10 найкращих трилерів сучасності

Чому я люблю дивитися трилери? Тому що це дуже винахідливий жанр. У ньому чудово поєднуються такі прийоми як, наприклад, саспенс, твісти та головоломки, на яких вишиковується захоплюючий, заплутаний сюжет. Гостросюжетне кіно приковує увагу глядача та дає багато їжі для роздумів. Хто ж, таки, стоїть за діями антагоніста? Як залишатись на боці протагоніста, коли є такий харизматичний антигерой? Як персонаж зможе подолати стільки складнощів та перешкод? Напевно, трилер — це найазартніший жанр творів, тому нам так цікаво за ним спостерігати.

Час читання: 3 хвилини та попкорн 🍿

статья доступна на русском языке

Якщо ти також шанувальниця трилерів і не пропускаєш нові стрічки Вільнева та Фінчера, тоді пропоную десятку класних фільмів у нашому улюбленому жанрі.

Піджак (2005)

Піджак (2005)

Джерело зображень: imdb.com

Клаустрофобний трилер з Едріаном Броуді, герой якого потрапляє в психіатричну клініку і зазнає жорстоких тортур під виглядом експериментального методу лікування. У процесі він відкриває здатність бачити те, що ще не сталося. Цікавий факт: у фільмі є часовий парадокс, що робить сюжет ще більш непередбачуваним.

Острів проклятих (2010)

Острів проклятих (2009)

Джерело зображень: imdb.com

Це один із тих рідкісних випадків, коли інтрига зберігається до самого фіналу і навіть після перегляду ти не одразу розумієш, а що власне сталося. За сюжетом два судових пристави прибувають на похмурий острів до клініки для душевнохворих злочинців, щоб розслідувати зникнення однієї з пацієнток. Просто втекти вона не могла, тому що острів на багато миль оточений водою і, до того ж, надійно охороняється. Не могла ж вона зникнути? І що приховує персонал клініки? Це і належить дізнатися героям Лео Ді Капріо та Марка Руффало. Містичний сюжет фільму наповнений дивними персонажами та загадковими подіями, за якими потрібно уважно стежити, щоб розібратися у його розв’язці.

Гра (1997)

Гра (1997)

Джерело зображень: imdb.com

Головний герой у виконанні блискучого Майкла Дугласа виявляється втягнутим у Гру, про правила якої нічого невідомо. Все, що він знає, це те, що кілька його знайомих брали участь у ній і в результаті залишилися задоволеними. Важко визначити, з якого моменту Гра почалася і коли вона закінчиться, але протагоніст продовжує діяти, щоб дізнатися, що чекає на нього у фіналі. Це напружений, заплутаний трилер Девіда Фінчера — справжнього майстра жанру. У певному сенсі фільм став класикою і поставив вірний напрямок іншим, не менш талановитим режисерам. Його вплив відчувається у таких стрічках, як Престиж (2006) Крістофера Нолана або Число 23 (2007) Джоела Шумахера.


EVA в инстаграм

Догвілль (2003)

Догвілль (2003)

Джерело зображень: imdb.com

Картина Ларса фон Трієра розповідає про дівчину, яка потрапляє у крихітне поселення під назвою Догвілль. Доброзичливі місцеві жителі пропонують героїні залишитися в їхній громаді, щоб пожити та попрацювати. Спочатку все складається добре, але згодом місцеві жителі починають вести себе дивно. Що криється за їхньою добротою? Щоб краще розуміти контекст, потрібно любити фільми Трієра. Його авторські стрічки можуть здатися непередбачуваними і шокуючими, але від цього особливо цікавими.

Полонянки (2013)

Полонянки (2013)

Джерело зображень: imdb.com

Ти могла б вирішити, що Дені Вільнев в основному знімає sci-fi, але серед його найкращих робіт багато драматичних трилерів. Наприклад, Prisoners, де за сюжетом двох дівчат викрадають у День Подяки, їхні батьки одразу звертаються до поліції та за пошук дітей береться молодий детектив. Підозрюваною виявляється людина, яка вже притягувалась за подібні злочини, але чи все так просто, як здається? Чи зможуть детектив і зневірений батько знайти зниклих дівчат? Фільм досить важкий, з тягучим сюжетом, але при цьому його можна подивитись на одному диханні.

Джокер (2019)

Джокер (2019)

Джерело зображень: imdb.com

Новий погляд на історію відомого антигероя всесвіту DC. Тодд Філліпс представив нам не психопата-вбивцю з шаленим сміхом і смертельними «жартами», а зацьковану, психічно нестабільну людину, яку по життю переслідують жорстокість і несправедливість. Події змушують Артура Флека загартуватися і змінитись, щоб вижити та помститися за пережиті знущання та образи. На мою скромну думку, Джокер Філіпса у виконанні приголомшливого Хоакіна Фенікса — найкращий із усіх, створених раніше персонажів, навіть незважаючи на те, що канонічною в лавах шанувальників прийнято вважати роль Хіта Леджера.

Первісний страх (1996)

Первісний страх (1996)

Джерело зображень: imdb.com

Юного церковнослужителя звинувачують у вбивстві архієпископа. Хлопець стверджує, що невинний, хоч усі докази вказують на нього. Відомий чиказький адвокат вирішує йому допомогти, незважаючи на те, що справа наперед здається програшною. Фільм популярний серед любителів жанру завдяки крутому твісту та розкішній грі молодого Едварда Нортона. Зігравши такого неоднозначного, суперечливого персонажа, актор затвердив за собою дане амплуа, яке втілилося в образах його героїв в Американській історії Х (1998) та Бійцівському клубі (1999).

Северянин (2022)

Северянин (2022)

Джерело зображень: imdb.com

Це кривава історія помсти сина за смерть його батька та відновлення справедливості на землях Ісландії на рубежі далекого X сторіччя. Талановитий режисер Роберт Еггерс створив практично історичне кіно, сповнене жорстоких батальних сцен з акуратно вплетеною в них любовною лінією. Взагалі дуже рекомендую подивитися всі його повнометражні картини: Відьму (2015), Маяк (2019) та Северянина відповідно. Авторський погляд Еггерса подарував свіжий ковток повітря жанру горорів, який давно не тішить глядачів винахідливими фільмами.

1408 (2007)

1408 (2007)

Джерело зображень: imdb.com

Моя улюблена екранізація історій Стівена Кінга. Вона загадкова і моторошна: коли я дивилася її вперше, то вночі очей не могла заплющити. То про що ж фільм? Мисливець за «будинками з привидами», письменник та рідкісний скептик, приїжджає до знаменитого готелю, щоб відвідати номер 1408, відомий низкою дивних смертей, що сталися в ньому. Керуючий готелю намагається відмовити письменника, переказавши йому кілька жахливих подій, пов’язаних із цим номером. Але головний герой вважає все це казкою, не більше, ніж збігом, і все-таки отримує ключ від номера.

Я особливо люблю 1408 за те, що це вивірений, послідовний психологічний трилер з елементами горору, який лякає саме наростаючою напругою та хворобливою параною, а не спамить скримерами. Не можна не відзначити визначну гру Джона Кьюсака, персонаж якого перетворюється, проходячи важкі стадії від зневіри до усвідомлення того, що відбувається.

Машиніст (2004)

Машиніст (2004)

Джерело зображень: imdb.com

Роль Тревора Резника — одне з найяскравіших перевтілень Крістіана Бейла. Він спеціально схуд на 30 кг, щоб зіграти слюсаря-машиніста, який страждає від безсоння. Постійно перебуваючи між реальністю та сном, героя переслідують дивні, лякаючі думки та моторошні події. Похмура тональність фільму і поступово наростаюче божевілля змушує глядачів задуматися, чи все відбувається насправді або тільки в запаленому розумі Тревора? Відмінно про фільм каже його слоган: «як прокинутись від кошмару, якщо ти не спиш?»

Тепер ти маєш цілий список атмосферних фільмів для перегляду довгими осінніми вечорами. Розкажи у коментах, які картини ти вже бачила і поділися своїми враженнями. Якщо ти хочеш порадити свій улюблений трилер, то обов’язково напиши про це під моєю статтею.

Читай більше моїх статей:

4 Листопада / 2022 Кіно, книги, музика

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA