Дербі, оксфорди, монки, броги, лофери: 5 альтернатив підборам

Класика залишатиметься класикою завжди. І в першу чергу це стосується взуття, до якого стилісти висувають особливі вимоги. Проте інколи класичні моделі туфель або черевиків виходять за межі власної зони комфорту і посідають почесне місце серед найгарячіших трендів. Саме так кілька років тому сталося з п’ятьма фасонами мешт, про які йтиметься у нашій статті.

Дербі, оксфорди, монки, броги і лофери пережили справжнє відродження на хвилі популярності так званої хіпстерської моди. І хоча ажіотаж навколо цих класичних англійських моделей потроху вщух, ми дозволимо собі згадати про них ще раз, але з оглядкою на актуальні тенденції цього весняного сезону. Адже кращої альтернативи ненадто зручним підборам годі й вигадати. Тож давайте остаточно з’ясуємо, чим відрізняються між собою туфлі дербі, оксфорди, монки, броги та лофери і як їх вдало стилізувати.

Дербі

Характерною рисою туфель дербі є відкрита шнурівка, що, власне, і відрізняє їх від оксфордів. Берці (деталі, що стягуються шнурком) нашиваються зверху союзки, тож коли шнурки розв’язані, боковинки вільно розкриваються на кшталт стулок. Мешти цього фасону нерідко бувають оздоблені перфорацією.

Оксфорди

Оксфорди мають шнурівку закритого типу, це означає, що союзка пришита зверху берців. Коли шнурки розв’язані, берці розкриваються у вигляді літери «V». Канонічні оксфорди не передбачають перфорації і мають тонку підошву.

Оксфорди виглядають однаково офіційно як в чоловічому, так і в жіночому гардеробі, а тому найкращим застосуванням для них буде діловий образ.

Монки

Монки не мають шнурівки, натомість вони мають одну або дві бокові пряжки, а також подовжений мисок, традиційно тонку підошву і невисокий каблук. В сучасних інтерпретаціях жіночих моделей зустрічається перфорація, груба підошва, середній каблук, скруглений або загострений мисок та інші «відхилення».

Загалом монки виглядають доволі екстравагантно, тому вони не дуже доречні у строгих ділових аутфітах. Обігрувати їх краще у менш формальних повсякденних образах.

Броги

Порівняно з оксфордами і дербі, в стилістиці брогів відчувається явний дух нонконформізму. Їх легко впізнати за перфорацією і фігурним відрізним миском, який зазвичай має форму літери «W». Жіночі броги часто мають грубу товсту підошву, що додає їм ще більш неформального вигляду.

Лофери

Лофери – це стильні і зручні повсякденні мешти, багато в чому схожі на мокасини, без шнурівки або будь-яких інших застібок. Вони можуть мати характерні декоративні елементи у вигляді китиць, шкіряної нашивки і накладного язичка, бахроми або пряжки. У жіночому варіанті може варіюватися висота каблука, товщина підошви і форма миска.

Як обрати актуальну модель взуття

На піку своєї нещодавної популярності серед мас, ці класичні моделі взуття зазнали значних видозмін, які суттєво віддалили їх від першоджерела. З одного боку, будь-яке урізноманітнення – це еволюційний процес, у якому немає нічого поганого. З іншого боку, популяризація будь-чого, так чи інакше, призводить до зниження якості і відходу від традицій, які шліфувались десятиліттями. Як наслідок, маємо перенасиченість ринку взуттям сумнівної якості і з такою ж сумнівною стилістичною цінністю. Звідси випливає наша порада №1: обирайте якісне. Невідомі бренди, незрозумілі матеріали і дивакуваті фасони – однозначне табу! Подібне взуття не просто виглядає неактуально – воно здатне вщент зруйнувати усі ваші потуги створити гармонійний образ. Нехай класика залишається класикою, а якість буде вашим пріоритетом у виборі.

Порада №2: оздоблення має бути помірним. Іноді складно відчути, де ця тонка межа між «стильно» і «через край», а тренди – явище надто швидкоплинне, щоб сліпо їм слідувати. Буквально минулого року на піку популярності були різноманітні принти на взутті, зокрема анімалістика і квіти. Цієї ж весни ми робимо ставку не стільки на малюнок, скільки на фактуру і колір. Традиційні фасони у нетрадиційному кольоровому виконанні виглядають дуже креативно, тож експерименти з кольором – це найдієвіший спосіб підкреслити свою індивідуальність. Намагайтесь уникати страз, блискучих елементів і усього, що аж занадто впадає в око і вибивається з загальної стилістики.

Порада #3: матеріал і форма мають значення. Ми вже казали про те, що усі вищезгадані моделі жіночого взуття зазнавали тих чи інших зовнішніх трансформацій. Але далеко не всі вони будуть актуальні цієї весни. Пріоритетними залишаються фасони, максимально наближені до автентичних чоловічих. Однак можливі і більш жіночні варіанти: дербі або оксфорди на середньому стійкому каблуці або лофери з гострим миском.

Найпріоритетнішим матеріалом залишається шкіра або якісні замінники. Також нерідко можна зустріти моделі з замші або лакованої шкіри, а для виготовлення лоферів часто використовують оксамит. З правилами догляду за взуттям з різних матеріалів ви можете детальніше ознайомитися у цій статті.

З чим носити дербі, оксфорди, монки, броги або лофери

Усі класичні мешти на низькому ходу ідеально поєднуються з брюками, особливо з прямими вкороченими моделями, які відкривають щиколотку. При цьому для строгого офіційного образу найкраще підійдуть оксфорди або дербі. Монки, броги і лофери більше імпонують повсякденним аутфітам.

Подібне взуття стане бездоганним завершенням маскулінного образу. Якщо ж ви шукаєте взуття до спідниці або сукні, тоді вам слід звернути увагу на моделі з каблуком, вищим за стандартний. Допустимими також є мешти з грубою товстою підошвою – у поєднанні зі струмливими романтичними сукнями вони виглядають еклектично і вельми цікаво.

Промовисті монки та броги чудово поєднуються з розслабленими вуличними образами і зокрема з денімом: джинсами, спідницями або шортами.

Якщо ви цінуєте зручність і комфорт, тоді вам однозначно варто звернути увагу на лофери. Вони виглядають однаково доречно і з брюками, і зі спідницями будь-якої довжини, і з джинсами. Необхідно тільки обрати вдалу пару, адже різні моделі лоферів можуть суттєво відрізнятися: одні виглядають стримано і майже елегантно, інші невимушено, як домашні капці. Відповідно одні підійдуть і для офісу, а в інших буде зручно гуляти містом.

Щодо верху, то тут можливі різні варіанти: від простої однотонної футболки до сорочки чоловічого крою. Для прохолодної погоди підійде светр або кардиган грубої в’язки. Вінтажний піджак, блейзер, тренч або пряме пальто також виглядатимуть неперевершено з усіма класичними моделями туфель. Усі ці елементи одягу можна комбінувати один з одним, щоб отримати стильний багатошаровий аутфіт.

Слід також зазначити, що англійським мештам дуже імпонує одяг з класичними принтами: клітинкою, гусячою лапкою, дрібним горохом, квітковим принтом тощо. Про це також не варто забувати.

Якщо ви не впевнені, шкарпетки якої довжини слід вдягати під дербі, оксфорди, монки, броги або лофери, тоді ви можете керуватися одним з двох правил: класичним або сучасним. У класичному варіанті допускається носіння подібного взуття або без шкарпеток, або з довгими шкарпетками, які повністю закривають ногу так, щоб між краєм брюк і шкарпеткою не було видно навіть тонкої полоски шкіри. Сучасне ж правило радить відмовитися від строгих правил і дозволяє носити класичні туфлі хоч з кольоровими колготками, хоч з короткими шкарпетками у горошок.

Як бачимо, повноцінний весняний гардероб можливий і без підборів. Місце звичних човників цілком можуть посісти класичні чоловічі моделі взуття. Свого часу жінки, вподобали їх за зручність і комфорт, ці ж риси приваблюють нас і зараз. А ще ми любимо дербі, оксфорди, монки, броги і лофери за особливий англійський характер і здатність надавати  шарму і індивідуальності навіть повсякденним образам.

1 Квітня / 2019 Мода

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA