Як допомагати з уроками і не впадати в паніку

Виконання домашнього завдання — наріжний камінь для багатьох сімей. Невміння правильно організувати цей процес призводить до конфліктів і нерозуміння. Щоб уникнути цього, зверніть увагу на деякі рекомендації.

Мотивація

Діти не народжуються ледачими. Стійке небажання робити домашнє завдання свідчить про відсутність дисциплінованості, відповідальності, сили волі та мотивації. Причиною також може бути те, що дитина віддає перевагу іншим інтересам, проте це вже говорить про недоліки виховання та батьківської поведінки.

Як би в родині не ставилися до оцінок, важливо пояснити школяреві, що навчання — це один із його обов’язків. Але на відміну від роботи за нього він отримує не гроші, а інші винагороди. Якими вони будуть, необхідно заздалегідь вирішити на сімейній нараді.

Зазвичай проблеми з успішністю та домашніми уроками починаються в підлітковому віці. Один із дієвих способів, який допоможе попередити або виправити ситуацію, — заняття в секції спортивних єдиноборств. Тренер допоможе і з дисципліною, і з силою волі, і з мотивацією до високої успішності в школі.

Читайте також: «5 цікавих порад щодо дозвілля першокласника». 

Практичні поради щодо виконання уроків

Необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • дати можливість дитині відпочити після школи;
  • забезпечити робочу обстановку — тишу, відсутність зайвих предметів на робочому столі, наявність графина з водою та годинника, хороше освітлення, свіже повітря;
  • стежити за балансом «розв’язання задач — паузи для відпочинку»;
  • допомогти дитині або самостійно заздалегідь підготувати перекус, завдання для фізкультхвилинки;
  • не втручатися в процес, особливо декільком членам сім’ї;
  • не підказувати готову відповідь;

  • бути готовою допомогти, але тільки після прохання дитини, при цьому встановити правило «не більше 3 підказок на день» і не боятися говорити: «Я забула, як це розв’язується, нумо подумаймо разом»;
  • частіше хвалити, підбадьорювати, заохочувати;
  • не змушувати робити уроки у вихідні дні.

І, звичайно, важливо зберігати спокій і за жодних обставин не кричати на дитину.

Час на уроки

Діти повинні зростати щасливими та здоровими. Щодня вони повинні мати 2 години вільного часу. При цьому, за рекомендаціями медиків, витрати часу на виконання домашнього завдання не повинні перевищувати: у 2 класі — 45 хвилин, в 3-4 — 1,5 години, в 5-8 — 2-2,5 години, в 9-11 класі — 3 години.

Якщо дитина порушила цей дедлайн, наберіться терпіння та проявіть силу волі:

  1. Якщо це сталося через недбале ставлення, то погана оцінка повинна стати мотиватором для більш ефективної роботи наступного дня. Карати дитину не треба, але не завадить ще раз прицільно поговорити про те, наскільки важлива висока успішність.
  2. Щось не виконано через погане засвоєння матеріалу? Потрібно вкрай обережно поговорити з учителем про якість його роботи та здібності дитини. Також слід роз’яснити дитині, що зосередження уваги на уроці скоротить витрати часу й сил на виконання домашнього завдання, додасть зекономлені хвилини в її вільний час.

Читайте також: «Що робити, якщо дитина прогулює школу». 

У будь-якому разі не варто порушувати встановлений режим дня. Можна збільшити дедлайн на 25%, але такі винятки не повинні стати правилом. Якщо дитина погано себе почуває, забороніть їй робити уроки та напишіть пояснювальну записку вчителю. Тільки пам’ятайте, що після таких дій ваше дитя хоча б раз спробує симулювати хворобу.

І наостанок наведемо цікаву статистику. Відсоток успішності в дорослому житті серед відмінників — 10, а серед тямущих і наполегливих хорошистів — 75. Тому краще вчити дитину відстоювати свої інтереси: не соромитися відразу говорити викладачеві про те, що вона не зрозуміла пояснення матеріалу, а також просити й навіть наполягати на його повторному поясненні.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *