Вперше збираємо дитину в табір — діємо за планом і все буде добре

Збори в літній табір — процес відповідальний і хвилюючий як для батьків, так і для дитини. Особливо якщо вона їде туди вперше. Тут необхідно продумати все до дрібниць. Ось зразок плану дій, який допоможе не тільки взяти всі необхідні речі, а й морально підготувати дитину. Вам залишається лише дотримуватися перерахованих порад.

Проведіть адаптацію

Відпочинок дитини не у бабусь і дідусів, а в дитячому таборі допомагає не тільки відпочити від шкільних буднів. На думку психологів, крім оздоровлення, такий вид відпочинку:

  • сприяє розвитку самостійності;
  • підвищує комунікативні здібності і формує нові побутові навички;
  • вчить приймати рішення і розглядати їх альтернативні варіанти;
  • надає можливість «приміряти на себе» різні соціальні ролі;
  • розширює коло спілкування з дітьми і дорослими, дає можливість завести нових друзів.

Щоб після відпочинку в таборі залишилися приємні спогади, починайте готуватися до нього разом і не в останній момент, а заздалегідь. Насправді цей процес починається вже на етапі вибору конкретного табору. Тут важливо, щоб обговорення можливих місць відпочинку не несло негативної інформації. Слідкуйте за словами під час дискусії з чоловіком. Телефонні розмови з подругами на цю тему краще вести не в присутності дитини.

 

За 7-10 днів до від’їзду почніть психологічну підготовку дитини:

  1. Дайте максимум інформації про те, який розпорядок дня в таборі, як будуть проходити будні (гуртки, рухливі ігри, розваги), які свята проводитимуться, що таке батьківський день.
  2. Розкажіть про звичні для дитячих таборів відпочинку ритуали, які збереглися після піонертаборів. Наприклад, про мазання зубною пастою. Звичайно, не потрібно підбурювати дитини до подібних дій. Але вона повинна знати про те, що з нею може трапитися така «неприємність» і що насправді це не прикро, а весело: буде що згадати і розповісти власним дітям!
  3. Перевірте, наскільки дитина володіє побутовими навичками, необхідними в умовах табору. Чи зможе вона сама прийняти душ, якісно витертися після нього, знайти місце для сушіння рушника? Чи може дівчинка впорається сама з довгим волоссям. Або чи зуміє дитина розмістити предмети в тумбочці? Поясніть, як вчинити, якщо в кімнаті не буде шафи для речей. Навчіть вибирати одяг відповідно до погоди, складати брудні і сушити мокрі речі.
  4. Кілька разів проведіть інструктаж з техніки безпеки. Не забудьте про правила поведінки на воді, порядок дій в екстремальних ситуаціях, надання першої самодопомоги при подряпинах та укусах комах. Приділіть окрему увагу забороні пустощів з вогнем, виходу за межі табору і втечі додому. Нагадайте про необхідність носити головний убір в сонячні дні і навчіть дитину користуватися засобами від сонця і комарів.
  5. Дайте дитині з собою якусь дрібничку-сувенір. Нехай ця штучка нагадує про дім і буде таємним зв’язком між нею і вами. Якщо у дитини ще немає талісмана, час його придумати. Роль помічника й охоронця можна довірити улюбленій іграшці.
  6. Періодично говоріть про те, як цікаво і весело відпочивати разом з однолітками, які розваги, а, можливо, і пригоди чекають на дитину. Цим ви знімете дитячу заздрість і переживання, що багато її друзів їдуть відпочивати з мамою і татом або до бабусь і дідусів.
  7. Поясніть, що звертатися до дорослих за допомогою стосовно побутових та пов’язаних зі здоров’ям питань або з приводу конфліктів з іншими дітьми не тільки не соромно, а й необхідно.
  8. Попередьте, що більшу частину часу мобільний телефон буде знаходитися у вихователя. Однак у позначені розпорядком години ви будете з нетерпінням чекати на дзвінок і розповідь про враження, цікаві події, нових друзів і товаришів. Дитина повинна бути впевнена, що обов’язково зможе розповісти вам про свої проблеми і почути пораду, як діяти в тій чи іншій ситуації.

Буде корисним, якщо ви заздалегідь зв’яжетеся з вожатим або вихователем і розповісте про таланти і захоплення своєї дитини. Якщо в неї є якісь психологічні особливості поведінки, наприклад, надто сором’язлива, боїться темряви або довго прокидається, обов’язково попередьте їх про це.

Допоможіть у зборах

Зверніть увагу, що ви повинні допомагати дитині збирати речі й укладати їх у валізу, а не робити це замість неї. Нехай вона сама обирає одяг, взуття та інші речі. Ваше завдання на цьому етапі — підказувати і контролювати. Валіза повинна бути підписана зсередини, а зовні мати відмінні наліпки на різних поверхнях. У неї повинні вміститися:

  • кілька комплектів натільної білизни, шкарпетки, гольфи (їх кількість залежить від віку дитини, володіння нею навичок ручного прання, наявності в таборі пральні);
  • предмети особистої гігієни: гребінець, резинки і шпильки для волосся, шампунь, зубна щітка, паста, мило, мочалка, набір рушників, серветки сухі і з пропиткою, м’яка пилка для нігтів;
  • речі для спекотної погоди: футболки, майки, сарафани, шорти, легкі штани (бажано без блискавок);
  • спортивний костюм для зарядки, участі в рухливих іграх і змаганнях;
  • комплект для пляжу або басейну: 2 купальники або 2 пари плавок, невеликий рушник;
  • комплект одягу на випадок погіршення погоди або вечірніх розважальних заходів: футболка з довгим рукавом або водолазка, щільні джинси або теплі спортивні штани, водовідштовхувальна вітровка з капюшоном, теплий светр;
  • взуття: 2 пари кросівок — легкі літні і непромокальні, сандалі, 2 пари в’єтнамок (вони часто рвуться) або спеціальні тапочки для душу і пляжу, пара черевиків, придатних для святкових урочистих заходів;
  • пару-трійку головних уборів від сонця;
  • міні-аптечка: гігієнічна помада, креми від сонця і комарів, краплі від нежитю, бактерицидний пластир (все інше буде у вихователя і в медпункті);
  • легка полотняна сумочка або маленький рюкзачок-торбинка з нейлону;
  • зарядка для мобільного телефону.

Не забудьте заздалегідь зробити на нових, а краще на всіх речах мітки, за якими дитина зможе відрізнити їх від чужих. Нехай такі знаки будуть не видно ззовні, а після приїзду додому їх можна буде легко позбутися.

Якщо дівчинка носить дорогі сережки, краще замінити їх на біжутерію. Дитина носить каблучки, ланцюжки, браслети або інші фенечки? Чудово! Але потрібно попередити, що такі речі в таборі досить часто губляться, а їхня пропажа може стати предметом дуже неприємних ситуацій. Можливо, таке попередження переконає дитину залишити прикраси вдома.

Перша поїздка в літній табір завжди хвилююча і запам’ятовується на все життя. Неспішних вам зборів, довірливих бесід, чудового відпочинку, незабутніх вражень і нових друзів!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки