Що таке пептиди та навіщо вони потрібні в косметиці

У статтях EVA Blog про догляд за шкірою обличчя ти часто могла зустріти згадування про користь пептидів. Час детальніше розібрати, в чому особливість їх використання в косметології, які види бувають та як знайти їх в складі на етикетці бажаної баночки. А допоможе у цьому б’юті-консультант Ольга Сіра, яка має фармацевтичну освіту та спеціалізується на виборі домашнього догляду. До речі, добірка класних засобів з пептидами з асортименту eva.ua також чекає тебе у статті!

Косметолог Ольга Сіра

Що таке пептиди?

Косметика з пептидами

Пептиди — це фрагменти білків, які складаються із ланцюжків амінокислот. Вони присутні в будь-якій клітині нашої шкіри. Ці речовини виробляються нашим організмом і керують його діяльністю не тільки у шкірі, а і в кожному органі.
В 1905 році хімік-органік Герман Еміль Фішер, відомий також вивченням будови кофеїну та роботами по лабораторному синтезу сахаридів, вперше розробив метод, за допомогою якого стало можливо створювати синтетичні пептиди. Це стало поштовхом в розвитку медицини та у сфері косметології.
Мобільний додаток EVA
Пептиди бувають різних видів і кожен виконує свою функцію, але їх об’єднує малий розмір та здатність проникати глибоко у шкіру, працювати в глибоких шарах дерми.
Головна функція пептидів — стимулювати синтез колагену, тим самим підвищувати тургор шкіри, регенерувати та укріплювати шкірний бар’єр.

Цікаво на тему: Що таке pH у косметиці та як він впливає на шкіру?

Які бувають види пептидів?

Види пептидів
Натуральні та синтетичні пептиди, які використовують в косметичних засобах, бувають наступних видів:

  1. Сигнальні пептиди.

Їх основна користь в тому, що стимулюють клітини дерми виробляти колаген, еластин та інші білки. Загалом вони вже присутні в нашій шкірі, але з віком, коли організм перестає їх активно виробляти, задача цих пептидів передати сигнал фібробластам, що пора синтезувати новий колаген та еластин.

  1. Пептиди-міорелаксанти.

Цей вид пептидів блокує передачу сигналу про скорочення м’язів, тому інколи їх називають альтернативою ботоксу. Але вони будуть працювати на кожній шкірі по-різному, залежно від її щільності та глибини зморшок.

  1. Мідний пептид.

Не тільки має здатність стимулювати вироблення колагену, а ще є потужним антиоксидантом. Плюс до того проявляє антимікробні та загоювальні властивості.

Цікаво на тему: Чи треба уникати парабенів у косметиці?

Косметичні засоби з пептидами

  1. Пептиди-стабілізатори.

Ця група покращує стан шкіри шляхом загальної зміцнювальної дії та підвищення її власного захисного потенціалу. Пептиди-стабілізатори особливо рекомендують застосовувати при чутливій, пошкодженій шкірі.

  1. Комплексний пептид.

На ринку відомий також комплексний компонент, який має подвійну дію: одночасно посилює синтез колагену та захищає його від руйнування. Називається цей пептид SYN-COLL та належати до групи сигнальних. Одним з відомих продуктів, що мають у складі саме цей комплекс пептидів є сироватка Liquide Peptides від бренду Medik8.

Сироватка Liquide Peptides від бренду Medik8

Залежно від групи пептиди можуть називатись по-різному. Але ось найпопулярніші, що використовуються в косметиці:

  1. Пептиди-міорелаксанти: Acetyl Hехареptide-8, Аcetyl Heptapeptide-4, Acetyl Octapeptide-3, Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate.
  2. Сигнальні пептиди: Matrixyl, Pal-KTTKS, Matrixyl 3000, Palmitoyl Pentapeptide-4, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7.
  3. Мідний пептид: Copper Tripeptide-1.

Цікаво на тему: Next level: що таке дрон-косметика і навіщо вона потрібна

Користь пептидів в косметиці для обличчя

Косметика з пептидами для обличчя

Користь пептидів у косметиці для догляду за обличчям в тому, що вони допомагають розв’язувати таку поширену проблему, як втрата пружності та еластичності шкіри. Працюють над зменшенням проявів в’ялості та зморшок. Окремі види пептидів можуть впливати на розширені пори, акне та пігментацію.

Ці компоненти можна використовувати всім типам шкіри, але треба правильно підбирати конкретний вид під тип і проблему шкіри. Пептиди мають досить високу активність, тому не правильний підбір може призвести до алергічних реакцій та чутливості шкіри. Якщо маєш шкірні захворювання, дерматит або акне, то краще проконсультуйся зі своїм дерматологом.

Цікаво на тему: Очищення шкіри обличчя навесні: у чому особливості

Пептиди в косметиці для волосся

Косметика для волосся з пептидами

Пептиди в косметиці для волосся можуть використовуватись в декількох напрямках:

  • стимулюють ріст волосся, коли входять в засоби для шкіри голови;
  • укріплюють структуру, перешкоджають ламкості волосся;
  • захищають локони від зовнішніх факторів, таких як ультрафіолетове випромінювання та забруднене повітря.

Шампуні з пептидами

Серед засобів для волосся з пептидами у складі рекомендую звернути увагу, наприклад, ось на такі:

  1. Шампунь La Biosthetique Cheveux Longs Spa Silky. Позиціонується, як поживний засіб для пошкодженого волосся. Має запатентований sh-олігопептид, хімічна структура якого ідентична фактору росту. Цей пептид впливає на оновлення шкіри голови та укріплює структуру пасом.
  2. Шампунь-гель T-Lab Professional Sapphire Energy. Підійде для тих, у кого вже є сивина. Укріплює та відновлює зріле волосся по всій довжині, завдяки пептиду Palmitoyl Tripeptide-28 у складі, який регенерує внутрішньоклітинний матрикс.

Цікаво на тему: 30 перевірених професійних засобів для догляду за волоссям

Протипоказання для використання косметики з пептидами

Косметика з пептидами протипоказання

Протипоказаннями для використання косметики з пептидами є:

  • аутоімунні захворювання шкіри;
  • цукровий діабет;
  • онкологічні захворювання;
  • злоякісні пухлини.

Хоча підтверджених тестами протипоказань до застосування косметики з пептидами при вагітності та лактації немає, її все ж не рекомендується використовувати, бо до кінця не відома дія на сам ембріон.

Цікаво на тему: 12 найкращих брендів корейської косметики

ТОП косметичних засобів з пептидами

Пептиди можуть входити у різні засоби для догляду за обличчям: креми, сироватки тощо. В складі косметики можна побачити як натуральні, так і синтетичні компоненти. Пропоную подивитися, які цікаві доглядові продукти з пептидами є в асортименті eva.ua!

Тонери

Тонери з пептидами

Зволожувальний тонер Medi-Peel Peptide 9 Aqua Essence. Містить комплекс з 9 пептидів, серед яких є міорелаксанти, сигнальні, а також мідний. Цей комплексний продукт підійде для роботи з сухою, в’ялою шкірою, бо окрім роботи зі зморшками також буде загоювати, зменшувати запалення та укріплювати захисний бар’єр.

Лосьйон Circadia White Veil Brightener. Містить Oligopeptide-68, який працює на освітлення шкіри. Цей доглядовий засіб має здатність пригнічувати появу вікових пігментних плям. Завдяки унікальному складу, який містить й інші освітлювальні компоненти, буде потужно працювати з пігментацією будь-якого походження.

Сироватки

Сироватки з пептидами

Сироватка Medi-Peel Bor-Tox Peptide Ampoule. Містить у складі пептиди із груп міорелаксантів та сигнальних. Цей продукт буде комплексно працювати з мімічними зморшками, а також тими, що вже утворились. До того ж ця сироватка містить біотики, а тому сприятиме укріпленню шкірного бар’єра.

Сироватка Medi-Peel Cindella Multi-Antioxidant Ampoule. Являє собою комплексний продукт, який містить екстракти рослин, амінокислоти та біотики. Властивості цієї мульти-сироватки: заспокоювати, зволожувати та відновлювати шкірний мікробіом. Окрім того, вона містить Palmitoyl Tripeptide-5, який належить до групи сигнальних пептидів та впливає на синтез колагену, покращення структури та тургору шкіри, робить її щільніше.

Цікаво на тему: 8 найкращих кислотних сироваток для обличчя

Крем

Креми з пептидами

Крем-комплекс Circadia Revita-Cyte Complex. Містить Асetyl Tetrapeptide-2, який має здатність впливати на всі стадії запалень, а отже сприяє регенерації шкіри та підвищує її імунітет. Плюс цей компонент діє як антивіковий і освітлювальний агент. Підійде для роботи з віковими змінами, а саме фотостарінням, втратою пружності й еластичності. Окрім Ацетил Тетрапептиду цей крем для обличчя містить потужні антивікові  компоненти, такі як комплекс амінокислот та запатентовані ферменти для роботи з рельєфом і еластичністю шкіри.

Крем-гель Image Skincare The Max. Містить Ацетил Тетрапептид-1, який посилює регенерацію, впливає на втрату Т-лімфоцитів, тим самим дає потужний антивіковий і ліфтинговий ефект. Окрім цього містить рослинні стовбурові клітини, гіалуронову кислоту і насичені олії, які в поєднанні з пептидом покращують стан тонкої, тьмяної та вікової шкіри.

Патчі

Патчі з пептидами

Гідрогелеві патчі Medi-Peel Hyaluron Dark Benone Peptide 9. Позиціонуються як засіб для зменшення проявів темних кіл. Ця серія від бренду Medi Peel найпопулярніша, бо містить в есенції пептиди з різних груп, які стимулюють  вироблення колагену та еластину, а також ущільнюють шкіру. Це буде особливо актуально, якщо шкіра навколо очей тьмяна і тоненька.

Патчі Dr.Hedison Vital Energy. Містять пептид- міорелаксант, дія якого спрямована на блокування передачі імпульсу. Тим самим зменшує кількість мімічних зморшків та перешкоджає появі нових.

Цікаво на тему: Найкращі патчі під очі: рейтинг від EVA Blog

Пептиди в антивіковому догляді

Пептиди в антивіковому догляді

У антивіковому догляді найдієвішими вважаються пептиди-міорелаксанти, бо саме вони блокують передачу імпульсу і є ефективними при мімічних зморшках.
Сигнальні пептиди підвищують пружність шкіри, вдвічі збільшують виробництво колагену. При цьому, на відміну від ретинолу, не викликають лущення і почервоніння.
Тож поєднання цих двох групи пептидів у антивіковому догляді дає максимальний результат завдяки роботі з мімічними зморшками і якістю шкіри.

Антивікові сироватки з пептидами
Загалом всі косметичні засоби, що наведені вище, можна сміливо використовувати як anti-age догляд за обличчям. Доповню ще декількома цікавими та ефективними прикладами:

  1. Сироватка Medik8 Bakuchiol Peptides. Окрім пептидів, цей продукт має у складі бакучіол, який своєю чергою дає значні поліпшення при проблемі зморшок і пігментації. Не подразнює шкіру, підходить чутливій шкірі та може бути альтернативою ретинолу.
  2. Рідкі пептиди Medik8 Liquide Peptidesа. Вже згадувала вище цей засіб, представлений як в мініатюрі 8 мл, так і в більшому форматі 30 мл.  Сироватка унікальна своїм складом, бо містить як окремі, так і комплекси пептидів, які будуть потужно працювати з мімічними зморшками, тоненькою шкірою, регенерувати її та стимулювати вироблення колагену.

Цікаво на тему: Що таке антистрес-косметика і для чого вона потрібна

Пептиди можуть стати твоїм вірним помічником у збереженні шкіри еластичною, з гарним рельєфом та рівномірним тоном. І пам’ятай: попередити проблему зазвичай легше, ніж боротися з її наслідками, коли вони проявляться у всій красі!

 

Читайте також:

12 Лютого / 2024 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Особливості кислотного догляду
11 Грудня / 2019 Догляд за обличчям
Centella asiatica
21 Березня / 2023 Догляд за обличчям
20 найкращих емульсій для обличчя
13 Липня / 2023 Догляд за обличчям