«Вони всі сигналять!» — як побороти страх водити машину?

Страх водити машину в жінок проявляється частіше, ніж у чоловіків. Причому зазвичай це трапляється на самому початку практики водіння. Та ще й сигнали від інших водіїв не дають зосередитися на дорозі та тільки додають невпевненості в собі. Як же подолати цей страх та отримувати задоволення від водіння автомобіля? Можете скористатися наступними способами.

Увага, за кермом новенька!

Не соромся повісити на заднє скло спеціальний знак. Таке попередження дійсно зробить досвідчених водіїв більш терпимими до вас. Крім того, воно змусить їх бути більш уважними та акуратними поруч із вами, що значно знизить ризик потрапляння в аварію. Не турбуйтеся: цей знак викликає в інших не роздратування, а повагу. Адже попереджаючи всіх про відсутність досвіду, ви тим самим виявляєте повагу до інших учасників дорожнього руху.

Аутотренінг

Самостійні тренування пізно ввечері, коли на дорозі мало автомобілів і практично немає пішоходів, не допоможуть впоратися з почуттям страху у звичайних обставинах. Потрібно примушувати себе їздити щодня, незважаючи на час і кількість машин. Знизити стрес від таких поїздок допоможе аутотренінг. Ось приклад психологічної вправи для підвищення впевненості в собі.

Сівши за кермо автомобіля, не поспішайте їхати. Вимкніть мобільний телефон, візьміться за кермо, розправте плечі, закрийте очі та розслабте м’язи обличчя. Посидьте 2-3 хвилини, ні про що не думаючи. Просто рівно та спокійно дихайте. Насичення мозку киснем допоможе зняти перші прояви невпевненості та страху. Потім подумки проговоріть нескладні установки:

  1. Я — жінка. Природно, що я воджу машину не так, як чоловік. Це не означає, що я гірше. Просто ми різні.
  2. Поки в мене мало досвіду. Але мине трохи часу, і я стану їздити так само вправно, як інші, а може, навіть краще.
  3. Мій страх не змусить мене їздити швидко. Швидкість пересування 50-60 км на годину відповідає правилам дорожнього руху.
  4. Я буду вибачливо посміхатися всім, хто буде мені сигналити або висловлювати своє роздратування іншим способом.
  5. Зараз я спокійно та впевнено доїду до пункту призначення. Інтенсивний рух на дорогах не завадить мені виконувати необхідні маневри.
  6. За необхідності я легко зможу припаркуватися в будь-якому місці.
  7. Я не буду панікувати, якщо порушу правила дорожнього руху. Якщо все-таки почну нервувати, то зупинюся, вийду з машини та сяду за кермо тільки після того, як зможу впоратися зі своїми емоціями.

Закінчуйте цю вправу фразою: «Якщо сьогодні в мене будуть помилки, то наступного разу їх буде вже менше, і поступово вони зникнуть зовсім».

Курси контраварійного водіння

Закінчуючи автошколу, ви думали лише про те, щоб отримати водійське посвідчення? Тоді не варто шкодувати часу та грошей на курси контраварійного водіння. Досвідчений наставник заповнить прогалини в знаннях та виправить недоліки первинного навчання. На цих курсах ви також опануєте особливі навички, що допоможуть уникати ДТП. Після додаткових занять ви будете відчувати себе більш впевнено та зможете впоратися практично з будь-якою екстремальною ситуацією на дорозі.

Не коріть себе за те, що ви боїтеся водити машину. Намагайтеся більше тренуватися та застосовувати ці рекомендації. Тоді через 3-4 місяці ви забудете про страх водити автомобіль та будете отримувати задоволення від цього процесу.

23 Вересня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *