Прогулянка з немовлям: коли почати, як одягнути, скільки гуляти?

Новоспечена мама тільки-но вийшла з пологового будинку і вже думає, коли йти гуляти з немовлям. Лікарі кажуть однозначно: головний фактор за вибору часу — це самопочуття жінки та малюка.

Час читання: 3 хвилини та чашка матчі ☕

статья доступна на русском языке

Коли можна вперше гуляти з немовлям влітку і взимку?

Якщо всі почуваються добре, виходити можна вже наступного дня. Правда, так буває рідко: після народження малюка молодій мамі перший час складно спускати та піднімати важку коляску.

Збираючись на прогулянку вперше, зверніть увагу на:

  1. Погоду. Банально, але в суворий мороз чи сильну спеку краще не йти на вулицю, особливо в перші тижні життя. У немовлят ще погано розвинена власна терморегуляція, тому вони чутливі до низьких і високих температур.
  2. Вагу за народження. Недоношеним дітям слід трохи подорослішати, щоб успішно адаптуватися до умов середовища.
  3. Здоров’я. Якщо лікар заборонив прогулянки через патології, брак ваги або інші чинники, залишайтеся вдома.

Існує думка, що з коляскою належить гуляти в будь-яку погоду. Як мінімум, це безпідставне твердження. Якщо на вулиці серйозний «мінус», поривчастий вітер, злива, аномальна спека, смог, не треба наражати себе і малюка на небезпеку. За несприятливих умов допустимо погуляти на заскленому балконі. У сильний дощ і снігопад теж краще залишитися вдома. Пам’ятайте, що мама теж не повинна захворіти.

Проте не треба відмовлятися від дозвілля на свіжому повітрі, нібито оберігаючи немовля. Гуляти щодня — це правильно, оскільки прогулянки важливі для здоров’я малюка. На свіжому повітрі дитина вчиться пристосовуватися до навколишнього середовища, отримує вітамін D, нагулює апетит і втомлюється, а отже, міцно спить вночі. Діти, які постійно перебувають вдома в ідеальних умовах, потім часто хворіють навіть через незначний протяг.

Цікаво по темі: Догляд за шкірою дитини перших місяців життя

Тривалість прогулянки

Приблизний графік такий:

  • у перший день — близько 10-15 хвилин;
  • кожен день збільшуємо тривалість на 10-15 хвилин;
  • наприкінці першого місяця гуляємо 2-3 години на день.

Перші прогулянки проводьте в «ручному» режимі: поки немає потреби катати коляску понад 40 хвилин, виносьте малюка на руках. У сприятливу погоду можна проводити на вулиці й більше часу, якщо це комфортно. Але тут є підводний камінь — дитина звикає спати тільки на вулиці, тож її стає складно заколисати вдома.

Некомфортно проводити багато часу на вулиці, якщо поблизу немає обладнаних кімнат матері та дитини. Не всім подобається годувати грудьми на вулиці, хоч і в нелюдному місці.

Підсумуємо: лікарі рекомендують гуляти близько 2-3 годин на день, більше — якщо є змога і бажання.

Який одяг вибрати для немовляти?

Загальна формула така: одягаємо малюка як себе, але +1 шар. Віддавайте перевагу багатошаровості, а не одному теплому комбінезону. Взимку нижні шари краще брати з бавовни, а верхні — утеплені на флісі.

Одяг повинен залишати можливість рухати ручками та ніжками та загалом бути комфортним для малюка. У спеку подбайте про легку шапочку і вуаль для коляски, щоб уникнути сонячних опіків. Утеплені шапки та шкарпетки залиште для міжсезоння: у теплу пору малюкові вони не потрібні.

Щоб проконтролювати стан дитини, торкніться її шиї. Суха і тепла шкіра свідчить про те, що все в порядку. Мокра — що дитині спекотно, холодна — що їй прохолодно.

Цікаво по темі: Як вибрати підгузки?

Ось кілька корисних рекомендацій щодо вибору одягу:

  1. Вибираючи між сорочечкою і боді, візьміть боді та «чоловічків». Вони зручніші, бо не перекручуються. Їх простіше одягнути на малюка.
  2. Кілька речей беріть 56-го розміру, а решту — вже 65-го. Діти швидко ростуть, тому найменші розміри прослужать зовсім недовго.
  3. Купуйте натуральну натільну білизну — не більше, ніж 20% синтетики. Верхній одяг можна брати будь-який, але обов’язково якісний!
  4. Віддавайте перевагу комбінезонам: куртка може підскакувати та не захищати спину. Ще є варіант теплого спального мішка.

Усі змійки, застібки, заклепки не повинні дряпати тіло дитини. І, зрозуміло, не розстібатися мимовільно. Купуючи речі для немовляти, враховуйте, що малюк носитиме їх зовсім недовго, тому краще обмежитися найнеобхіднішим.

Що може стати в пригоді на прогулянці?

Коли ви вже готові до тривалих виходів з коляскою, зберіть потрібні речі:

  • пляшечка з водою (дитяча і доросла);
  • підгузок;
  • вологі та сухі серветки;
  • запасна пустушка (якщо користуєтеся);
  • плед або простирадло (залежно від погоди);
  • сітка від комах;
  • дощовик для коляски навесні та восени;
  • харчування, якщо дитина на штучному вигодовуванні.

Не забудьте взяти свої речі. Комусь обов’язково потрібен легкий перекус, хтось бере гаманець тощо. Як правило, мами гуляють недалеко від будинку, тому майже не беруть громіздких речей.

Приєднуйтесь до Клубу «Щаслива мама» від EVA і читайте більше корисних статей у блозі. А ще ми готуємо багато нового контенту про косметику, б’юті-лайфхаки та процедури. Підписуйтесь на оновлення, щоб нічого не пропустити!

 

Читайте також:

12 Липня / 2021 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *