Як бути в ресурсі, якщо сили закінчуються

Йшов черговий тиждень карантину, втома стрімко наростала. Багато мам давно втратили відчуття часу, заплуталися в днях і числах. Ми практично перестали звертати увагу на кашу, розмазану по стінах, й іграшки, розкидані по кімнатах. Ситуація ускладнюється тим, що діти постійно перебувають вдома, вимагають уваги в той час як ми намагаємося віддалено працювати. А мами школярів, плюс до всього, ще відповідають за дистанційне навчання своїх дітей. Якщо ви, як і багато хто зараз, відчуваєте, що сили закінчуються, це означає, що прийшов час подумати про свій ресурсний стан.

Как быть в ресурсе, если силы на исходе

Що таке ресурсність

Бути в ресурсі — це такий стан, коли задовольняються базові потреби і є енергія на досягнення цілей. Це наповненість, легкість, енергійність, гармонія. Якщо ресурсу вистачає, ви готові згорнути гори: дихати на повні груди, отримувати задоволення від життя, ставити цілі та йти до них, дарувати свою любов і почуватися щасливими.

Ресурсний стан має кілька складових:

  • Фізичний ресурс: повноцінний сон, правильне харчування, турбота про своє здоров’я та красу.
  • Психологічний: задоволення потреб «внутрішньої дитини», цілісність, стійкість.
  • Енергетичний: отримання позитивних емоцій, запобігання беззмістовній втраті енергії.
  • Духовний: місія, самореалізація, улюблена справа.

Немає сенсу сперечатися, що пріоритетніше: фізичні сили або духовні, адже тут, перш за все, важливі баланс і гармонія.

Что такое ресурсность

Як пов’язані карантин і ресурсність: причини емоційного вигорання

Основа ресурсного стану — безпека. Це найважливіша опора, без якої ми не можемо відчувати себе впевнено, енергійно, щасливо. Саме з безпекою у багатьох пов’язана нестача ресурсу в умовах карантину:

  • почуття тривоги через надлишок негативних новин;
  • тривалий стрес;
  • страх перед невідомістю та кризою;
  • переживання за здоров’я: своє та близьких людей.

До цього переліку слід додати зміну звичного способу життя. Дистанційна робота, зниження доходів, самоізоляція й обмеження зустрічей з друзями, необхідність приділяти час навчанню дітей, зростання кількості роботи по дому й багато інших турбот, які звалилися на наші плечі в один момент. Тож не дивно, що результатом стали емоційне вигорання та фізична втома! Адже не можна впоратися з усіма завданнями водночас. Вони вимагають багато енергії, яка і без того закінчується.

Критично важливо в цей момент подбати про себе: заповнити дефіцит сил, утримати баланс духовної та фізичної рівноваги, знайти час на відпочинок та емоційне перезавантаження.

Таке рішення непросто дається мамам, адже багато хто звик, перш за все, думати про дітей, задовольняти їхні потреби. Але ми повинні розуміти, що поділитися з іншими ми можемо тільки тоді, коли наповнені самі. Тому «надіньте кисневу маску» спочатку на себе. І пам’ятайте: головне, що ми можемо дати своїм дітям, — бути мамою в ресурсі, жінкою, яка має достатньо енергії, щоб любити себе й дарувати любов близьким.

Причины эмоционального выгорания

Куди дівається енергія

Щоб утримувати ресурсний стан, потрібно знайти баланс між отриманням і споживанням енергії. Тут важливо розуміти, куди вона дівається, адже іноді навіть після відпочинку ми не маємо сил на турботу про дітей і виконання хатніх справ, таких як прибирання або готування їжі. Не кажучи вже про такі витратні процеси, як робота й самореалізація.

Всі рекомендації по досягненню ресурсності починаються з головного правила — не зливати енергію. Адже поки наш емоційний резервуар схожий на діряве відро, наповнити його неможливо. Знайдіть і постарайтеся прибрати зі свого життя таких ворогів ресурсу:

  • всі форми негативу: від тривожних новин до гнівних коментарів в інтернеті;
  • засудження інших людей;
  • шкідливі звички, причому мова не тільки про сигарети або алкоголь, але і про чергову булку;
  • конфлікти, в тому числі приховані образи, претензії, невиправдані очікування;
  • неприйняття себе, надмірна самокритика;
  • спілкування з негативними людьми;
  • поганий сон, відсутність фізичної активності, нездорове харчування.

Куда девается энергия

Як відновити свій ресурс

Відповідь очевидна — знайти свої джерела енергії й намагатися накопичити її.

  • Обмежити негатив

Починати ранок з читання новин — погана ідея. Краще приділіть час турботі про себе, ранковій зарядці, медитації, молитві.

  • Визначити свою зону відповідальності

Припиніть турбуватися про те, на що не можете вплинути. Якщо ви не маєте впливу на ситуацію, змініть своє ставлення до неї.

  • Дотримуватися режиму дня

На карантині багато хто піддається спокусі засиджуватися допізна. В результаті це погано впливає на настрій і самопочуття, виснажує ресурс. А ще відмовтеся від гаджетів хоча б за годину до сну. Це дозволить повноцінно висипатися й відновити фізичні сили.

Как восстановить свой ресурс

  • Знайти час для себе

Так, це непросто в нинішніх умовах, та все ж спробуйте знайти можливість побути наодинці з собою, подбати про свою внутрішню дитину. Це може бути магія ранку або усамітнення під час денного сну дитини. Не важливо, що ви робите: п’єте каву на балконі, малюєте або просто мрієте. Важливо, що в цей момент ви належите лише собі. І жодного почуття провини!

  • Займатися приємними справами

Дуже добре, якщо є можливість розділити ці емоції з близькими. Подивитися добрий фільм всією сім’єю або спекти печиво разом з дітьми.

  • Збільшити фізичні навантаження

Активність добре відновлює ресурс і допомагає бути в тонусі. Є багато онлайн-занять, за якими ви можете тренуватися. Відмінний варіант — приєднатися до проекту EVA Women Challenge.

  • Дати дітям шанс на самостійність

Здорові діти повинні вміти самі себе розважати. Хоча б якийсь мінімальний час. Дайте їм таку можливість, а якщо не виходить, навчіть їх цього. А ще багато хто здивується, але навіть найменшому карапузу можна довіряти допомагати мамі. Наприклад, викинути підгузок, прибрати свою тарілку зі столу чи полити квіти.

Как восстановить свой ресурс

Що ж, попереду у нас ще не один тиждень карантину. Час для впровадження нових педагогічних практик і включення своїх прихованих ресурсів. Бажаємо вам стійкості, гармонії та внутрішніх сил. А можливо, за минулі тижні у вас з’явилися свої способи бути в ресурсі? Поділіться ними в коментарях!

15 Квітня / 2020 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія

    Користуємось шампунем і пінкою!

Рекомендовані статті
Благодійність