Що почитати: 7 книг для підлітків

Підлітковий вік, мабуть, один із найскладніших в житті кожної людини. У цей непростий період дитина перестає бути дитиною та переходить на новий етап — дорослішання. Саме в цьому віці ми, батьки, повинні допомогти їм переступити грань між дитинством та дорослим життям і водночас перейти від дитячих книжок до дорослих. Тож які книги сьогодні пропонують видавництва для підліткового читання?

«Чат для дівчат»

До цієї книги увійшли 12 оповідань різних українських письменниць, в яких розповідається про різні проблеми, що можуть з’явитися в житті підлітка. Це про страхи та мрії, про школу та відносини з батьками, хобі, розваги, зраду та любов. Кожна історія легка, зрозуміла і водночас багатогранна та тонка. Справжні емоції, актуальні теми, тонкий гумор — все це є в збірці «Чат для дівчат». Книга буде цікава як підліткам, так і дорослим читачам.

«10 історій для хлопців»

Ще одна збірка оповідань від українських письменників: цього разу — чоловіків. У книзі десятеро авторів говорять про життя підлітків, котрі на порозі дорослого життя опиняються перед багатьма різними спокусами й викликами. По-юнацькому вперті, цікаві та допитливі герої потрапляють в різні ситуації, в яких розкриваються питання справжньої дружби, непрості відносини з батьками, щоденні великі й малі успіхи, розчарування та натхнення, пригоди, перші симпатії… Коли справді хочеш бути крутим, коли почуття беруть верх, як зрозуміти, що справді важливо? Про це читайте в збірці «10 історій для хлопців».

«Старшокласниця. Першокурсниця»

Героїнею книги Анастасії Левкової є дівчина Лілія, в житті якої настав дуже важливий період: закінчення середньої школи та вступ до вишу. У цей період людина обирає не лише професію, але й напрям свого подальшого життя, вектор розвитку, розуміє, в якій країні живе та відчуває себе частиною цієї країни. У цей самий час довкола неї відбувається дуже багато: створення кумирів і кохання, відносини з учителями та однолітками, розчарування та натхнення. Саме через розчарування дівчина приходить до найголовнішого: усвідомлення себе та оточуючих такими, якими вони є. Дія роману-щоденника відбувається на початку 2000-х, коли комп’ютери та мобільні телефони вважалися розкішшю, не було соцмереж та інших технологій, без яких ми вже не усвідомлюємо свого життя. Тож читайте книгу «Старшокласниця. Першокурсниця» про те, як це — бути підлітком на початку століття.

«Тоді я був просто Ульф»

Як завжди, Ульф Старк просто й дотепно пише про складні речі. На цей раз письменник ділиться спогадами про підлітковий та дитячий період свого життя. У книзі є все — і перші поцілунки, і творчі експерименти, і перші серйозні читання, і змагання, і фантазії, і мрія писати книжки, і навіть втеча з дому! Які події — правда, а які — вигадка, ніхто точно не знає. Та й здається, ніби Ульф сам не завжди розуміє, наскільки далеко можуть зайти його фантазії, адже погодьтеся: не так вже й просто бачити те, чого не видно іншим та ділитися з ними своїми фантазіями.

«Енн із Зелених Дахів»

Авторка цієї книги — Монтгомері Люсі-Мод — розповідає про події з власного дитинства, що відбуваються на далекому канадському острові. Саме тут розташовується ферма Зелені Дахи, на якій мешкають сестра з братом — Марілла та Метью Катберт. Одного разу вони вирішують приютити хлопчика з притулку для сиріт, який би допомагав їм по господарству. Та вони аж ніяк не очікували на те, що замість хлопчини до них приїде юна та тендітна дівчина на ім’я Енн Ширлі та ще й з таким непростим характером.

Книги Монтгомері Люсі-Мод відомі на весь світ: по них знімаються чудові фільми та створюються театральні постановки, їх читають і ними зачитуються в Європі, Австралії, США, Канаді. «Енн із Зелених Дахів» — перша книга з 8, що увійшли до циклу. Тож якщо ви ще не знайомі з героями Монтгомері Люсі-Мод, розпочніть саме з цієї книги.

«Книжка заборон і таємниць»

Таємниці та заборони — з цими складнощами стикається кожна людина. Ще складніше долати їх в підлітковому віці, який дорослі чомусь називають складним та невизначеним. Як відображується дорослішання на вас та інших? Як поводитися, коли в новій школі зустрічаєшся з загадками та загрозами? Як не загубити тонку межу віртуального та реального сучасного світу? Як освідчитися в коханні, якщо ви настільки різні, що й говорите ніби різними мовами? «Книжка заборон і таємниць» — антологія сучасної літератури, в якій зібрано твори 16 різних письменників з 4 країн, котрі спільними зусиллями вирішили відверто поговорити про підлітків та їхнє життя: про кохання, зраду, дружбу, смерть та війну, яка відбувається зовсім поряд.

«Кімната»

Героєм цієї книги Емми Доног’ю став 5-річний хлопчик на ім’я Джек, котрий все своє життя провів в одній єдиній кімнаті. Він тут народився й виріс, тож тепер цей простір — все його життя. Тут він дивиться телевізор, грається з Ма, читає книги. Утім, для Ма кімната — це в’язниця, в яку її заточив викрадач на ім’я Старий Нік. Коли чоловік з’являється в кімнаті, жінка ховає хлопчика в шафу. Але коли йому виповнюється 5 років, мати наважилася розповісти йому правду й реалізувати план втечі. Роман «Кімната» — один з найбільш зворушливих та глибоких. Тож якщо вашій дитині подобається саме таке читання, подаруйте їй цю книгу.

Приємного читання!

16 Травня / 2018 Кіно, книги, музика

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті