Коли занадто. Чому гігієна має бути в міру.

Ми вчимо дітей правильній гігієні буквально з народження. Мити руки після прогулянки та перед їжею, щоденно купатись, слідкувати за охайністю власного одягу – все це прості правила, з якими живуть більшість людей. Але зустрічаються й такі матусі, для яких чистота і порядок стають головними цілями в житті. Вони, як навіжені, цілими днями дезінфікують квартиру і кип’ятять білизну, боячись мікробів та інфекцій. Чи є якась межа у гігієнічних заходах по відношенню до дітей, та як її не перейти, щоб не зашкодити здоров’ю? Про це сьогодні поговоримо.

Гігієна – добре чи погано?

Безсумнівно, гігієна – це добре! Всім нам відомо, що мікроби та бактерії можуть стати причиною безлічі тяжких захворювань, таких як менінгіт, отит, пневмонія, дизентерія, грип. То навіщо провокувати свій організм та наражати його на небезпеку, якщо можна зберегти здоров’я, слідкуючи простим правилам гігієни?

Нас та наших дітей щодня оточують мільйони організмів – віруси, бактерії, паразити. Але, далеко не всі з них несуть небезпеку для людей. Серед шкідників виділяють групу так званих «корисних» бактерій, які допомагають людському організму виконувати різноманітні функції. Наприклад, є такі, що мешкають на слизовій оболонці рота й носа, на шкірі та у кишечнику. Вони допомагають травленню, спрощуючи його процес.

А що гадають з приводу гігієни лікарі? Переважно всі вони сходяться на думці, що жити необхідно у чистій атмосфері, проте все має бути в міру. Зайва гігієна, як це не дивно, здатна серйозно нашкодити людині, особливо, коли мова йде про зростаючий організм дитини. Педіатри кажуть, що імунна система малюка має навчитись правильно функціонувати, і зустріч з інфекціями та вірусами – це, свого роду, тренування для неї. Дитина, що живе у стерильних умовах, стає уразливою до захворювань, адже її імунна система не знає, як діяти у тій чи іншій ситуації. Ось і виходить, що матуся робить усе можливе, аби її малюк був здоровим, а він з неясних причин буквально не вилазить з лікарні.

Які гігієнічні заходи можна назвати «некорисними»

Знезараження іграшок

Деякі матусі після прогулянки на свіжому повітрі починають фанатично відмивати не тільки дитину, а й усі речі, з якими вона гуляла. Відерце, лопатки, пасочки, машинки, ляльки – усе це миється спочатку з милом, а потім ще й обдається окропом. Безумовно, всі ці дії – зайва витрата часу та зусиль. Для чого виконувати такі складні процедури, якщо завтра Ви з тим же іграшковим набором знову підете на вулицю? Все, що потрібно – це час від часу мити іграшки водою, змиваючи з них пил та бруд. Та й це можна робити не щодня).

Заборона гратись у пісочниці

Брудна пісочниця, у якій колупаються не тільки діти, а інколи і дворові котики, здатна викликати панічний страх у половини молодих матусь. Це призводить до того, що вони просто забороняють своїм крихіткам заходити до пісочниці, вважаючи такі ігри небезпечними для здоров’я. Втім, педіатри наголошують, що боятись таких місць не варто. Чіпаючи пісочок руками та інколи пробуючи його на смак, дитина навпаки лише зміцнює свій імунітет.

Заборона заводити домашніх тварин

Майже кожна дитина мріє про домашню тваринку. Але, деякі батьки занепокоєні тим, що кіт, собака та будь-яка інша живність – це джерело інфекцій прямо в домі. Насправді, заводити тваринок можна, і це навіть корисно з психологічної точки зору. Якщо маля не страждає на алергічні реакції, а вихованець чистий та привитий, то в плані гігієни він не нанесе дитині ніякої шкоди.

Кип’ятіння речей

Якщо Ви вважаєте, що процес кип’ятіння здатний позбавити білизну від шкідливих мікробів – то Ви дуже помиляєтесь. Стерильною вона буде лише у момент кип’ятіння, а як тільки висохне та поміститься у шафу – на ній знову поселяться небажані «мешканці». Проте, нічого страшного у цьому немає. Достатньо просто прати речі у пральній машинці або руками по мірі їх забруднення.

Дезінфекція квартири від підлоги до стелі

Мешкати у чистому та акуратному домі не тільки приємно, а й безпечно. Але не треба перетворювати прибирання у щоденний культ. Протирайте поверхні та підлогу вологою серветкою, та намагайтесь використовувати якомога менше засобів із хлором. Можна залучати до прибирання і своїх малят – зазвичай їм дуже подобається допомагати матусі по дому.

Що ж, якщо Ви й досі виконуєте усі ці справи, знайте, що всі вони є зовсім не обов’язковими. Втім, існують і такі гігієнічні заходи, які необхідно продовжувати робити та навчати деяким із них своїх дітей.

  • Мийте руки. Це ефективний та надійний спосіб захисту від великої кількості інфекцій.
  • Купайте дитину щодня. Побільше води та поменше мила – і Ваш малюк чистий та щасливий. Що стосується миючих засобів, то лікарі радять використовувати їх не частіше ніж 2-3 рази на тиждень.
  • Стерилізуйте дитячу пляшечку. Робити це можна при допомозі кип’ятіння або пари, головне – захистити дитину від хвороботворних бактерій.
  • Використовуйте дитячий порошок для прання. Звісно, зробити речі малюка чистішими він не зможе, проте знизить ризик виникнення алергії та захистить ніжну дитячу шкіру від подразнення.
  • Уникайте спілкування з хворими. Варто бути особливо обережними у період епідемій. Хоч імунна система і потребує у тренуванні, занадто провокувати її все ж не варто.

Любі матусі! Ваше прагнення зробити життя малюків більш комфортним та уберегти їх від хвороб і недугів є цілком зрозумілим. Просто пам’ятайте, що все має бути помірним, особливо коли мова йде про турботу. Бажаємо Вам бути розважливими та не витрачати час на зайві дії.

Проведіть краще ці хвилини разом зі своїми крихітками, і будьте найщасливішими!

20 Вересня / 2018 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA