе концентруватися на «тут і зараз», ви почнете помічати, як багато хорошого є в житті ЩО-ДЕН-НО. А, помічаючи його, вам не доведеться спеціально «будити» в собі вдячність, вона розіллється всередині теплими хвилями і покаже: так, будні бувають різні, але й приводів бути задоволеним життям дуже багато.

Від самого простого: ми прокидаємося в затишному ліжку, вмиваємо обличчя гарячою водою, на сніданок можемо обрати чай або каву, в мерзенну погоду викликати таксі замість маршрутки (або, може, у вас є власний автомобіль!), інтернет полегшує наше життя і роботу в сотню разів до його появи, і таке інше. До глобального, про що взагалі рідко хто замислюється і відчуває вдячність: очі бачать, ноги ходять, руки рухаються, мозок розуміє, серце жене кров і – ми живі. Про щось мріємо. До чогось прагнемо. Знаємо і вміємо різні штуки. Ці «базові настройки» є не у всіх.

Спробуйте перемикатися з «у мене немає того і цього» на «як добре, що у мене є ось це і це». Кожен день помічайте (найкраще – записуйте) все хороше, що з вами сталося: вдалося виспатися, вчасно дісталися на роботу, колега пригостила цукеркою, касир в супермаркеті посміхнувся і побажав гарного вечора…

Додатково оберіть час і спокійну обстановку, і складіть список з 100 пунктів «Я вдячна життю за…». Це потужний і ресурсний спосіб «протерти лінзу», крізь яку ви дивитеся на світ. Якщо вам здається, що 100 пунктів ніяк не набереться, просто почніть писати. Не порівнюйте пункти між собою, не претендуйте на щось глобальне. У моєму списку спокійно уживаються пункти подяки за «моїх батьків» і «задоволення від гарячого душу», «хороші книги» і «час, в який я народилася». Складіть цей папірець і беріть з собою. У хвилини стресу розгортайте і перечитуйте.

Крім того, можна висловлювати вдячність зовні – допомагати тим, кому потрібна ця допомога. Допомогти справою: підгодувати взимку собаку або котика у дворі, допомогти літній сусідці донести пакети з магазину, підмінити колегу, коли у неї захворіє дитина… Допомогти фінансово, роблячи грошовий переказ в благодійний фонд, якому довіряєте, або просто знайомим знайомих, в яких складна життєва ситуація. А, якщо немає можливості допомогти грошима, можна легко і просто допомагати бонусами «EVA МОЗАЇКА».

Власники карт програми лояльності можуть перераховувати бонуси на благодійність. EVA примножує їх удвічі, і, таким чином, збільшує суму, а ви допомагаєте іншим, не влізаючи у власний гаманець. Погодьтеся, особливої ​​ролі бонуси від покупок в бюджеті не відіграють, це просто маленьке приємне заохочення. І час від часу було б добре ділитися ним з тими, кому потрібна допомога, примножуючи добро у світі, де пощастило не всім.

Не чекайте, щоб грянув грім, який розірве вас на шматки від болю. Не чекайте чорного, щоб побачити і оцінити біле. Прямо зараз, дочитавши ці рядки, візьміть будь-який аркуш паперу або телефон, відкрийте замітки і напишіть: «Сьогодні я вдячна за…». Завтра ввечері зробіть те саме. Пишіть щодня. Через кілька місяців ваше життя заграє новими фарбами, обіцяю.

24 Квітня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність