Потеряшки: як не загубити дітей та швидко їх знайти

Якими б уважними ми не були, певно, кожна матуся пам’ятає такі моменти, коли вона випустила з уваги свою дитину. Якщо це не про вас, тоді ви велика розумниця й дуже уважна матуся. Тим не менш, усім без винятку батькам варто навчити дитину не лякатися та правильно поводитися в різних ситуаціях. Про те, як навчити малечу не губитися та як діяти в незнайомому середовищі, якщо це станеться, читайте в нашій новій статті.

Чому діти губляться

Діти можуть губитися в найнеочікуваніших ситуаціях. Наприклад, ви сховалися в тіні дерева, доки малеча бавиться на гойдалці. В цей час ви її бачите, а вона, вас — ні. Побачивши, що матусі немає поряд, дитина може серйозно перелякатися й почати вас шукати. В цей час ви можете відволіктися на телефонний дзвінок або смс — і ось вже дитина побігла від вас в інший бік. Так само може зазубитися й дитина шкільного віку: наприклад, проїхати зайву зупинку або ж просто звернути не на ту вулицю. Найпростіший спосіб вирішити таку проблему — подзвонити вам і сказати про те, що сталося. А що робити, якщо телефону дитина не має або у нього розрядилася батарея? Тоді вам варто підготувати дитину до подібної ситуації.

Про що заздалегідь поговорити з дитиною

  • Як тільки ваша дитина зможе запам’ятати кілька номерів телефонів: батьків, бабусі тощо, вона має їх вивчити. Так само малеча повинна знати свою домашню адресу, свої та ваші прізвище, ім’я, по батькові.
  • Коли дитина вперше почне користуватися громадським транспортом, докладно поясніть їй, як діяти, якщо вона проїде зайву зупинку: потрібно перейти дорогу там, де це дозволено, й віднайти зупинку зі зворотнім автобусом.
  • Не варто соромитися питати допомоги в інших людей: найкраще, щоб це була офіційна особа, наприклад, поліцейський, охоронник або касир в магазині тощо. А якщо таких людей поблизу не знайдеться, можна зайти до кінотеатру, магазину, підійти до людини на вулиці й запитати у неї необхідну інформацію. Це може бути інша «мама» або «бабуся» — молоді жінки та жінки середнього віку.
  • Обов’язково навчіть дитину тому, яку допомогу їй може надати незнайомий дорослий: зв’язатися з вами телефоном, повідомити назву вулиці, на якій знаходиться дитина, або викликати поліцейських. В жодному разі не можна нікуди йти з незнайомими дорослими (якщо це не поліцейський) або приймати від них будь-які подарунки чи солодощі. Так само не можна говорити незнайомим дорослим (окрім поліцейських) точну адресу свого проживання, особливо, якщо у дитини є ключі від квартири.
  • Найперше правило — «стій де стоїш». Розкажіть малечі, що ви швидше її знайдете тоді, коли вона стоятиме на одному місці — там, де вона зрозуміла, що загубилася, а не шукатиме вас. Це правило також допоможе запам’ятати, що не можна нікуди ходити з незнайомими дорослими.

  • На випадок, якщо ви вийдете з транспорту, а дитина з якихось причин лишиться в ньому, їй потрібно вийти на наступній зупинці та чекати вас. Так само варто діяти і якщо малеча вийде сама з транспорту, а ви поїдете далі. Головне правило: вийти на вулицю і нікуди не йти.
  • Розкажіть дитині про те, що якщо вона загубиться разом з іншими дітьми, їм обов’язково потрібно триматися разом.
  • З дітьми молодшого віку можна розіграти сценку на тему «Як Зайчик шукав маму» і докладно програти усі дії Зайчика, проговорити слова, з якими він звертатиметься по допомогу.
  • Дитина не повинна боятися, що її знайдуть. Найголовніше — не сварити її за подібні ситуації, а навпаки, намагатися заспокоїти та створити відчуття комфорту та безпеки. І тоді дитина сама буде намагатися зробити так, щоб її знайшли.

Що робити, щоб не губити дітей

  1. Майте при собі номери телефонів усіх, хто має відношення до вашої дитини: вихователів і вчителів, друзів, однокласників, з якими вона спілкується, та їхніх батьків. У разі необхідності до них ви звертатиметеся в першу чергу.
  2. В багатолюдних місцях весь час тримайте дитину на виду: не дозволяйте їй триматися за вашу сумку чи одяг — тільки за руку. Краще, щоб дитина йшла попереду вас, а не позаду.
  3. Перебуваючи в новому та багатолюдному місці, нагадайте малечі про правила поводження на випадок, якщо вона загубиться, та заздалегідь домовтеся про те, де ви зустрінетеся. Контрольною точкою може стати будь-який помітний об’єкт: дитячий майданчик, гойдалка, фонтан тощо.
  4. Сьогодні є багато корисних гаджетів, що допомагають не губити дітей: додаток для мобільного телефону, що відслідковує його місцезнаходження, годинник з GPS-трекером, сигнальні браслети тощо. Оберіть щось відповідно до віку вашої дитини.

Як діяти, якщо дитина загубилася

  • Запам’ятайте час, коли побачили, що загубили дитину.
  • Зателефонуйте тим, хто міг бути поряд з дитиною перед тим, як вона загубилася: друзі або їхні батьки, вчителі, вихователі.
  • Якщо це сталося у потязі, розважальному центрі або в іншому закладі, зверніться до адміністратора, провідника тощо.
  • Якщо через годину ви не знайдете дитину, звертайтеся до поліції.
  • Запросіть допомогти якомога більше людей: через соцмережі і т.д.

А після того, як ваша дитина віднайдеться, обов’язково обійміть її та покажіть як ви раді тому, що вона знайшлася. А потім вдома обговоріть ситуацію, що склалася, похваліть дитину за її правильну поведінку, разом укажіть та обсудіть помилки.

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024