Філософія Вабі-сабі в інтер’єрі

Вабі-сабі (скромна простота з яп.) – це набір естетичних цінностей у японській культурі. Світогляд вабі-сабі простежується у багатьох сферах мистецтва східних традицій, у тому числі і в інтер’єрі. Саме про інтер’єрне трактуванні даного філософського напрямку і розповість наш експерт з фітодизайну та декоративного оформлення приміщень, наш експерт фiтодизайнер Ольга Марченко.

Інтер’єр у стилі вабі-сабі – це виключно натуральні матеріали

Поняття, про яке йтиметься, дуже складно описати словами, і краще за все це можуть зробити зорові образи. Вабі-сабі – це відображення місяця в нічній річці, або осіннє листя, яке падає з дерева, це вуглинки, які догоряють у каміні. Вабі-сабі – це вміння бачити прекрасне в усіх життєвих процесах. Навіть тріщина на череп’яному кухлі – це естетика вабі-сабі, оскільки недоліки найбільше демонструють природність тих чи інших речей.

Умиротворення, природність і вміння відчути момент зараз, з усією його повнотою – ось про що ця філософія. І якщо перенести її в оселю, то можна створити дуже самобутній і живий простір, де кожна річ буде розповідати свою цікаву історію.

Інтер’єр у стилі вабі-сабі – це виключно натуральні матеріали. В оформленні стін або підлоги використовується бетон, каміння, дерево. Якщо це меблі – то з дуже скромним оздобленням, глибоких або пастельних однотонних кольорів. Однак, не думайте, що такі меблі навіватимуть нудьгу, креативною складовою тут виступає не колір, а фактура і форма. Найбільш прийнятна форма в естетиці вабі-сабі – це форма, скопійована у природи. Це може бути стіл у вигляді обробленого зріза дерева, полиці у формі гілок, лампи, що нагадують бутони квітів.

В інтер’єрі вабі-сабі кожна річ не випадкова, вона несе певну цінність і сенс

Якщо говорити про декор, то тут доречні глиняні вази, лляні скатертини і серветки, автентичний посуд, абстрактні картини. Вабі-сабі прославляє природність і «недосконалість», тому зістарені предмети декору будуть саме до речі. В інтер’єрі вабі-сабі кожна річ не випадкова, вона несе певну цінність і сенс. Такий інтер’єр дуже продуманий і сприяє єднанню з самим собою та навколишнім світом.
Одна з особливостей вабі-сабі – це відсутність повторень, чітких правильних ліній. Так само, як немає ідеальної форми в природі, так і в інтер’єрі – композиція в просторі не повинна здаватися продуманою і мати чітку симетрію. Простір має бути рухливим і дихати життям. А що може краще передати життєвість, ніж потертий комод, ваза з квіткою, керамічний сервіз з нерівностями.

Кольорова палітра вабі-сабі – це мідний, медовий, бронзовий, відтінки зеленого

Кольорова палітра вабі-сабі – це мідний, медовий, бронзовий, відтінки зеленого – особливо смарагдовий, сірий, молочний, загалом усі ті кольори, які ви можете зустріти, вийшовши в ліс і придивившись до фактур.

Створити інтер’єр вабі-сабі не так просто, як здається, для цього потрібно стати справжнім шанувальником цієї філософії і перейнятися її глибиною. Але якщо вам це вдасться, то ви отримаєте справжній живий будинок, зі своїм характером і змістом.

26 Лютого / 2019 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *