Психотипи зовнішності за Кіббі

Ми продовжуємо знайомити вас з теоретичними основами створення власного іміджу. З наших попередніх статей ви вже могли дізнатися про базові принципи індивідуального стилю  та теорію кольоротипів. І сьогодні ми розберемо  ще один, не менш важливий, з точки зору формування гардеробу, чинник. А саме, психотипи зовнішності.

Час читання: 7 хвилин та смачненький кекс 🧁

статья доступна на русском языке

На початку 80-х стиліст і fashion-експерт Девід Кіббі виділив п`ять типажів зовнішності, які і сьогодні залишаються орієнтиром для створення індивідуального стилю: класик, натурал, романтик, гамін та драматик. Його типізація з роками не втратила своєї актуальності і досі застосовується стилістами у якості одного з критеріїв створення іміджу.

Як визначити свій типаж?

Суть концепції психотипів зовнішності доволі проста. Її основою є геометрія тіла, а також співвідношення жіночих (ІНЬ) та чоловічих (ЯН) рис. Тому, щоб визначити свій типаж, необхідно виявити у своїй зовнішності відповідні геометричні форми і зрозуміти, як у ній поєднуються ці самі ІНЬ та ЯН.

Романтик – чистий ІНЬ

У фігурі Романтика домінують кола, з’єднані плавними м’якими лініями. Структура кісток і риси обличчя округлі, зріст невеликий, ступні та долоні мініатюрні й дещо пухкі. Різкі кути відсутні повністю, натомість можлива схильність до повноти.

Драматик – чистий ЯН

У фігурі Драматика багато кутів, вона складається з великих гострих трикутників і довгих ламаних ліній. Структура кісток гостра і тонка, а риси обличчя прямі й вузькі. Драматики мають середній або високий зріст і близьку до чоловічої статуру. Очі зазвичай маленькі, ніс і підборіддя гострі, губи тонкі, скули окреслені, а щоки запалі.

Класик – повне взаємопроникнення ІНЬ та ЯН

У фігурі Класика гармонійно поєднуються овали середнього розміру і загострені кути, вписані в овал. Симетричність і рівномірність у статурі, структурі кісток і рисах обличчя – ось головні ознаки цього типажу. Обриси носа, губ, підборіддя і вилиць чіткі.

Натурал – поєднання ІНЬ та ЯН без взаємопроникнення

Натурал має в основі своєї статури квадрат із закругленими кутами, геометричність поєднується з плавністю. Структура кісток широка і кутаста, але усі кути притуплені. Статура пряма і дещо м’язиста, риси обличчя широкі.

Гамін – зіткнення ЯН та ІНЬ 

Зовнішність Гамінів – це контрастне поєднання гострих кутів і плавних дуг, жіночність стикається з маскулінністю. Від драматика гамін отримав тонку і кутасту структуру кісток, а від романтика – невеликий зріст, великі очі й дещо округлі риси обличчя.

Буде цікаво пройти тест: Який у вас кольоротип?

У чому плюси теорії Кіббі та як її використовувати?

Класифікація типів зовнішності за Кіббі допомагає краще пізнати себе й окреслити свої персональні правила стилю, яким ви, можливо, і раніше інтуїтивно слідували. А хтось, знайшовши свій типаж, зможе в майбутньому уникати помилок у підборі гардеробу, аксесуарів, зачіски та макіяжу.

І нам здається, що секрет успіху Девіда Кіббі та його класифікації — в умінні побачити й розкрити оригінальну, справжню красу. Теорія не пропонує нам «виправляти» себе, щоб виглядати ідеально, а допомагає знайти та розкрити цю ідеальність в собі.

Не ховати хлоп’ячу фігуру за пишними сукнями, а навпаки, відчути силу своєї краси в брючному костюмі, блузі сорочкового крою та з короткою стрижкою. Ось чому теорія Кіббі — це не суворі правила та рамки. Це скоріше орієнтир, за допомогою якого можна визначити вірний напрямок у розвитку свого стилю.

 

Підбір зачісок та поради з макіяжу для різних типів

Драматик. Контрастний макіяж, підкреслені точені скули. Жінкам цього типажу найменше пасують романтично-недбалі укладки, тому якщо хвилі, то акуратні й ідеально укладені.

Романтик. М’який пастельний макіяж без контрастів, косметика з ніжним сяянням. І такі ж м’які зачіски, без гостроти та зайвої яскравості.

Натурал. Природний макіяж, без яскравих акцентів. Такі ж натуральні відтінки волосся. Стрижка може бути злегка недбалою, з філіруванням, каскадами, асиметрією.

Класик. Класичний, стриманий макіяж. Зачіска середньої довжини та об’єму. Не вітаються надто пишна, яскрава, підкреслено недбала зачіска, кричущі кольори волосся.

Гамін. Графічний боб, піксі, асиметрія, геометрія пасують представницям цього типажу як нікому іншому. Макіяж — не перевантажений, з м’яким акцентом на очі.

Цікаво по темі: Типи фігури: як вдало обіграти свої особливості

Яскраві приклади типажів серед зірок

Щоб краще пізнати теорію Кіббі, спробуйте знайти схожі риси в зовнішності та стилі зірок-представниць різних типажів:

  1. Класик — Кейт Босуорт, Блейк Лайвлі, Грейс Келлі, Катрін Деньов.
  2. Натурал — Дженніфер Еністон, Дженніфер Моррісон, Кейт Міддлтон.
  3. Драматик — Кейт Бланшетт, Єва Грін, Кетрін Хепберн.
  4. Романтик — Мадонна, Мерилін Монро, Дрю Беррімор, Елізабет Тейлор, Хелена Бонем Картер, Кейт Уінслет.
  5. Гамін — Одрі Тоту, Джин Сіберг, Муза Годара, Твіггі.

Як вдягатися відповідно до свого типажу?

Кіббі радить формувати гардероб за принципом подібності, тобто якщо у вашій зовнішності домінують м’які риси і плавні округлі лінії, то вони ж мають бути присутні в усьому образі. І навпаки, якщо риси вашого обличчя й обриси тіла різкі, кутасті та дещо маскулінні, тоді вам варто обирати геометричні принти, жорсткі форми, прямі лінії, матеріали й фасони, які створюють чіткий силует.

Якщо ви КЛАСИК з гармонійними жіночними пропорціями і плавними лініями у фігурі і точними рисами обличчя, як у Катрін Деньов та Шерон Стоун, тоді у вашому гардеробі мають бути присутні речі класичного крою, у яких строгі жорсткі форми поєднуються з м’якими лініями. Вам личить класичний стиль та лаконічні аксесуари. Робіть ставку на монохромні образи, total look або плавні переходи між кольорами. Масштабні принти, яскраві кольори і контрастні кольорові поєднання – не ваша історія, як і надмірний декор. Крій має бути симетричним, без надто різких кутів і ліній. Мішкуваті та оверсайзні речі теж не для вас.

Якщо ви володарка так званої «природної краси», маєте ненав’язливо широке відкрите обличчя, чіткі риси і прямі тонкі губи, як у Кейт Міддлтон або Дженніфер Еністон, тоді ваш типаж НАТУРАЛ. Ви можете дозволити собі легку асиметрію у крої та принтах, а також просторі речі і геометрію зі згладженими кутами. Вам личать речі вільного крою, органічні тканини і натуральні матеріали, м’які, «природні» відтінки, а також фактурні тканини. Краса «натуралів» найкраще розкривається у етнічному стилі або бохо. Надмірна контрастність, надто яскраві кольори, гострі кути та агресивна геометрія вам протипоказані.

Маєте невисокий зріст, виражену талію, м’які округлі спокусливі форми у фігурі і зовнішності, як у Скарлет Йохансон або Емілії Кларк? Тоді ви напевне РОМАНТИК і у вашому образі мають домінувати м’які плавні лінії. Фігура у формі пісочного годинника дозволяє підкреслювати принади, якими нагородила вас природа: акцентувати талію або декольте та носити облягаючий одяг. Вам личить усе, що підкреслює вашу жіночність: драпіровка і мереживо, ніжні пастельні відтінки, дрібний принт, струмливі, пластичні або м’які тканини, м’які вирізи, манжети. Найкращим вибором буде одяг, який сидить по фігурі, і романтичний стиль. Слід уникати геометрії і різких кутів, надто строгих або надто вільних силуетів, мінімалізму та недбалості.

Цікаво по темі: Речі, яких не має бути у вашій шафі

Худорляві мініатюрні дівчата з «хлоп’ячою» зовнішністю, яка здатна тривалий час не зазнавати вікових змін, – це типаж ГАМІН. Його представниці Одрі Тоту і Вайнона Райдер. Якщо й ви маєте риси цього типажу, тоді вам рекомендований компактний одяг, який сидить по фігурі, має чіткі контури і лінії. Вам личать дрібні принти і вузька смужка, невеличкі деталі і компактні аксесуари. Натомість протипоказані мішкуваті і оверсайзні речі, розмитий силует і монохромні сети.

Останній типаж у класифікації Кіббі – ДРАМАТІК. Це володарки маскулінної зовнішності, у якій явно домінують чіткі лінії і кути, такої, яку мають Тільда Свінтон та Кейт Бланшетт. Вашим головним завданням є орієнтація на строгі форми і чіткі лінії. Вам личить висока кольорова контрастність, геометричні принти, явна асиметрія, геометричні вирізи і щільні тканини.

Натомість елементи романтичного стилю: легкі струмливі тканини, м’яка драпіровка, рюші, банти, інший подібний декор – виглядають на вас не найкращим чином. Також не радимо використовувати безформні мішкуваті речі і невиразні розмиті принти.

Знання свого типажу і вміння підбирати одяг відповідно до нього значно полегшать таке непросте завдання вибору вбрання і допоможуть вам сформувати власний стиль.

 

Читайте також:

17 Січня / 2022 Мода

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Alla

    А я -якийсь “типок” між Романтиком і Гаміном, не можу однозначно визначитись ні по зовнішності, ні по гардеробу

  2. Ліда

    Дуже гарна стаття! Хотілося б трохи більше прикладів з сучасної моди для Романтика 🙂