Корисні мультфільми: займаємо дитину та розвиваємо

Для багатьох батьків увімкнути дитині мультик — єдина можливість побути якийсь час у тиші або зайнятися своїми справами. Мультфільми можуть не лише розважати, а й емоційно, інтелектуально розвивати малюка, вчити його відрізняти хороші й погані вчинки. Потрібно тільки правильно вибирати дитячий контент, а ще краще — разом дивитися популярні сімейні мультфільми, щоб потім обговорити сюжет і зробити правильні висновки.

Як мультфільми й те, що дивляться діти, впливає на їх розвиток

Усі герої мультиплікаційних фільмів для дітей викликають певні емоції: хтось подобається, а хтось — ні. Таке ставлення складається на емоційному рівні. І часто навіть не можна пояснити, чому одні герої лишають дитину байдужою, а інші — викликають симпатію.

Не варто показувати дітям мультики зі сценами жорстокості: спочатку реакція на таку поведінку може бути нейтральною, але рано чи пізно дитина почне сприймати жорстокість як щось позитивне й цілком прийнятне. Тому ми, батьки, повинні стежити за тим, щоб персонажі мультиків, які дивляться наші діти, були позитивними.

Найкраще вибирати не просто смішні або яскраві мультики, а й зі змістом. Такі, які зможуть чогось навчити: чесності, дружбі, доброї поведінки. А для дітей молодшого віку — ті, що навчають кольорів, форм, букв, цифр тощо.

Ми підготували для вас топ мультфільмів, які приносять користь і підходять для дітей різного віку, для хлопчиків і дівчаток.

Цікаво по темі: Гаджети: інструкція із застосування

Баранчик

Короткометражний мультфільм від Pixar

Головний герой цієї мотиваційної короткометражки — баранчик, який радів життю і дуже пишався своєю білосніжною шубкою. Рівно до того моменту, поки з нього не зістригли всю шерсть. Він дуже засмутився, втратив упевненість у собі, а сусіди почали над ним сміятися. Та несподівано в його житті з’являється новий друг, який допомагає зрозуміти, що життя — це низка зльотів і падінь, і неважливо, чи є на тобі шерсть. Важливим є те, що всередині тебе. До речі, мультик «Баранчик» був номінований на Оскар як кращий анімаційний короткометражний мультфільм.

Синій трактор

Розвиваючий мультфільм про трактор

Разом з веселим головним персонажем — синім трактором — ваша дитина буде вивчати тварин, букви, нові слова, кольори, навчиться розрізняти ліво та право, порівнювати відстані, опис предметів і багато іншого. І все це з ритмічною піснею та приємною, яскравою картинкою. Зверніть увагу, що в цьому мультику картинки змінюються досить швидко, тому для найменших дітей він не підходить. Зате серії досить короткі — близько 4 хвилин, тому під час перегляду діти не втомлюються.

Цікаво по темі: Топ освітніх каналів Youtube для школярів

Роботи-поїзда

Цікавий мультсеріал про роботів для хлопчиків

За допомогою цього мультфільму ваша дитина зможе заглянути у світ високих технологій, де вагони сходять з рейок і… встають на ноги! Головний герой, електропоїзд на ім’я Кей, — природжений лідер, знаходить собі вірних друзів і викликає загальне захоплення. Разом з друзями він будує міжконтинентальну залізницю. Та не все так просто — у команді Кея з’являється злий поїзд Дюк, який спробує їм перешкодити. І все, на що лишається покластися головному герою, — це дружня допомога. Мультик про роботів і поїзди навчить вашу дитину цінувати справжню дружбу та прагнути до своєї мети навіть коли на шляху з’являються перешкоди.

Щенячий патруль

Хороший дитячий мультфільм про собак-рятувальників

Усі серії цього мультсеріалу побудовано навколо хлопчика Райдера та його десяти щенят. У вільний час вони граються, а коли в місті щось відбувається — поспішають на допомогу. Яскравий, красивий мультик з приємним озвученням та добрими персонажами розповідає про те, що в біді ніхто не залишається, друзі завжди прийдуть на допомогу, а добро переможе.

Цікаво по темі: 16 українських фільмів для сімейного перегляду з дітьми та підлітками

Свинка Пеппа

Повчальний мультсеріал для дітей різного віку

Головна героїня цього мультфільму — маленька та добра свинка Пеппа, яка полюбилася юним глядачам по всьому світу. Серії переведено на 40 мов і показуються в 180 країнах! Пеппа — дуже позитивна та завжди енергійна. У кожній серії з нею відбуваються різні пригоди, які допомагають познайомити малюків з навколишнім світом. Більшість дітей дивляться цей мультсеріал з величезним задоволенням, а батьки люблять його за повчальний зміст і правильні висновки.

Цікаво по темі: 20 способів зайняти дитину, коли працюєш вдома

Хороший динозавр

Гарний повнометражний мультфільм про динозаврів від Pixar / Disney

Що б сталося, якби астероїд, який упав на нашу планету й став причиною зникнення динозаврів, просто пролетів би повз? Скоріш за все, динозаври б вижили та еволюціонували в розумних істот. Якраз у такому світі народився головний герой цього мультика. Арло — маленький апатозавр з великим серцем. Його батько загинув, а сам він опинився далеко від свого будинку. Тепер йому необхідно знайти дорогу додому й подолати всі перешкоди. У ході своєї подорожі Арло зустріне добрих друзів і пройде безліч пригод.

Мультик «Хороший динозавр» від студії «Дісней» — чудовий вибір для сімейного перегляду з дітьми від 5 років.

Цікаво по темі. Чому нас вчать мами з улюблених мультфільмів

Майстерня БіБі

Багатосерійний мультфільм про машинки

З цього мультика ваша дитина дізнається більше про правила дорожнього руху, різновиди, призначення, будову автомобілів і, звичайно, про дружбу та взаємодопомогу. Його головний герой — панда БіБі, завжди готовий прийти на виручку всім, кому потрібна допомога. Він знає все про танки й машини, легко може перефарбувати автомобіль, замінити деталь, зібрати підйомний кран і навіть допомогти знайти роботу. І все це в цікавій інтерактивній формі: БіБі пропонує юним глядачам допомогти йому вибрати правильний колір для фарбування автомобіля або підібрати прикрасу для фургона з морозивом. Словом, це добрий і зрозумілий розвиваючий мультсеріал для дітей до 5 років.

Ну, постривай! (Ну, погоди!)

Старий добрий мультфільм про те, що за допомогою кмітливості можна перемогти навіть сильного суперника

Головне — не здаватись! Мабуть, саме так можна описати життєве кредо кмітливого Зайця з відомого радянського мультсеріалу. Він завжди знаходить вихід із ситуації, причому робить це легко та невимушено. Мультик вчить тому, що маленьких ображати не можна, тому що вони теж можуть за себе постояти. А ще ти сам можеш опинитися маленьким для когось іншого. Попри ворожнечу між героями, цей мультик дуже добрий і позитивний.

«Ну, постривай!» — хороший варіант для сімейного перегляду. Дітям подобаються його веселі сюжети, а батькам — спогади про власне дитинство.

Цікаво по темі: Як розвинути почуття гумору в дитини?

Валлі

Добрий і зворушливий мультик про роботів від Pixar

У мультфільмі показано покинуту людьми планету, на якій не лишилося нічого, крім величезної кількості сміття. Єдині її мешканці — роботи, які щодня очищають Землю. Валлі — один з таких роботів. Він запрограмований на прибирання, але це не заважає йому проявляти свої найкращі якості — уміння співпереживати та любити.

Робота Валлі монотонна. Щоб розважитися, він колекціонує цікаві предмети, які знаходить у купах сміття. А єдиний його друг — тарганчик, про якого він трепетно піклується. Одного разу в житті Валлі з’явиться новий друг — робот Єва. І з цього моменту почнуться справжні пригоди!

Мультик «Валлі» відмінно підходить для сімейного перегляду, а його сюжет буде цікавий для дітей і дорослих. Він учить бути добрими і турботливими не тільки стосовно близьких, але й навколишньої природи.

Цікаво по темі: Навіщо і як розвивати фантазію у дитини

Баранчик Шон: Фермагеддон

Веселий сімейний мультик 2020 року про нові пригоди знайомого героя

Цей повнометражний мультфільм підійде дітям від 5–6 років. Цього разу найзнаменитіший баранчик у світі знову опиниться в центрі неймовірних пригод! На ферму, де він живе, прилетить справжній космічний корабель, на борту якого — мила інопланетянка Лу-ла. Разом з Шоном вони пройдуть через безліч ситуацій, спробують відремонтувати корабель, відправляться туди, куди не ступало копитце жодного баранчика, — і все це, щоб допомогти Лу-лі повернутися додому.

Сподіваємося, наш огляд допоможе вам обрати новий корисний мультик, який сподобається вашій дитині. А можливо, ви самі можете доповнити цей список своїми улюбленими мультфільмами? Пишіть назви в коментарях!

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Валерия

    Мой малыш очень любит буренку Дашу, есть чему поучиться в тех песнях

Рекомендовані статті