Сучасний джентльмен: Правила виховання хлопчиків

Виховати справжнього джентльмена — завдання не з простих. При всьому нашому бажанні не навчати дитину гендерних стереотипів, все одно нам приходиться враховувати психологічні відмінності між хлопцями та дівчатами, чоловіками й жінками.

Тож які є особливості виховання хлопчиків та як їх утілити в життя, читайте в нашій новій статті.

Особливості зростання хлопчиків

до 6 років

З самого народження будь-яка дитина потребує любові, відчуття захищеності та тісного контакту з кимось із дорослих. Найчастіше цю функцію виконує мама, особливо тоді, коли годує дитину грудьми. Папа на цьому етапі також бере участь у догляді за дитиною, тим не менш, його роль у цей час є меншою, ніж мамина.

Вже з самого малечку хлопці відрізняються від дівчат: навіть маючи однаковий вік, дівчата часто розвиваються швидше в той час як хлопці швидше ростуть і частіше болісно переживають розлуку з мамою. Звісно, це не правило, а загальна тенденція.

Починаючи з більш свідомого віку, коли дитина вже більше розуміє дорослих, окрім любові, ми додаємо певні вимоги, навчаємо правилам, що діють у суспільстві та житті. У цей час мама так і лишається головним джерелом любові для дитини. Але й тато має так само проводити час з нею, показуючи, що з чоловіками також цікаво, що чоловіки теж уміють бути турботливими та люблячими.

6–14 років

У віці 6 років хлопці зазвичай починають проявляти свої чоловічі якості: цікавляться зброєю, автомобілями, бажають бути схожими на супергероїв. Найчастіше в цьому віці хлопчики починають більше тягнутися до чоловічого спілкування: від дорослих чоловіків вони багато чому навчаються.

Звичайно, мама ніколи не відходить на другий план: вона назавжди лишається для дитини джерелом любові, підтримки, розуміння. Дитина повинна знати, що в будь-якій ситуації мама допоможе, підтримає і завжди буде любити.

14–18 років

У цей час хлопці дорослішають ще більше: ще не чоловік, але уже й не хлопчик. У перехідний період, окрім фізичного зростання, хлопці часто стають більш активними, впертими, неспокійними, у них часто змінюється настрій. Найпоширенішою причиною виникнення конфліктів є небажання батьків сприймати дитину як дорослу особистість, якою вона хоче бути.

Якщо ви багато спілкувалися до цього, цікавилися життям та інтересами сина, проблем у спілкуванні з ним у підлітковому віці буде набагато менше. Цей період дуже складний ще й тому, що діти шукають відповіді на складні питання про майбутню кар’єру, родину, своє місце в суспільстві. Тож спілкуйтеся з сином якомога більше і по можливості намагайтеся частіше бувати разом в компанії дорослих.

Підсумовуючи, можна сказати, що не буває так, що в 14 років дитина раптом починає прислуховуватися до думки батьків і ділитися з ними переживаннями, або в 30 років, одружившись, чоловік раптом стане сильним, відповідальним та дорослим. Дитина повинна такою виховуватися з самого початку.

Дехто вважає, що тато й мама повинні однаково виховувати дитину, інші — що по-різному. Не можна сказати, хто правий насправді. Але можна вивести певні загальні правила.

Правила виховання джентльменів

  1. Не обмежуйте інтереси дитини лише «чоловічими» іграшками: машинками, зброєю тощо. Якщо ваш син проявляє інтерес до кухні чи ляльки, дозвольте йому погратися ними. У цьому немає нічого поганого. Звичайно, якщо ви хочете, щоб у 15 років син допомагав вам у хатніх справах, а в дорослому житті не мав проблем у родині.
  2. Не говоріть дитині «не бійся», «хлопці не плачуть», «не соромся», якщо не хочете, щоб вона виросла замкнутою. Це емоції, властиві кожній людині, в тому числі й чоловікам. Нехай ваш син не боятиметься своїх емоцій та не соромиться їх проявляти.
  3. Не лишайтеся байдужими до успіхів дитини: радуйтесь разом з нею і не забувайте щиро похвалити.

  4. Просіть хлопчика про допомогу. Чоловік у 30 років не стане раптом джентльменом, тож не відмахуйтеся, коли син у 6 років намагатиметься притримати перед вами двері, донести неважку сумку або ще чимось допомогти. І обов’язково подякуйте йому за це.
  5. Будьте прямолінійні й завжди дотримуйтеся свого слова.
  6. Поважайте вибір та рішення, які приймає дитина, навіть якщо ви з ними не погоджуєтеся. Так хлопчик навчатиметься не лише сам робити вибір, але й нести відповідальність за його наслідки.

  7. 7 Вірте в його сили й підтримуйте в складних ситуаціях, не втручаючись і не приймаючи рішення замість нього. І не чекайте на те, що син прийматиме саме ті рішення, на які ви розраховуєте. Пам’ятаєте п. 6?
  8. 8 Порада для тат: не намагайтеся бути надто жорсткими. Показуйте хлопчикові, що чоловік також може бути уважним, турботливим, люблячим. Перш за все, своїм відношенням до дружини, адже саме вашу поведінку, як чоловіка, буде наслідувати та брати за приклад син.

На жаль, у нашому суспільстві часто зустрічаються неповні сім’ї, коли мама або рідше тато виховують сина або доньку самі. Часто хлопчик вдома бачить лише жіночу модель поведінки, у дитсадку та школі спілкується з дорослими жінками і т.д. В такому випадку знайдіть для сина середовище, де б він спілкувався з авторитетними дорослими чоловіками. Це може бути дідусь, дядько, хрещений або тренер у спортивній секції.

Бажаємо вам успіхів у цій непростій, але дуже приємній і вдячній справі — вихованні джентльменів.

Дбаємо разом!

26 Березня / 2018 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті