Шкода гель-лаку для нігтів: міф чи правда?

Гель-лак міцно закріпився у beauty-індустрії. Це зручно, естетично красиво та дуже практично. Але попри це, все частіше можна побачити дівчат, чиї нігті мають природно-оголений вигляд. Акуратний манікюр – і жодного покриття. Пропоную розібратись, що ж підштовхує жінок вибрати тренд “оголених нігтиків” (nude nails)

Час читання: 4 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Шкода для здоров’я нігтів від гель-лаку: міфи та правда

Дівчина робить манікюр в домашніх умовах

Популярність часто опиняється у компанії з міфами та чутками. От і про гель-лак є багато тверджень, які стали досить поширеними. Зокрема, про його шкоду для здоров’я. Тож для початку поглянемо, що з цього міф, а що правда

Склад гель-лаку є токсичним

Поки що beauty-індустрія не може запропонувати гель-лаки з максимально натуральними складовими. Стійкість покриття досягається в тому числі завдяки смолам у його складі. 

Цікаво по темі: Як користуватися акриловою пудрою для нігтів?

З одного боку, гель-лак відіграє роль захисного шару від механічного травмування та подряпин.  А з іншого – гель-лак стає бар’єром, який не пропускає у нігтьову пластину й корисні речовини. Тож дуже важливо ще на етапі манікюру виявити можливі проблеми з нігтями, аби своєчасно вплинути на них. Інакше є ризик, що нігті стануть більш пересушеними або під лаком буде розвиватися хвороба. 

Акуратний манікюр з гель-лаком

Зняття гель-лаку шляхом спилу краще, ніж “замочування”

Відповідь на те, міф чи правда цей пункт, напряму залежить від акуратності твоєї майстрині. Тому що спил є більш лагідним у порівнянні із замочуванням лише за умови, що під час його виконання не знімуть верхній шар нігтьової пластини. 

Надмірна старанність у вирівнюванні поверхні під час манікюру має тебе насторожити. Так, покриття ляже рівніше, але у перспективі нігті стануть більш ламкими та чутливими до зовнішнього впливу. 

Красивий манікюр без покриття

Зняття замочуванням (диск, ремувер, все це зафіксувати фольгою) має кілька шкідливих аспектів:

  • у засобі для зняття лаку можуть бути достатньо агресивні компоненти;
  • фольга створює ефект парника, за рахунок чого дія на нігтьову пластину посилюється;
  • перетримала засіб – і замість позитивного отримала негативний вплив на нігті.    

Nude nails - манікюр без покриття

Сушіння у лампі прискорює фотостаріння шкіри рук

Певний вплив лампи є (бо ультрафіолет – це все ж таки ультрафіолет), але він не настільки радикальний, як інколи намагаються подати. Якщо дуже хвилюєшся – використовуй крем з сонцезахисними фільтрами. 

Нанесення крему на шкіру рук

Гель-лак є шкідливим для дітей

В першу чергу проблема навіть не у складі покриття, а в особливостях його нанесення. Дитяча нігтьова пластина недостатньо товста, щоб витримати процесс спилу. Тож дівчаткам та підліткам все ж не варто робити таке покриття, краще підібрати стійкий звичайний лак

Цікаво по темі: ТОП ідей для градієнтного манікюру

Не можна робити покриття гель-лаком при вагітності 

А ось це міф. Та трішки забобонів. Коріння їх, вірогідніше всього, у тому, що під час процедури манікюру дуже легко пошкодити капіляри навколо нігтьової пластини. І якщо майстер недостатньо якісного стерелізує інструмент, є вірогідність занесення інфекції. 

Догляд за нігтями без покриття гель-лаком

Як бачиш, не такий страшний гель-лак, як про нього кажуть. І якщо збалансовано харчуєшся, від природи маєш міцні нігті, а твоя майстриня достатньо акуратна та не “спилює зайвого”, то можеш робити покриття регулярно. 

В інших же випадках, варто все ж влаштовувати перерви, під час яких ти даш час нігтьовій пластині відрости та підживиш її корисними засобами для зміцнення

Порада від EVA Blog: після 3-4 манікюрів з покриттям, влаштуй нігтям канікули і наступні два рази зроби звичайну гігієнічну процедуру. І хто зна, можливо з часом естетика “оголених нігтів” стане ближчою для твого серця.

EVA в инстаграм

Оніхолізіс – відслоювання нігтя після гель-лаку 

Стати прихильницею тренду “nude nails” може підштовхнути не лише вірогідна шкода для здоров’я. Особисто моя історія відмови від постійного покриття нігтів гель-лаком почалась зі стилю життя. 

Манікюр nude nails без лаку

Якось я відвідала скалодром в період приблизно за тиждень до запису на наступний манікюр. Звук шкрябання нігтів під час тренування був достатньо ефектним. Тож коли прийшла до своєї майстрині, не здивувалась, що після зняття гель-лаку були відслоювання нігтьової пластини. По-хорошому, саме тоді й варто було зробити перерву й зняти покриття. 

Але я зробила інший вибір: лише прибрала довжину, а от від нанесення лаку не відмовилась. Як результат – до наступного разу проблема посилилась. Нігті стали ламкими, а при найменшому зростанні довжини слоїлись та відходили від нігтьового ложа. Виявилось, що така проблема не рідкість і називається вона оніхолізіс

Оніхолізіс - відслоювання нігтів

Розповсюджені причини його виникнення

  1. Носиш покриття довше трьох тижнів. Це призводить до того, що воно обтяжує кінчики.
  2. Механічні травми. Боулінг і скалодром з довгими нігтями – дуже, дуже погана ідея. 
  3. Нігтьова пластина стала тонкою через надмірний спил. Як писала вище, значна частина шкоди пов’язана саме з процесом зняття гель-лаку. Якщо скомбінувати з пунктом 2 цього списку, то проблеми гарантовані майже на 100 відсотків. 
  4. Індивідуальні алергічні реакції. Вони можуть проявитися як після тривалого впливу (ефект накопичення), так і одразу при нанесенні нової бази чи лаку. 

На ногах оніхолізис може виникати ще й через взуття. Якщо воно постійно тисне на нігтьову пластину, вона може легко травмуватися. 

Цікаво по темі: Камуфлюючий гель для нігтів: що це та як ним користуватися

Основна небезпека відслоювання нігтів полягає в тому, що у проміжках між пластиною та ложем з’являється середа, в якій легко розмножуються бактерії та грибки. Тож ігнорувати проблему і продовжувати робити покриття означає добровільно завдати шкоди для здоров’я. 

Акуратний манікюр без покриття

Що варто робити при оніхолізисі, викликаному механічними травмами:

  • проконсультуйтесь з лікарем, щоб виключити наявність грибку;
  • бережіть нігті від додаткових травм;
  • регулярно обрізайте краї, що відросли, аби вони як парус не тягли за собою всю пластину;
  • використовуйте олію чайного дерева та доглядові засоби для зміцнення нігтів.

Пошкоджені нігтьові пластини

У моєму випадку довелось два місяці не розлучатись з пилочкою та щипчиками для нігтів. Я регулярно робила гігієнічний манікюр, додатково самостійно зрізала зайву довжину, і поступово проблемні ділянки перестали з’являтися. Зате нігтьова пластина відросла значно міцнішою, ніж була раніше. 

Саме тоді я прониклась естетикою здорових, доглянутих, “оголених” нігтів.       

Цікаво по темі: 10 небанальних варіантів френча

Естетика nude nails: 5 причин відмовитись від гель-лаку

Естетика nude nails

Прихильники естетики nude nails віддають їй свої серденька не лише через причини, пов’язані зі здоров’ям. Є й інші аспекти:

  1. Це зручно та економить купу часу. Гігієнічний манікюр без покриття займає значно менше часу, тож його легше вписати у свій графік. Додай до цього регулярний догляд за кутикулою – і ось твої руки завжди охайні. 
  2. Нема покриття – нема проблем. Тебе не хвилює, що нігті відросли і з’явились лунки без гель-лаку Раптовий від’їзд твоєї майстрині також не проблема – нічого знімати не треба. (Особливо оцінила це у ковід та на початку повномасштабної війни). Догляд за кутикулою у домашніх умовах
  3. Екологічність. Після зняття покриття воно не зникає “в нікуди”. Пил, який утворюється, може містити дрібні частинки мікропластику. Потрапляючи у повітря, водопровід, осідаючи на грунті, він наносить шкоду навколишньому середовищу. У маленьких кількостях не помітно, але проведи експеримент: збери залишки гель-лаку з нігтів впродовж року. А потім уяви, що буде, якщо помножити цю кількість на всіх жінок, які кожні три тижні шукають нові ідеї для манікюру
  4. Натуральність – тренд, який постійно зміцнює позиції. Вміння бачити свою природну красу, насолоджуватись нею, та не намагатися себе постійно покращити й перекроїти – класний тренд, одним з аспектів якого стають і nude nails.
  5. Здорові нігті – це дуже красиво. Ніжні, беззахисні, щирі. І в той же час сильні своєю оголеністю та відкритістю. Так поетично можна описати цю естетику. З практичної ж точки зору скажу наступне: значно легше подбати про стан нігтів, якщо хоча б час від часу не ховати їх від себе, а фокусуватися на турботі про здоров’я та зміцнення. 

Красиві нігті з манікюром без лаку

Вибір між манікюром з покриттям гель-лаком та трендом на “nude nails” може не обмежуватись одним рішенням. Знайти свій баланс між пристрастю до цікавого дизайну та бажанням помилуватися акуратними, доглянутими нігтиками без покриття. Є лише одне правило, якого варто завжди дотримуватись: слідкуй за станом нігтьової пластини. Бо здоров’я – найголовніша складова краси!

Читайте також:

2 Листопада / 2022 Краса

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Margarita

    Хорошая статья!
    Я мастер маникюра с опытом работы более 10 лет.И я всегда с гель-лаком сама естественно)Но с недавних пор я полюбила этот тренд)Но если хочется цвета на ногтях-отдаю предпочтение долгостойким и качественным лакам.Во первых это красиво когда лежит покрытие тонко и аккуратно,во вторых-я могу менять цвет и быть разной гораздо чаще )а не ходить по месяцу а то и больше))с одним маникюром.А когда без покрытия приятно покрасоваться здоровым видом ногтей)))Так что для меня это статья очень актуальная

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA