7 найкращих серій книг у жанрі фентезі

Існує багато чудової літератури, але для мене найдивовижнішими є книги у жанрі фентезі. Вони прочиняють потаємні двері у надзвичайні світи, сповнені магії, загадок і захопливих пригод. Починаючи читати новий твір, мене так закручує у вирі фантастичних подій, що часто буває важко від них відірватись навіть о четвертій ранку! Тому хочу познайомити тебе з популярними фентезійними серіями, які ти просто не можеш пропустити.

0 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі

Зверни увагу, що я вибирала не лише найцікавіші книжки, а й ті, які цілком або хоча б частково були перекладені українською мовою, щоб ти змогла почати читати їх прямісінько зараз.❤️

Дізнайся: ТОП-10 книг, які має прочитати кожен

Філіп Пулман, трилогія “Темні матерії”

Філіп Пулман, трилогія “Темні матерії”

Почну з моєї улюбленої серії — трилогії “Темні матерії” британського письменника Філіпа Пулмана. Вона позиціюється як підліткова література, але, на мій погляд, це не зовсім вірно. У трьох томах викладена доволі складна та багаторівнева історія з великою кількістю персонажів та подій, за якими іноді важко простежити, але якщо ти — зацікавлена читачка, то буде нескладно зібрати усі частинки пазла у ціле та масштабне полотно. Щобільше, у книгах нерідко трапляються дуже драматичні сцени, які, я вважаю, буде досить важко сприймати дітям.

Отже, дещо розповім про основний сюжет: дівчинка Ліра та її деймон Пантелеймон живуть своїм звичним життям в альтернативному Оксфорді доти, поки на порозі Джордан-коледжу не з’являється її дядько Лорд Азріель. Саме з цього моменту запускається низка захоплюючих подій, серед яких відкриття загадкового Пилу, зникнення дітей та масштабна експедиція на Північ.

Я обожнюю цю серію за її неймовірно цікаву та водночас непросту історію, багатогранних персонажів, що у ході оповідання розкриваються з різних боків та виразний письменницький стиль Філіпа Пулмана, який для мене стоїть поруч зі майстерністю Рея Бредбері та Джоан Роулінг.

Книги у трилогії “Темні матерії”:

  • Північне сяйво
  • Магічний ніж
  • Янтарний телескоп

Лі Бардуго, трилогія “Гриша” з циклу Grishaverse

Лі Бардуго, трилогія “Гриша” з циклу Grishaverse

Пані Бардуго — відома улюблениця кожного прихильника сучасного молодіжного фентезі. Навіть не знаю, чи варто розповідати тобі щось про її творчість, адже якщо ти, як і я, не можеш жити без книжок, тоді ти напевно вже знайома зі світом Гришаверс. Але якщо якимось чином ці твори промайнули повз тебе, тоді приготуйся до яскравих та дуже небезпечних пригод Аліни Старкової — головної героїні основної трилогії. Дівчина, її друзі та могутні недруги мешкають у незвичайному альтернативному світі, дуже схожому на наш, але сповненому магії стихій, казкових створінь та темної сутності, яка повільно розповсюджується ним. На сторінках романів трилогії на тебе чекають несподівані сюжетні повороти, які, не шкодуючи нікого, грають життями героїв наче у запеклій шахматній партії, незабутні та вкрай неоднозначні персонажі й звісно потужні любовні лінії, що не залишать тебе байдужою. Книги справді захоплюючі та дуже цікаві, тому не зволікай!

Книги у трилогії “Гриша”:

  • Тінь та кістка
  • Облога та штурм
  • Руїна та відновлення

Робін Гобб, “Цикл про Елдерлінгів”

Робін Гобб, “Цикл про Елдерлінгів”

Якщо ти не боїшся величезних серій, а навпаки із радістю готова до тривалих й захопливих пригод, тоді книги американської авторки Робін Гобб тобі обов’язково сподобаються. З першого погляду її твори можуть нагадати тобі “Пісню льоду та полум’я” Джорджа Мартіна, проте запевню, що книги пані Гобб позбавлені того похмурого реалізму та нав’язливих політичних суперечок (хоча останні присутні, та не встигають втомити та набриднути). Так, тут також є магія та дракони, але все це здатне тебе приємно здивувати, адже раніше ти точно не зустрічала подібного подання, здавалося б, таких звичних для жанру речей.

Протягом шести циклів, у які входять 21 книжка (так, багатенько, але усі вони чудові), ти дізнаєшся історію Фітца — королівського асасина, який виріс серед прислуги, не знаючи, що насправді є спадкоємцем престолу. Саме Фітц стане центральним персонажем усієї серії, адже головні події розвиватимуться навколо нього, проте побічні гілки будуть не менш цікавими.

Світ, який створила письменниця, вражає своїм розмахом, але при цьому він продуманий до кожної дрібнички. У ньому не існує чорного та білого: усі персонажі тут сірі, неоднозначні, але ними неможливо не проникнутись. Це монументальний твір від зірки героїчного фентезі, який дуже хочеться порадити кожному поціновувачу жанру.

6 основних циклів:

  • Трилогія про Провісників
  • Торговці Живих кораблів
  • Трилогія про Світлу людину
  • Трилогія Син солдата
  • Хроніки Дощових Нетрів
  • Трилогія про Фітца і Блазня

Ребека Яросс, серія “Емпіреї”

Ребека Яросс, серія “Емпіреї”

Ця поки що невеличка серія, яка складається з двох книг, є яскравим прикладом саме пригодницького фентезі. Вайолет — головна героїня романів — обожнює книжки та мріє провести спокійне життя у їхній компанії. Але її мати, що є славетним генералом, дещо іншої думки про майбутнє дівчини. Отже, Вайолет змушена вступити до військової академії, у якій кадети, ризикуючи власним життям, стають… вершниками на драконах. Інтригує, чи не так? У 2023 році Четверте крило та Залізне полум’я стали найпопулярнішими романами у жанрі (про це говорить більшість зарубіжних рейтингів, якщо пошукати в інтернеті), тому не відкладай їх на безвік.

Книги серії “Емпіреї”:

  • Четверте крило
  • Залізне полум’я

Сара Джанет Маас, серія “Двір шипів і троянд”

Сара Джанет Маас, серія “Двір шипів і троянд”

Американська письменниця Сара Дж. Маас має у своїй скарбничці декілька відомих фентезійних серій, але мені найбільше сподобалась саме “Двір шипів і троянд” за епічну історію сміливої та відданої Фейри Арчерон. Події починаються з моменту, коли під час полювання дівчина вбиває вовка, який виявився фейрі — надприродньою істотою. За це їй доведеться заплатити життям або відправитись у вигнання до королівства тих самих фейрі. Звісно, що Фейра обирає другий варіант, і це стає поштовхом до небезпечних, захоплюючих та навіть романтичних пригод головної героїні. Обіцяю, тобі буде цікаво дізнатись, чим завершиться її непроста подорож.

Книги серії “Двір шипів і троянд”:

  • Двір шипів і троянд
  • Двір мороку і гніву
  • Двір крил і руїн
  • Двір холоду і зоряного сяйва
  • Двір срібного полум’я

В. Е. Шваб, серія “Відтінки магії”

В. Е. Шваб, серія “Відтінки магії”

Після прочитання (за три вечори!) дивовижного роману “Незриме життя Адді Лярю” мені страшенно захотілося почитати щось іще у Вікторії Шваб. Я обрала серію “Відтінки магії”, адже мене дуже зацікавив сюжет про чотири паралельних магічних простори — Сірий, Червоний, Білий та Чорний Лондон. Це, мабуть, краще міське фентезі, яке я читала, тому що тут усе як я люблю: похмурі, криваві та динамічні події тонко переплітаються з хитрими загадками, а персонажів просто хочеться обійняти за їхню безпосередність та нетривіальність. Здається, Вікторія Шваб потихеньку прокрадається у топ моїх улюблених письменників, тож я гаряче рекомендую її почитати!

Книги серії “Відтінки магії”:

  • Темніший колір магії
  • Тіні згущуються
  • Створення світла

Чайна М’євіль, серія “Бас-Лаг”

Чайна М’євіль, серія “Бас-Лаг”

Книгу Чайни М’євіля мені порадили у книжковому магазині. Зазвичай я рідко довіряю подібним спонтанним рекомендаціям, але у цьому випадку я жодного разу не пошкодувала про свій вибір. Світ “Бас-Лагу” — це міцний коктейль з фентезі та стімпанк-естетики, у якому змішались люди, фантастичні створіння, кохання, політика, розкішне життя та виживання у нетрях, при чому у дуже незвичайних поєднаннях. М’євіль пише незвично та смачно, і я сподіваюсь, що його романи стануть для тебе якимось новим експірієнсом.

Книги серії “Бас-Лаг”:

  • Вокзал на вулиці Відчаю
  • Шрам
  • Залізна рада
  • Джек

Чесно, якби я мала більше вільного часу, то читала б фентезі цілими днями, адже більшість вигаданих світів є кращими за реальність. Однак, я радію тому, що попереду в мене стільки усього непрочитаного, а ти? Пиши в коментах, які з запропонованих серій ти вже проковтнула, які сподобалися або ні, та які іще чекають на тебе.

Ще більше про книги на EVA Blog:

16 Лютого / 2024 Кіно, книги, музика

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті