Найкращі прикраси в українському стилі: гердан, силянка, коралі

Прикраси в традиційному українському стилі перестали бути надбанням бабусиних скринь. Автентичні етнічні мотиви все активніше переосмислюються стилістами й стають цікавими, примітними акцентами в модних образах. Тож сьогодні EVA Blog допоможе тобі дізнатись, які прикраси були популярними у стильних українок раніше, і як вписати традиційні мотиви в сучасний гардероб.

Час читання: 3 хвилини та чашка карпатського чаю ☕

статья доступна на русском языке

Для створення цієї статті ми запросили українські бренди аксесуарів. Разом розповімо і про історію традиційних прикрас, і про те, як сьогодні вони набувають нового звучання. Тож швидше став лайк цій статті, й мерщій надихатися ідеями, як стильно підкреслити, що ти – українка!

Традиційні прикраси на шию, які раніше носили українки

Традиційні українські прикраси

Ошатність образу завжди була важливою для українських жінок. Тож не дивно, що різновидів нашийних аксесуарів є достатньо багато. Носили їх, як нині модно казати, багатошарово. Комбінували прикраси різної довжини, поєднували кольори, використовували бісер, намистини, монети. Власне, ці ж принципи допоможуть тобі легко вписати гердан, силянку або коралі й у сучасний аутфіт. Але про це трохи згодом. Спочатку поговоримо про те, які ж найпопулярніші різновиди аксесуарів зустрічались.

Цікаво на тему: Радіти чи плакати: ТОП модних трендів, які повернулися

Коралі

Один з найвідоміших видів намиста, дуже розповсюджений на Поділлі та Наддніпрянщині. Зазвичай вони виготовлялись з природних матеріалів: коралів, гранату, бурштину. Тож якщо у панянки було багато низок коралів на шиї, це красномовно натякало на її заможність. Особливо, якщо за формою це були не просто трубочки коралів, а овальні обточені намистини. На нитці вони розміщувались за збільшенням розміру, так, щоб по центру опинялись найбільші. Доповнити прикрасу могли хрести, монети, срібні чи навіть золоті намистини.

Оскільки натуральні корали завозили аж з Венеції, а бурштин видобували на території України, то коралі з цього матеріалу також були досить поширеними.

Коралі сучасні

Цікаво на тему: Що таке сережки-кафи та як їх правильно носити

Гердани

Цю прикрасу робили з бісеру. До речі, ти знала, що в Україні його вже у 18-19 століттях завозили з Чехії? Красиві вироби з бісеру жінки робили своїми руками без використання голки. Полегшити нанизування допомагав простий лайфхак, що стане корисним для початківців у створенні хендмейд-прикрас. Перед роботою потрібно провощити кінчик нитки, наприклад, за допомогою свічки.

Поширеними були два типи герданів: стрічковий та вертикальний.

Стрічковий гердан виплітався на стрічці, й візуально має щось спільне з сучасним чокером (або ж то при створенні останнього надихнулись традиційною українською прикрасою). У кожній місцевості були свої особливості орнаментів.

Бренд прикрас Ружа

Зануритись у вивчення особливостей кольорів та орнаментів різної місцевості ти прямо зараз можеш разом з брендом традиційних прикрас “Ружа”. На їх Instagram-сторінці ти знайдеш багато прикладів вишивки та візерунків з різних історичних куточків України.

Гендан бренду Ружа

Чорний гердан стрічковий

Традиційний стрічковий гердан

Українські традиційні прикраси

Джерело фото: www.instagram.com/my_ukrainianembroidery

Цікаво на тему: Як сформувати гардероб по архетипу?

Ще одним традиційним варіантом української прикраси був вертикальний гердан. Він виглядав як дві бісерні смуги, що з’єднані по центру в районі сонячного сплетіння. Особливо розповсюдженим був на Галичині. І, що досить незвично, не одразу став жіночою прикрасою. До певного періоду його носили й чоловіки.

Вертикальний гердан – красива бісерна прикраса, що гармонійно впишеться й у сучасний гардероб жінки, стане своєрідним провідником сили від минулих поколінь в сьогодення.

Бренд KORALI

Підібрати свій стиль та орнамент ти можеш в Instagram-профілі українського бренду KORALI. Тільки-но подивись, як оригінально виглядають їх роботи не лише з вишиванками, а й як акцент для базового гардероба!

Український гердан

Чорно-білий гердан

Традиційний вертикальний гердан

Гердан від бренду KORALI

Джерело фото: www.instagram.com/korali___ua

Силянка

Красива прикраса з бісеру, назва якої походить від техніки, в якій її роблять – силяння. Завдяки особливостям нанизування вони виглядали легко й повітряно.

Червона силянка на столі

Червона силянка на шиї

Чорна силянка

Українська прикраса

Прикраса з бісеру

Традиційна українська прикраса з бісеру

Дукачі

Прикраси, що являли собою монети або образи святих, які кріпились на намисто з бісеру (у більш бюджетному варіанті) або коралів (у випадку заможних родин). Коштували дорого, тож не кожна українка могла їх собі дозволити.

Кризи

Ні, ми зараз не про вікові кризи. Ми про святкову прикрасу, що нагадувала комірець. Багата криза прикривала плечі й могла сягати 20 см. Інколи кілька криз надягали одночасно, або доповнювали іншими різновидами намиста.

Українська прикраса Криза

Зґарди

Особливо поширеними зґарди були на Гуцульщині. Литі хрестики нанизували на шнурок, а між ними розміщували трубочки-намистини з міді чи латуні. Зазвичай носили у два чи три ряди. Кількість хрестиків свідчила, наскільки заможна родина.

Біле українське намисто

Звісно, це лише частина аксесуарів, якими себе прикрашали наші прапрапрабабусі. Були й інші не менш цікаві та красиві варіанти:

  • баламути з перламутрових мушель;
  • грайливі пацьорки з венеціанського скла;
  • масивна салба, розшита монетами.

Цікаво на тему: Як вибрати ідеальну обручку на весілля

Як вписати традиційні прикраси у сучасний гардероб

Модна українська прикраса

Традиційні прикраси з бісеру з автентичними орнаментами можуть не просто доповнити твої аутфіти, а й легко стануть їх центральним акцентом. Додаєш цікавий гердан або грайливо-ніжну селянку  – і базовий капсульний образ починає грати новими барвами. Тож ось кілька порад від EVA Blog для початківців на прикладі фото від бренду KORALI, що допоможуть кожній українці вдало вписати традиційні аксесуари в модні луки:

  1. Поєднуй з іншими прикрасами. Не вигадуємо нічого нового, використовуємо лайфхак наших прапрапрабабусь – багатоярусність. До стрічкового гердану додай мереживну силянку, нитку баламутів чи масивні дукачі – й легко акцентуєш увагу на портретній зоні. Або більш мінімалістично на кожен день: поєднай автентичну прикрасу з сучасними ланцюжками, ниткою перлинок чи навіть бісеру! Головне – намагайся створювати красивий ансамбль в одній температурній гамі (холодні кольори гердану – срібні прикраси, теплі відтінки – перевага за золотом та позолотою).Українська прикраса на шию
  2. Перегукуй кольори аксесуарів з відтінками в одязі. Таким чином створиш вишуканий монохромний образ, який виглядає модно й дорого. Наприклад, якщо твоя вишиванка у чорних або червоних кольорах, доповни її герданом з ними ж у якості основного відтінку орнаменту.Чорно-білий гердан з вишиванкою
  3. Кольоровий акцент в образі з базовими речами. Це той випадок, коли твій образ досить стриманий, в ньому переважають спокійні, нюдові або приглушені відтінки, а тобі хочеться виглядати більш святково. Модним акцентом легко можна зробити традиційну прикрасу у яскравому кольорі.Модна українська прикраса

Прикраса з бісеру на шию

Жовто-блакитний гердан

Традиційна українська прикраса

Український гердан з маками

Традиційне українське намисто

Гердан бренду KORALI з вишиванкою

Як бачиш, прикраси з бісеру продовжують знаходити своє місце в модному гардеробі українок. Автентичні старовинні орнаменти стають гарним приводом поцікавитись своєю історією та відійти від нав’язаних уявлень, що наша культура – це лише шароварщина. Ні, українські жінки впродовж століть плекали почуття стилю й гордо підкреслювали свою красу. Треба тільки простягнути руку й доторкнутися до багатств власної спадщини!

Читайте також:

18 Серпня / 2023 Мода

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *