Організовуємо дитячий навчальний куточок

Літо добігає свого кінця, а це значить, що зовсім скоро наші діти підуть до школи, тож сьогодні саме час подумати над організацією навчального куточка для маленького школяра. Якщо у вас такий вже є, за допомогою наших порад ви можете оптимізувати та покращити його, а якщо ви матуся майбутнього першокласника, то зможете організувати таке навчальне місце, в якому заняття будуть проходити комфортно, приємно та безпечно для здоров’я дитини.

Обираємо меблі

Кожна матуся знає, що правильно обрані меблі для навчання допоможуть зберегти зір і поставу дитини й, що теж важливо, любов до навчання. Ось кілька порад щодо вибору меблів.

  • Письмовий стіл та стілець повинні мати таку висоту, щоб край столу знаходився рівно на висоті грудей дитини, ноги зручно стояли на підлозі, спина торкалася спинки стільця, а коліна були зігнуті під прямим кутом. Тому найкращий варіант — не замовляти меблі в інтернеті, а відправитися разом з дитиною до магазину, щоб обрати найзручніший варіант.
  • Оптимальний розмір стільниці 120–160 * 60–80 см.
  • Для дітей молодшого шкільного віку краще обирати нерухомі стільці, що не крутяться та стоять на простих ніжках, а не на колесах.
  • Щоб не купувати новий стіл по мірі зростання малюка, обирайте меблі з висотою, що регулюється.
  • Для роботи за комп’ютером (його поява у дитячій — лише питання часу) придбайте окремий стіл, оскільки займатися біля монітора дитині буде незручно. Інший варіант — придбати один великий кутовий стіл, з одного боку якого поставити ноутбук, а з другого — навчальне місце.

Правильно розміщуємо меблі

Щоб комфортно робити уроки й не зіпсувати зір, подумайте про розміщення меблів. Найкраще місце для письмового столу — зліва біля вікна, щоб сонячне світло падало на стільницю у світлу пору доби. Оригінальне дизайнерське рішення для невеликої дитячої — влаштувати письмовий стіл з підвіконня. Тільки не забудьте врахувати правильну висоту такого столу. Ну, і для вікон, що виходять на південь, такий варіант не підійде.

Організовуємо штучне освітлення

Взимку темніє зовсім рано, тож у денний час, скоріш за все, дитина не встигатиме виконувати домашні завдання. Тому окрему увагу потрібно приділити правильній організації штучного освітлення, що не псуватиме зір дитини та створить комфортні умови для навчання.

Темна кімната й дитина, що навчається за столом при одній лиш настільній лампі — погана альтернатива, адже таке контрастне освітлення негативно впливає на зір дитини й вона швидше стомлюється. Найкращий варіант — комбіноване освітлення, коли над столом розміщено окреме джерело освітлення (бра на стіні або світловий карниз), а власне робоча зона освітлюється вже настільною лампою.

Порядок у всьому

Щоб малечі було комфортно й приємно займатися, допоможіть їй правильно організувати свої речі. Якщо меблі мають ящики, купіть для них зручні органайзери з окремими відділеннями для різних речей, а якщо ящиків немає, підберіть окремий органайзер для стільниці з пластику, тканини, плетений тощо. Він має стояти на відстані витягнутої руки від дитини, щоб вона могла зручно брати й класти канцелярію на місце.

На стіні біля столу зручно повісити невелику коркову дошку з кнопками, на якій можна кріпити записки, малюнки, розклад уроків та інші дрібнички. Ще один варіант — маркерна дошка з магнітами. Для розміщення підручників, книг, альбомів та інших габаритних речей зручно мати окремий пенал (невелику шафку на одні дверцята), що помістить у собі все необхідне та дозволить постійно тримати речі у порядку.

Не забувайте також навчати дитину порядку: прибирати речі на свої місця після кожного заняття й тримати на столі лише необхідне.

Ще кілька корисних порад

  • Разом з першокласником напишіть та намалюйте розклад його уроків і повісьте на стіні — у перші місяці навчання це допоможе малюкові легше адаптуватися до нової діяльності.
  • Якщо дитина не має окремої кімнати, ви можете організувати для неї куточок для навчання у спільному приміщенні. Зекономити місце для цього можна придбавши двоповерхові меблі, де зверху — спальне місце, а знизу — письмовий стіл. Тільки не забудьте про правильне освітлення у такому випадку.
  • Якщо ви вже маєте стіл або парту, і вони поки що завеликі для вашої дитини, підберіть стілець потрібної висоти й розмістіть підставку, щоб ноги дитини не бовтатися у повітрі та не стояли навшпиньках.
  • Якщо ваша дитина любить качатися на стільцях, придбайте для неї стілець з Z-подібною основою або на одній опорі.
  • Щоб дитина не полишала свій ранець у прихожій або не кидала по кутках кімнати, влаштуйте для нього окрему полицю або гачок.

Сподіваємось, наші поради виявились корисними для вас і тепер вам буде легше наблизити навчальне місце своєї дитини до ідеалу. А ми бажаємо вам вдалого закінчення літа й успішного початку навчального року!

21 Серпня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *