Українські писанки та крашанки 2023: ідеї своїми руками

Цього року Великдень  буде особливо символічним: свято життя в оточенні жаху війни. Ми по-новому зможемо відчути, які значення вкладали у цей день пращури. Не поїздки на природу з шашликами, а повага до того, що життя триває. І кожен його день важливий. 

Раніше ми вже розповідали про Великодні традиції. Одна з них – створення писанок та крашанок своїми руками. Цього року пропонуємо ідею: зробити їх у кольорах прапора! 

Писанки та крашанки: в чому різниця?

Ці поняття нерідко використовують як синоніми, але це не вірно. Традиційно крашанки – це варені яйця, пофарбовані переважно в один колір за допомогою природних барвників (цибулине лушпиння, чай каркаде, куркума). Саме їх використовують у так званих “бійках”. Писанки ж зазвичай –  це мистецтво. Їх не варять, а видаляють серединку та розписують. Звісно, ні в яких святкових баталіях вни участі не приймають. Раніше їх було прийняти дарувати, як талісман, та зберігати на видному місці. 

Сьогодні ж під час підготовки до святкування Великодня все частіше крашанки створюють з елементами писанкового розпису. Тож далі, поділимося саме таким міксом ідей.

Цікаво по темі: Писанки haute couture: як незвично прикрасити яйця до Великодня 

Перед тип, як приступити до прикрашання, поділимось лайфхаками, як правильно варити яйця, щоб зробити крашанки своїми руками:

  • варити яйця потрібно з додаванням солі;
  • перед тим, як відправитися у водочку, вони мають побути при кімнатній температурі;
  • якщо варити одразу після холодильника, є велика ймовірність, що потріскаються;
  • щоб фарба краще лягала, шкарлупу можна знежирити спиртом.

Виконали ці прості дії – даємо яйцям охолонути та переходимо до оздоблення. 

Крашанки та красиві писанки у жовтих тонах

Жовтий колір у створенні красивих писанок має позитивні асоціації. Він символізує сонце, тепло та врожай. Тож не дивно, що все це складається у ще одне значення: багатство та достаток.  Для створення крашанок у жовтих відтінках  підійдуть такі природні барвники, як куркума та ромашка.  Нижче підготували підбірку фото писанок та крашанок для натхнення. 

Цікаво по темі: Великодній декор: створюємо святковий настрій.

 

Синьо-блакитні відтінки у створенні писанок та крашанок

Блакитний також має досить очікувані асоціації: здоров’я, мирне небо, чисті водойми та повітря. А разом вони складаються у наповнення людини небесною божественністю. 

Природній барвник для створення крашанок у синьо-блакитних відтінкахчервонокачанна капуста. Легкі ідеї для писанок та крашанок 2022 зібрали для вас у підбірці фотографій. 

Цікаво по темі: Три сучасні рецепти пасок 

Як зробити патріотичні крашанки та писанки своїми руками?

Пофарбувати крашанки в домашніх умовах можна у кілька простих кроків:

  1. Зваріть яйця та дайте їм охолонути.
  2. Обробіть поверхню яйця спиртом, щоб знежирити.
  3. Добайте у піалу з теплою водою ложку оцту та харчовий барвник (як домовились, хай цього року це будуть відтінки жовтого та блакитного).
  4. Опустіть яйце на 10-15 хвилин. 
  5. Дайте фарбі підсохнути. 
  6. У піалу з кольоровою водою додайте трохи соняшникової олії.
  7. Ще раз опустіть крашанку у піалу на кілька хвилин (у більш темний або контрастний відтінок, щоб отримати цікавий перехід кольору).

Ось ви і маєте основу для створення на крашанці орнаментів. Колоски, герб, листя, квіти – ось лише мала частина ідей для малюнку. 

І на останок трохи творчо-патріотичних ідей, які ви легко зможете зробити разом з дітьми. 

До речі, про творчу підготовку до свята з малечею. У цій статті ділимося ідеями, як цікаво відсвяткувати Великдень з дитиною

Сподіваємось, наші ідеї подарують вам важливу долю натхнення. І прикрашання писанок та крашанок допоможе у складний час хоч на якийсь момент відчути радість та бажання продувжувати жити й боротися з усіма викликами! 

 

Читайте також: 

25 Березня / 2023 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *