Вітамін C у догляді за шкірою: переваги та кому підійде

Використання косметики з різними активними інгредієнтами стало невіддільною частиною щоденної б’юті-рутини. Сьогодні в магазинах доступна велика кількість засобів для догляду, здатних подарувати шкірі красу, молодість, сяйво і позбавити її недосконалостей. І якщо тобі здається, що такий ефект – це черговий маркетинговий хід, тоді ти точно ще не встигла познайомитися з косметикою, основним інгредієнтом якої є вітамін С (аскорбінова кислота). Цей потужний антиоксидант здатний творити справжні дива. Давай розповім тобі про нього трохи докладніше.

косметика з вітаміном С

Як косметика з вітаміном C впливає на шкіру

Цей активний інгредієнт неодноразово доводив свою ефективність під час численних досліджень, тому його часто використовують у своїй практиці косметологи та дерматологи для вирішення різних проблем шкіри. Так за що ж його так люблять? Причин вдосталь:

  • захищає шкірний покрив від негативного впливу вільних радикалів і фотостаріння (вітамін C підвищує ефективність протисонцевих засобів);
  • допомагає освітлити пігментні плями (також добре працює з постакне);
  • має протизапальні властивості (рекомендується використовувати навіть у разі розацеа);
  • стимулює вироблення колагену, тим самим підвищуючи пружність і еластичність шкіри;
  • надає сяйво і вирівнює тон обличчя;
  • покращує структуру шкіри та стимулює її оновлення.

Як косметика з вітаміном C впливає на шкіру

З цікавого: Вітамін С цілком здатний захистити шкірний покрив від УФ-променів, але найкраще він працює в парі з вітаміном Е, який аж у чотири рази збільшує дію аскорбінової кислоти.

Кому підійде догляд з вітаміном C

Доповнювати свою б’юті-рутину косметикою з вітаміном C можна абсолютно всім, незалежно від віку і типу шкіри. Єдине, що потрібно буде враховувати – концентрацію діючої речовини та її форму, але про це пропоную детально поговорити трохи пізніше. У будь-якому випадку сміливо доповнюй свій догляд якісними продуктами на основі аскорбінової кислоти.

Кому підійде догляд з вітаміном C

Шукай EVA Blog в Instagram

Як вибрати догляд і на що слід звернути увагу

Якщо ти вирішила додати у свій щоденний догляд косметику з вітаміном С, перед покупкою засобів потрібно враховувати кілька важливих моментів:

  • концентрація діючої речовини;
  • форма вітаміну.

Зараз детально розповім про все, щоб тобі було легше визначитися.

Як вибрати догляд

Концентрація

Як правило, в косметології та в домашньому догляді використовують засоби з концентрацією від 5% до 15%. Цього цілком вистачає для того, щоб помітити приємні зміни в структурі та зовнішньому вигляді епідермісу. Більш концентровані формули (20% і більше) застосовуються для боротьби з вираженою пігментацією і вирівнювання шкірного рельєфу. Але тут потрібно бути акуратними, оскільки може з’явитися подразнення. Тому косметологи та дерматологи рекомендують вводити у свій регулярний догляд вітамін С поступово, починаючи з мінімальних концентрацій, підвищуючи їх до 15% і, за необхідності, до 20%.

Концентрація

Цікаво на тему: Що таке пептиди та навіщо вони потрібні в косметиці

Форма

Усі наявні форми вітаміну С умовно можна розділити на два типи:

  • стабільна (не руйнується під впливом зовнішніх факторів);
  • нестабільна (схильна до впливу навколишнього середовища, через що з плином часу може втрачати свою ефективність).

Обидва типи мають свої переваги та недоліки, а також абсолютно по-різному впливають на шкіру. Давай же ближче познайомимося з найпопулярнішими та найпоширенішими формами вітаміну C в косметиці й вже на прикладі ознайомимося з їхніми властивостями.

Форма

L-аскорбінова кислота (Ascorbic acid)

Це найбільш біологічно активна і добре вивчена форма вітаміну С. Вона безперешкодно проникає в шкірний покрив, активно працює в глибоких його шарах і дає помітний результат практично після першого використання. Однак за всіх своїх переваг L-аскорбінова кислота є нестабільною і вкрай не любить піддаватися впливу зовнішніх факторів, через ризик втратити свою ефективність. Але її можна стабілізувати шляхом додавання до складу косметики вітаміну Е або ж ферулової кислоти, що, власне, і роблять виробники. Також засоби з чистою аскорбіновою кислотою випускаються в темному або непрозорому пакованні.

L-аскорбінова кислота

Ця форма вітаміну С підійде всім, тим хто хоче позбутися пігментації та швидко отримати помітний результат. Але якщо у тебе чутлива шкіра, краще обрати іншу форму речовини, оскільки на чисту L-аскорбінову кислоту епідерміс може відреагувати подразненням.

Цікаво на тему: Next level: що таке дрон-косметика і навіщо вона потрібна

Амінопропіл аскорбілфосфат (Aminopropyl Ascorbyl Phosphate)

Є м’якою і водночас досить стабільною формою вітаміну C на відміну від L-аскорбінової кислоти. Вона допомагає боротися з пігментацією шляхом зниження вироблення меланіну, чинить сильний антиоксидантний захист, активізує природний синтез колагену і часто використовується в антиейдж косметиці.

Амінопропіл аскорбілфосфат

Тетрагексилдециловий аскорбат (Tetrahexyldecyl Ascorbate)

На сьогодні більш ефективного і добре засвоюваного похідного вітаміну С ти не знайдеш. Тетрагексилдециловий аскорбат мало чим поступається L-аскорбіновій кислоті, а за деякими параметрами навіть перевершує її. Оскільки ця форма є жиророзчинною, вона добре проникає в глибокі шари шкіри та працює на клітинному рівні. До ключових переваг ще можна віднести такі властивості:

  • гальмування процесу меланогенезу;
  • нейтралізація вільних радикалів, які здатні пошкодити ліпіди шкіри.

Тетрагексилдециловий аскорбат

Ти не зіткнешся з появою подразнення та інших небажаних реакцій з боку епідермісу, оскільки тетрагексилдециловий аскорбат чудово зарекомендував себе в низьких концентраціях (1-3%). Для чутливої шкіри, мабуть, це найкращий варіант. Серед такої великої кількості переваг є одне невелике “але” – ціна. Вартість косметики з даним похідним вітаміну С досить висока.

Цікаво на тему: Що таке pH у косметиці та як він впливає на шкіру?

3-О-етил аскорбінова кислота (3-О Ethyl Ascorbic Acid)

Ще однією супер стабільною формою вітаміну С є 3-О-етил аскорбінова кислота. Ця похідна нового покоління має ідентичні властивості, що й L-аскорбінова кислота, але краще переноситься епідермісом.

Дана форма вітаміну за своєю природою є досить унікальною, адже вона водо- і жиророзчинна. Тому ти можеш зустріти її в багатьох продуктах (крем, сироватка, маска). 3-О-етил аскорбінова кислота добре проникає вглиб шкірного покриву, підходить власницям чутливої та схильної до жирності шкіри.

3-О-етил аскорбінова кислота

Аскорбілфосфат магнію (Magnesium Ascorbyl Phosphate)

Ця форма вітаміну C є стабільною, водорозчинною і при цьому ліпофільною. Вона здатна досягати глибоких шарів шкіри, має зволожувальний і заспокійливий ефект, проте поступається L-аскорбіновій кислоті за своїми антиоксидантними властивостями. В іншому аскорбілфосфат магнію так само бездоганно працює над освітленням пігментації (включно з постакне), вирівнює тон обличчя і підвищує пружність епідермісу.

Цікаво на тему: Як позбутися прищів і шрамів від них у домашніх умовах

Речовина чинить м’який вплив, і в разі, якщо ти хочеш отримати швидше виражений ефект від використання косметики, вибирай концентровані формули. Але не забувай, що вводити продукт у догляд краще поетапно, починаючи з мінімальних концентрацій.

Аскорбілфосфат магнію

Аскорбілфосфат натрію (Sodium Ascorbyl Phosphate)

Якщо у тебе проблемна шкіра, в такому разі ідеально підійде аскорбілфосфат натрію. Це стабільне похідне аскорбінової кислоти не тільки допомагає вирівняти тон шкіри та розгладити зморшки, а й славиться своїми регенерувальними та протизапальними властивостями. Також великим плюсом речовини є антимікробна функція, завдяки якій пригнічується активність мікроорганізмів, що викликають висипання. Аскорбілфосфат натрію краще використовувати в концентрації 1-5%.

Аскорбілфосфат натрію

Аскорбіл глюкозид (Ascorbyl Glucoside)

За своїми характеристиками аскорбіл глюкозид є більш щадним на відміну від аскорбінової кислоти. Ця форма стане відмінним вибором для схильної до появи подразнення шкіри.

Цікаво на тему: Домашній догляд за чутливою і схильною до алергії шкірою

Аскорбіл глюкозид люблять за його високу стабільність, але при цьому всьому в нього є своя особливість: вивільнення вітаміну С здійснюється поступово, подовжуючи дію косметичного засобу. Вираженого ефекту тут і зараз ти не помітиш, потрібно дати засобу час, щоб він почав працювати. Але натомість ти отримуєш м’який вплив активної речовини без ризику появи подразнення.

Аскорбіл глюкозид

Що додати у свій догляд

Отже, ти зважилася додати у свою рутину косметику з аскорбіновою кислотою? Тоді без високоефективних формул і комплексного догляду не обійтися. Рекомендуємо звернути увагу на лінійку косметичних засобів від L’Oreal Paris – Revitalift Vitamin C. Це справжня знахідка для тих, хто шукає косметику, яка дійсно працює. Зараз тобі розповім детально про саму лінійку.

Цікаво на тему: Що таке гідролат і як його використовувати

L’Oreal Paris Revitalift Vitamin C + Salicylic Acid Cleanser

Очищення – найперший і дуже важливий етап у догляді за шкірою обличчя. І чому ж його не почати з пінки L’Oreal Paris Revitalift Vitamin C + Salicylic Acid Cleanser. Основними компонентами засобу виступають вітамін С* і саліцилова кислота. Уже після першого застосування твоя шкіра стане гладенькою, м’якою і сяйливою. Пінка глибоко очищає пори та сприяє їх звуженню, надає шкірі еластичності, не залишає після себе відчуття стягнутості. Перфекто!

L'Oreal Paris Revitalift Vitamin C + Salicylic Acid Cleanser

L’Oreal Paris Revitalift Clinical 12% Vitamin C Serum

Дана сироватка точно не залишить тебе байдужою, адже це справжнісінький цитрусовий бум! В її складі чистий вітамін C в концентрації 12%, вітамін Е і саліцилова кислота. Завдяки такій потужній комбінації компонентів, засіб допомагає скоригувати три ключові ознаки раннього старіння шкіри:

  • розгладжує дрібні зморшки;
  • сприяє звуженню пор;
  • вирівнює тон обличчя.

Сироватка L’Oreal Paris Revitalift Clinical 12% Vitamin C Serum швидко вбирається, має легку консистенцію і некомедогенну формулу. Засіб ідеально підійде навіть для чутливої шкіри. Однозначний мастхев!

L'Oreal Paris Revitalift Clinical 12% Vitamin C Serum

L’Oreal Paris Revitalift Clinical Anti-UV Fluid, SPF 50+

Як уже говорили раніше, вітамін С* відмінно працює в парі з протисонцевими засобами, тим самим підвищуючи захист шкіри від фотостаріння. Тому обов’язково відкрий для себе ультралегкий флюїд L’Oreal Paris Revitalift Clinical Anti-UV Fluid з фактором захисту SPF 50+. У його складі вітамін С і Е, а також гіалуронова кислота. Засіб працює в кількох напрямках:

  • захищає від фотостаріння;
  • зменшує видимість пігментних плям;
  • розгладжує дрібні зморшки.

Флюїд некомедогенний і його можна використовувати як базу під макіяж. Не забувай, користуватися протисонцевими засобами потрібно постійно, адже сонце чинить негативний вплив на шкіру цілий рік, а не тільки влітку.

L'Oreal Paris Revitalift Clinical Anti-UV Fluid, SPF 50+

L’Oreal Paris Revitalift Clinical Instant Instant Brightening Serum Mask

Складно собі уявити б’юті-рутину без маски для обличчя. Вона виграшно доповнить догляд і стане допоміжним продуктом на шляху до красивої та здорової шкіри. А якщо ми говоримо про маску з вітаміном С*, тоді вибір очевидний – L’Oreal Paris Revitalift Clinical Instant Brightening Serum Mask. Засіб було створено, щоб зробити твою шкіру сяйливою і розгладити зморшки.

L'Oreal Paris Revitalift Clinical Instant Instant Brightening Serum Mask

* Похідна вітаміну С

У який час доби краще використовувати косметику з вітаміном С

Коли краще використовувати догляд з аскорбіновою кислотою: вранці чи ввечері? Це питання хвилює багатьох, хто вперше вирішив ввести косметику з цією активною речовиною у свою щоденну б’юті-рутину.

Фахівці рекомендують використовувати косметику з вітаміном С вранці. Це обумовлено тим, що цей активний компонент має антиоксидантні властивості, захищає шкіру від УФ-променів і запобігає появі пігментних плям. Безумовно, ти можеш використовувати догляд і у вечірній час для досягнення найбільш вираженого ефекту.

Коли краще використовувати

А який тобі продукт з лінійки Revitalift Vitamin C від L’Oreal Paris сподобався найбільше і який хотілося б спробувати в першу чергу? Поділися з нами в коментарях.

 

Читайте також:

15 Березня / 2024 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Дякую, за таку актуальну та дуже корисну інформацію 🍊 🍋Дізналася багато цікавого та корисного 🙌🏻🥰

Рекомендовані статті