Троє та більше дітей: як не зійти з розуму

Бути мамою, а особливо багатодітною — серйозне випробування. У пам’яті моментально спливає образ щасливих батьків і рожевощокого малюка, який танцює та посміхається, щойно на нього вдягли підгузок і погодували чарівною кашею. Однак життя виявляється далеким від очікувань. Безсонні ночі, дитячі конфлікти, зайве на талії й катастрофічна відсутність часу на що завгодно, крім побуту, відбирають усі сили та викликають хронічну втому.

Раніше, коли дітей було двоє, ви ще могли якось контролювати ситуацію. Образно кажучи, брали в ліву руку одну дитину, в праву — другу. Тепер, коли їх троє або більше, рук може не вистачати. І перше, що потрібно зробити, — не прагнути відповідати образу супермами з інстаграму. Перегляньте свої ідеали, а потім беріть ситуацію під контроль і починайте діяти.

Трое и больше детей

Багатодітність: планова чи несподівана

Кожна багатодітна мама може поділитися своїм списком нетактовних питань від інших людей. Швидше за все, вам теж доводилося чути щось з розряду «Не уявляю, скільки в тебе терпіння!», «Це все ваші?», «А в них один тато?», «Скільки разів ви виходили заміж?» та ін.

Звичайно, у відповідь так і хочеться сказати грубість, але це не найкращий варіант. Скоріш за все, співрозмовник не хотів зачепити ваші почуття. Як відповідати на такі питання? Сказати щось хороше або взагалі нічого. Можна поділитися парою прийомів, як вам вдається все встигати, або запропонувати розповісти про тонкощі родословної. Незалежно від того, чи хотіли ви мати таку велику сім’ю, про це краще не розповідати малознайомим людям, і вже тим більше, при дітях.

Як мамі все встигати та знайти час для себе

Лайфхаки, якими ми хочемо з вами поділитися, — багато в чому відомі речі, неодноразово перевірені молодими й досвідченими мамами. Вони допомагають зберегти натхнення для підтримки власного ресурсу та не зійти з розуму через потік думок і порад, які щодня на нас обрушуються.

Как маме все успевать и найти время для себя

Намагайтеся дотримуватися режиму дня

Багатьом сім’ям чіткий розпорядок дня значно полегшує життя. Це допомагає перемогти хаос і продумати послідовність своїх дій. Спочатку може бути непросто, адже маленька дитина — це суцільні непередбачені ситуації. Але їй якраз режим потрібен ще більше, ніж вам.

Просто спробуйте — і вже через пару тижнів у вас налагодиться свій графік харчування, прогулянок, сну і спілкування зі старшими. А ще це дозволить вам виділити ті самі «п’ять хвилин для себе» і ще п’ять — для чоловіка.

Цікаво по темі: Режим дня дитини — як поєднати зі звичним ритмом життя сім’ї?

Просіть близьких про допомогу

Не соромтеся попросити подругу або родичів допомогти вам, особливо в перший час після народження молодшої дитини. Залиште сором, незручність і свої принципи самодостатності. Мова йде не про те, що ви не встигаєте або не вмієте. А про те, щоб дати собі можливість трохи перепочити, відновити сили й терпіння, переключити увагу та допомогти собі не зламатися. Це життєво необхідно для кожної молодої мами, а особливо багатодітної.

Как маме все успевать и найти время для себя

Використовуйте гаджети для мам

Не всі диво-девайси, які купують молоді батьки, дійсно покращують життя. Деякі покупки виявляються абсолютно непотрібними. Серед тих, які дійсно полегшують життя батьків і були перевірені «в бою», можна виділити одяг для годування, слінг і молоковідсмоктувач. Це те, що допоможе вам залишатися мобільними й не залежати на всі 100% від режиму харчування та сну малюка.

Якщо ви раніше не користувалися слінгом, то швидко навчитеся. Є безліч відеоуроків від слінгомам і лекцій від педіатрів, де докладно розповідається, як вибрати та правильно носити слінг. Багатьом батькам він відчутно полегшує життя й розвантажує спину.

Одяг для годування допомагає зручно годувати малюка не тільки вдома, але і в іншому місці непомітно для інших. Так ви зможете виходити з дитиною в будь-який час і при цьому зберегти всю користь природного вигодовування.

Ще одне хороше пристосування, що допомагає зберегти грудне вигодовування, — молоковідсмоктувач. Якщо вам доводиться надовго йти з дому, наприклад, на роботу, тоді це ще один must-have. Підійде будь-який: механічний або електричний. Тільки не купуйте його заздалегідь — краще відкласти цю покупку на пару місяців після народження крихітки, коли будете однозначно впевнені в її необхідності.

Как маме все успевать и найти время для себя

Подбайте про свій сон

Звучить банально, але на практиці багато мам продовжують боротися з природою і думають, що здатні бути активними без нормального сну. Ви можете як завгодно ставитися до годування на вимогу і, тим більше, спільного сну. Але якщо ви катастрофічно не висипаєтеся, можливо, це допоможе вам відпочити.

Деякі авторитетні педіатри вважають, що мама повинна спати з татом, а дитина — у своєму ліжечку. Ви, звичайно, можете спробувати цю та інші методики на своєму досвіді і, якщо пощастить, ваш малюк буде спокійний. Але якщо це не так і дитина не хоче спати окремо, можливо, не варто мучити себе та її, і в одному ліжку ви обидва зможете, нарешті, відпочити.

Не поспішайте повернутися у форму

Народження дитини, а особливо третьої та більше, змінює не тільки наш спосіб життя, але й зовнішність. Серед мам зараз модно записуватися на фітнес чи не в перший тиждень після пологів і в поті чола працювати над поверненням своєї довагітної форми. Звичайно, спорт корисний, але тільки в тому випадку, коли у вас є сили на нього. Тому ще одна не трендова порада — не поспішати з тренуваннями.

Ви ще встигнете повернути свою зовнішність дівчини з обкладинки. Прийміть тимчасові зміни фігури, і почніть тренування трохи пізніше, коли малюк підросте й стане менш залежним від вас. Головне, щоб ця ідея не перетворювалася на нав’язливу. Всьому свій час, як би банально це не звучало.

Как маме все успевать и найти время для себя

Правильно розподіляйте свій ресурс

Діти — як газоподібна речовина. Вони заповнюють собою весь простір: один отримує максимум, а двом і трьом доведеться ділити весь об’єм вашої уваги між собою. Будьте готовими до того, що технічно не зможете бути з усіма водночас і не сваріть себе за це. Коли молодша дитина трохи підросте, вони зможуть прекрасно грати один з одним. І тоді у вас з’явиться можливість позайматися саморозвитком: записатися на курси, дивитися вебінари, читати книги або взяти підробіток.

Забудьте про почуття провини

Почуття провини з будь-якого приводу — часте явище в житті молодих мам. З появою другої та третьої дитини хтось учиться на своїх помилках і припиняє сварити себе за перші соплі або синяк. А хтось продовжує це робити, тільки тепер ще частіше. Адже разом з ГРВІ у молодшого старший може відставати у навчанні, а середній — побитися з сусідським хлопчиком.

Не займайтеся самобичуванням, якщо раптом помітите, що ви не ідеальна супермама. Робота мами — одна з найважчих і недооцінених. Можливо, в якихось питаннях вам знадобиться допомога інших членів сім’ї, наприклад, підтягти математику зі старшим. А щось потрібно прийняти та пережити, як часті ГРВІ у дошкільника.

Трое и больше детей: как не сойти с ума

Розвивайте своєчасно

Ще одна модна фішка — чи не з пелюшок навчати дитину кольорів, англійської та рахунку. Адже «після трьох буде пізно». Але є закони природи, за якими розвиваються всі малюки, і несвоєчасно ранній розвиток може спровокувати загальну втому і відбити бажання пізнавати нове. Так що найкраще рішення — не поспішати й підтримувати природну цікавість.

Будьте нейтральні

Кожна мама скаже, що конфлікти між дітьми — звичайна справа. Вони весь час щось намагаються поділити, про щось посперечатися. Звичайно, найпростіше — втрутитися і своїм авторитетом припинити всі суперечки. Але ж це відбирає купу сил і часу!

Ваші діти мають те, чого позбавлені сім’ї з однією дитиною, — можливість навчитися домовлятися. Під час сварок вони вчаться тому, як поводитися з іншими, відстоювати свої кордони й інтереси. Так що постарайтеся ставитися до їх з’ясування стосунків по-філософськи. Головне, щоб вони не побилися, а все інше — їхній безцінний досвід.

Как маме все успевать и найти время для себя

5 хвилин, щоб перезавантажитися

Ще одне дуже важливе правило в житті кожної мами. У перші тижні після пологів знайти час для себе дуже складно, особливо якщо є старші діти, які теж постійно чогось хочуть від вас. Проте, хоч і короткий, але вдумливий відпочинок, коли вас ніхто не турбує, — життєва необхідність для кожного.

Як тільки у вас з’явиться трохи вільного часу, коли старші в школі або садку, а молодший спить чи гуляє з бабусею, не поспішайте відразу ж мити посуд або готувати обід на всіх.

У перші п’ять хвилин забудьте про справи. Накладіть патчі на очі, прийміть душ у довгоочікуваній тиші, випийте чаю, помедитуйте або потанцюйте.

У вас неодмінно є заняття, яке подобається і допомагає віднайти душевну рівновагу, — час від часу виконуйте і свої бажання. І вперед — з новими силами!

28 Квітня / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *