17 цікавих українських фільмів для перегляду з дітьми та підлітками

Сьогодні український кінематограф знаходиться на підйомі. За кілька останніх років в Україні знято хороші фільми, зокрема для сімейного перегляду. Це картини, які розповідають багато цікавих історій, що веселять та змущують задуматися. Пропонуємо великий ТОП фільмів і трейлерів, які варто подивитися в цей день з дітьми або підлітками.

Час читання: 5 хвилин та смузі 🥤

статья доступна на русском языке

«Мавка. Лісова пісня»(2023)

Анімаційний фільм з глибоким українським корінням

Мавка. Лісова пісня 2023
Новинка від української студії анімації, що переосмислює надбання нашої культури. Історія базується на п’єсі Лесі Українки “Лісова пісня”, а головні персонажі легко впізнавані завдяки фольклору. Цей анімаційний фільм – крутезне поєднання візуалу, звуку та цінностей, що розкриває сюжет. 
“Мавка. Лісова пісня” перенесе у світ Пралісу, жителі якого (і міфічні істоти, і реальні звірі з Червоної книги України) з повагою ставляться до природи та циклічності процесів у ній. Мавка –  Душа й Берегиня Лісу, що пробуджує його з приходом весни. Вона дружить з жабокицем на ім’я Квусь та лісовим шумником Гуком, разом з якими дбає про Ліс та магічну Вербу – Джерело життя.
Одного дня Мавка закохується у Лукаша – парубка зі Світу людей. Та виявляється, що доброго хлопчину у своїх підступних планах хоче використати лиходійка Килина. Чи вдасться головним героям захистити мешканців Пралісу та своє кохання? Дізнайтесь після перегляду!

Цікаво по темі: 7 ознак того, що дитині бракує вашої уваги

«Микита Кожум’яка» (2016)

Цікавий мультфільм за мотивами відомих сюжетів
Микита Кожум'яка
Українську 3D-анімаційну фентезі-історію про маленького Микиту зняв Манук Депоян. Протягом півтори години син знаменитого билинного героя буде рятувати людей і світ магії від витівок злої відьми та переможе Дракона. У сімейному мультфільмі багато музики, а головну пісню виконує Злата Огнєвіч. До промальовування спецефектів було залучено комп’ютерників, які працювали на картинах «Аліса в Задзеркаллі», «Форсаж-6», «Гра престолів».

«Микита Кожум’яка» добре сприймається дітьми від 5-6 років. Тим, хто займається поглибленим вивченням англійської мови, рекомендуємо фільм для сімейного перегляду The Dragon Spell — його англомовну версію.

«Сторожова застава» (2017)

Дитячий фільм у жанрі фентезі
Сторожова застава
Картина, знята Юрієм Ковальовим, розповідає про пригоди школяра-підлітка Вітька, який через тимчасовий портал перенісся на 1000 років назад. Разом з Олешком Поповичем, Добринею Микитовичем і Іллею Муромцем він бореться не тільки з половцями, а й долає перепони чорної магії. Чекають на Вітю і перша закоханість, і перший поцілунок.

Попри цілий ряд не дуже позитивних відгуків, стрічка отримала головний приз кінофестивалю «Чілдрен Кінофест». Якщо цей фільм для сім’ї сподобається вашій дитині, вона може продовжити «спілкування» з деякими його героями у першій українській відеогрі-стратегії для мобільних пристроїв — «Сторожова застава: оборона».

Цікаво по темі: 10 кращих прикладів сучасної української книги для дітей

«Урок магії» (2017)

Гарний фільм і хороший приклад української кінокомедії для дітей

Лідія Солдатенко зняла відмінний комедійний фільм-екшн про пригоди чотирьох підлітків, які випадково потрапили у світ добрих чарівників, злих відьом і магів, серед яких є прибулець з космосу. Історія розповідає про те, як друзям вдається подолати всі магічні хитросплетіння й урятувати реальний світ від руйнування.

Одеська студія Carrot Cake славиться вмінням знімати фільми з урахуванням особливостей дитячого сприйняття кольорів і звуків. Крім цього, один із секретів успіху «Уроку магії» досить простий: які сюжети цікаві й виглядають круто, а які ні, підказував режисерці її маленький син.

«Прикольна казка» (2008)

Казково цікавий фільм для дітей і дорослих

Прикольна казка
Перший і поки єдиний український музичний фільм-казка. Його сюжет — це іронічна варіація на тему Ромео та Джульєтти, але зі щасливим кінцем. У казкових королівствах є вкраплення сучасного життя, джипи, супутниковий зв’язок, телебачення, конкурс краси.

Казкової атмосфери додає застосування техніки колажу та 3D-анімації. Режисер фільму Роман Ширман зняв у дорослих ролях Владислава Троїцького, Георгія Делієва та Бориса Барського. Композитором картини став клавішник гурту «Океан Ельзи» Мілош Єліч. Тому фільм для сім’ї «Прикольна казка» із задоволенням дивляться як діти, так і дорослі різних поколінь.

Цікавий факт. Дитячі фільми в радянській Україні практично не знімали. Після дебютного фільму-казки Сергія Параджанова «Андрієш» в 1954 році наступна фантазійна історія для підлітків «Чорна курка, або Підземні жителі», знята Віктором Гресем, вийшла лише в 1980-му.

Цікаво по темі: Не червоніючи: добірка дитячих книг «про це»

«Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» (2018)

Повнометражний 3D-анімаційний фільм-фентезі
Руслан і Людмила
Як видно з назви, цей сімейний мультфільм знято за мотивами казки Олександра Пушкіна. Юний бродячий артист Руслан зустрічає в стародавньому Києві прекрасну Мілу, закохується в неї, а потім рятує від злого мага з кам’яним серцем — Чорномора. Любов і добро перемагають зло, а як бонус головний герой отримує титул лицаря та одружується з дівчиною, дочкою київського князя.

У фільмі звучать пісні у виконанні гурту «Время и Стекло» і Джамали. Музичний супровід написав Мілош Єліч, а виконали «Віртуози Києва». Попри деякі критичні відгуки за наслідування голлівудського стилю анімації, «Викрадена принцеса», безумовно, зачаровує.

Цікавий факт: «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» — перший український кінопродукт, який був куплений і з успіхом витримав прокат у понад 50 країнах Європи, Близького Сходу та Азії.

Цікаво по темі: 20 способів зайняти дитину, коли працюєш вдома

«Пригоди S Миколая» (2018)

Легка сімейна кінокомедія
Пригоди S Миколая
Якщо і не в День українського кіно, то цю стрічку можна один раз подивитися на різдвяні канікули. Легка сімейна кінокомедія режисера Семена Горова розповідає про пригоди другокласника і його сестри-підлітка в Карпатах.

Тим, кому не подобається комедія «Останній москаль», дивитися «Пригоди S Миколая» не рекомендуємо. Критики називають стрічку пародією на «Один вдома», розраховану на дітей до 7 років, лають погану гру деяких акторів, посередню озвучку й нав’язливу рекламу. Але багатьом дорослим це гарне кіно все-таки сподобалося, а дошкільнята дивляться його із задоволенням.

Цікаво по темі: Лікувальні кольори: вплив кольоротерапії на дитину

«Шалене весілля» (2018)

Класний сімейний фільм для дорослих і дітей

Василь — голова клубу в одному з районних центрів. Він усіма силами намагається зробити життя своєї дочки Катюші щасливим. Крім того, Василь змагається зі своїм сусідом Тарасом. Напевно, і з цієї причини теж Катя навчається в одному з кращих вузів Європи в Сорбонні.

У якийсь момент дочка повідомляє батькам щасливу новину: вона виходить заміж за Франсуа, кардіохірурга з Франції. Для Василя це неймовірний шанс знищити свого суперника-сусіда. Але радість триває недовго, адже зовсім скоро він дізнається, що Франсуа — афрофранцуз. Сусіди точно не схвалять такої євроінтеграції! Тому батько всі сили кидає на те, щоб переконати Катю не виходити заміж. Як будуть розвиватися події далі, дивіться у веселій кінокомедії для дітей і дорослих «Шалене весілля».

Цікаво по темі: Що почитати татові? Книжки для татусів-початківців і батьків-професіоналів

«Фокстер & Макс» (2019)

Український фантастичний пригодницький фільм

Звичайно ж, кожен підліток зараз хоче мати надздібності. І 12-річний Макс не виняток: він завжди мріяв уміти постояти за себе за допомогою надсили. Адже в школі над ним насміхаються, і це, звичайно, неприємно.

Одного разу Макс вирішує втекти з дому і ховається під мостом, де знаходить дивний балончик з якоюсь фарбою і малює нею графіті із зображенням собаки. І тут починаються чудеса — собака оживає та перетворюється на робота з суперможливостями. Тепер його новий вихованець Фокстер допомагає йому в усьому. Та не все та райдужно: всі хочуть мати в своєму розпорядженні наноробота, і за Фокстером починається справжнє полювання. Тепер Максу належить подбати про свого нового друга…

Цікаво по темі: Як провести літо в місті та не пошкодувати про це

«Аврора» (2006)

Зворушливий підлітковий фільм

Ця українська драма присвячена 20-річчю Чорнобильської трагедії. Історія маленької дівчинки Аврори зворушить навіть найменш вразливу людину. Дівчинка мешкає в невеликому місті Прип’ять у дитячому будинку, і у неї є лише один друг — Тарас. Він працює на атомній станції й дуже схожий на рідного тата, хоча вона й погано пам’ятає його.

У день, коли сталася трагедія, Тарас був на роботі. Як завжди, дівчинка приходить до входу на станцію, щоб зустріти свого друга. Аварія вже сталася, і Аврора отримала велику дозу радіації. Здавалося, медицина безсила, і їй вже нічого не допоможе. Та несподівано на горизонті з’являється шанс на життя. Аврору можуть відправити до Америки, щоб провести складну операцію. Тут за океаном на неї чекає нова зустріч — Аврора познайомиться зі своїм кумиром, яким щиро захоплюється. Чим закінчиться ця зворушлива історія?

Цікаво по темі: Книги для дітей про комах — вчимося бути уважними до слабких

«Без нашийника» (1995)

Хороший сімейний фільм про підліткову любов і дружбу з тваринами

Герой фільму — 14-річний 7-класник Олег. Він взяв собі додому собаку й назвав його Мотя. У певний момент хлопчик виявив, що може з ним розмовляти. Друзі діляться один з одним найпотаємнішими секретами. Пес йому повідав про свою любов до породистої Гери з сусіднього двору, а Олег — про симпатії до її хазяйки по імені Ліна.

Одного разу Мотя з Олегом серйозно посварилися. Пес образився настільки, що вирішив втекти від свого господаря та знову жити на вулиці. Попереду на нього чекає багато подій, поки Олег зрозуміє свою помилку й вирішить відшукати друга. Як будуть розвиватися події далі й чим закінчиться ця мила історія? Дивіться всією сім’єю у фільмі фентезі для дітей та дорослих «Без нашийника»!

Цікаво по темі: Що почитати: 7 книг для підлітків

«Вечірня казка» (2007)

Цікавий фільм на вечір для всієї родини

Антон — успішний бізнесмен, і він сам виховує маленького сина Даню. Справи віднімають у нього багато часу, через що йому зовсім ніколи приділяти увагу хлопчикові. Дані дуже самотньо: тато рідко буває вдома, а мама давно з ними не живе й мало цікавиться своїм сином. Малюк наданий сам собі, і він всією душею прив’язується до пані Маші, ведучої дитячої «Вечірньої казки». Адже тільки вона буває з ним кожного дня, нехай і з того боку екрану.

І звичайно ж, у житті завжди є місце для чудес. Одного разу Данин тато познайомився з телеведучою Машею Пчолкіною, у них зав’язуються хороші стосунки, і радість хлопчика не знає меж. Адже це справжнє щастя! Звичайно ж, сюжет фільму не був би таким цікавим, якби не низка подій, які відбудуться далі. Чим закінчиться зникнення Антона та чи буде Даня щасливий — про це дивіться у «Вечірній казці».

Цікаво по темі: Канікули з користю: ​​поради батькам школярів

«Захар Беркут» (2018)

Класний фільм для дітей шкільного віку та дорослих

Це гарне кіно зняте за мотивами однойменної повісті Івана Франка командою з України, Великобританії, США, Казахстану, Монголії. Дуже красиві зйомки проходили влітку недалеко від Синевирської Поляни в Карпатах, біля Манявського водоспаду, а також в Києві, де для цього було побудовано масштабну декорацію гірської ущелини.

1241 рік. На слов’янській землі все частіше відбуваються набіги Монгольської орди. Армія хана Бурунди йде на захід, руйнує все на своєму шляху й підбирається до Карпат. Брати Беркути проникають у ворожий табір і рятують полонених. Щоб помститися їм, розлючений хан приймає рішення піти через гори та знищити селища місцевих жителів. Для цього він знаходить зрадника, який показує йому таємний хід у горах. Та у Захара Беркута свої плани — зупинити численну армію ворога. Нова візуалізація знайомого сюжету зі шкільної програми неодмінно сподобається вам і вашим дітям.

Цікаво по темі: Топ-5 фільмів для мами й тата для осіннього вечора

«Я, Ти, Він, Вона» (2018)

Романтична комедія — гарний фільм для сім’ї

Якнайкраще перевіряє стосунки на міцність час. Через 10 років спільного життя навіть найромантичніші почуття згасають, і пари втрачають інтерес один до одного. Максим і Яна — такі як усі. Вони теж потрапили в ситуацію, коли любов згасла, а замість неї лишився тільки комфорт і взаємна повага. Вони навіть почали розуміти, чому в словосполученні «подружній обов’язок» присутнє слово «обов’язок».

У надії щось змінити в житті та знайти щастя Яна й Максим приймають рішення розлучитися. Перш, ніж видати документ про розлучення, в суді їм дали місяць на роздуми. Можливо, криза мине, й усе відновиться? Проте свободу вони все ж отримали, і тепер їхні життя наповнені безліччю яскравих емоцій, подій і цікавих людей. Чи будуть щасливі Максим і Яна та де вони знайдуть те щастя, якого обоє бажають? Дивіться самі в цікавому фільмі «Я, Ти, Він, Вона»!

Цікаво по темі: Мультфільми для дітей українською: ідеї для сімейного перегляду

«Клара і чарівний дракон» (2019)

Мультиплікаційний фільм для дітей та батьків

Сюжет цього сімейного мультфільму розгортається в чарівному лісі, де ніколи не ходила людина і живуть істоти, невідомі науці. Тут раз на 1000 років відбувається диво — з’являється справжній дракон з суперсилами. Магічні здібності привертають до нього сили зла, які починають полювати за ним. Тепер могутньому дракону потрібна допомога. Хто захистить його, і які події чекають попереду? Дивіться в сучасному мультфільмі на українській мові «Клара і чарівний дракон»! Продубльований цей мультфільм також англійською та російською мовами.

«Бабай» (2014)

Веселий сімейний мультфільм для підлітків і батьків

Далеко-далеко, де ховаються від людей магічні істоти, на морському узбережжі живе птах Алконост. Раз на сто років він зносить чарівне яйце, яке виконує бажання. За традицією воно належить переможцю гонок, які проводяться серед місцевих жителів теж раз на сто років. Що трапиться, якщо його захочуть отримати страшні герої з казок, наприклад, Бабай, Вій, Відьма або Чорт? З цього моменту почнеться найцікавіше!

Цікаво по темі: Чим зайнятися з дітьми на дачі без інтернету

«Бабай» — сучасний мультфільм, в якому правда переплітається з вигадкою, добро — зі злом, а добра казка — зі страшною історією. Його дивовижний сюжет захоплює й утримує увагу глядача до останньої хвилини! Озвучений мультфільм українською та російською мовами впізнаваними голосами Потапа, Насті Каменських, Ірми Вітовської, Євгенія Пашина, Остапа Ступки та інших.

На закінчення огляду радимо сім’ям, в яких є маленькі та не дуже дівчатка, подивитися французьку сентиментальну комедійну мелодраму «Метелик» (2002). Відзначити День українського кіно переглядом цього зворушливого й гарного фільму буде цілком доречно, адже знімати його допомагали оператори з України.

А можливо, ви знаєте інші сучасні фільми, які варто подивитися всією сім’єю? Доповніть наш ТОП фільмів своїми рекомендаціями — напишіть у коментарях!

Читайте також:

13 Вересня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *