Здоров'я

Прогестерон: що це за гормон і як він на тебе впливає

При згадці прогестерону у більшості людей виникає єдиний образ – це жінка та вагітність. Але, по-перше, цей гормон є критично важливою біологічно активною речовиною як у жіночому, так і чоловічому організмі. А по-друге, його колосальний вплив на репродуктивну функцію не скасовує того факту, що прогестерон має дуже великий спектр дії. Хочеш дізнатися, наскільки наше велике розвинене тіло залежне від цієї крихітної речовини? Тоді сідай зручніше, буде цікаво.

Що таке прогестерон

Просто звичайний гормон, який активно синтезується наднирковими залозами, яєчками, яєчниками… Тільки ось його клінічне значення і фізіологічну роль можна порівняти зі всесвітом – ми знаємо, що він великий, але навіть уявити не можемо наскільки.

Попри те, що сама назва гормону (прогестерон) означає “той, що сприяє вагітності”, ця речовина просто вражає своєю важливістю і виходить далеко за рамки звичайної гестації (період виношування плоду від зачаття до пологів). Цей гормон визнаний ключовим фізіологічним компонентом не тільки менструального циклу та вагітності. Він є попередником інших найважливіших гормонів, таких як альдостерон, кортизол, естрадіол і тестостерон. Простіше кажучи, перелік функцій, які покладено на прогестерон, досить значний:

  • збереження натрію в нирках;
  • регуляція артеріального тиску;
  • від цього гормону безпосередньо залежить реакція організму на стрес і низьку концентрацію глюкози в крові;
  • розвиток жіночих і чоловічих вторинних статевих ознак;
  • прогестерон відіграє важливу роль у роботі нервової системи;
  • його потужний нейропротекторний вплив підвищує шанси вижити після важких черепно-мозкових травм;
  • активність імунної відповіді теж залежна від рівнів представленого гормону в організмі.

Цікаво на тему: Збій системи: що робити при гормональному дисбалансі

Це загальна робота гормону як у жіночому, так і чоловічому організмі. Якщо говорити про його вплив на сексуальну функцію, то в чоловіків завдяки прогестерону відбувається дозрівання сперми й, звісно, речовина безпосередньо пов’язана з фертильністю. У випадку з жінками, все набагато глобальніше та складніше. Зараз розповім докладніше.

Прогестерон і вагітність: незамінний ключ до життя чи роль гормону перебільшена?

Почнемо з простого. Середня тривалість менструального циклу – 28 днів. І цей період ділиться на три фази:

  1. Фолікулярна – триває чотирнадцять днів і супроводжується менструацією, а також дозріванням яйцеклітини.
  2. Овуляторна – це кінець фолікулярної фази, який триває всього один день. Саме в цей період яйцеклітина максимально готова до запліднення і ймовірність завагітніти найвища.
  3. Лютеїнова – на неї припадають останні 14 днів менструального циклу. Що відбувається в ці два тижні? Лютеїнове тіло активно виробляє прогестерон, а твій організм, орієнтуючись на рівні цього гормону, визначає, в якому стані перебуває яйцеклітина. Як підсумок, центральні системи можуть або почати підготовку до вагітності, або ж відокремлюють ендометрій (цей матковий шар потрібен для росту, розвитку заплідненої яйцеклітини) з подальшим передменструальним синдромом.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про пізню вагітність

Прогестерон життєво важливий для стабільного та правильного функціонування матки під час вагітності. Якщо не вдаватися в складну термінологію і не торкатися судинного тонусу в міометрії, вироблення запальних медіаторів та інших процесів, а пояснити все максимально доступно, то ситуація наступна:

  • під час вагітності організм виробляє в 10 разів більше прогестерону;
  • його підвищені рівні сприяють потовщенню слизової оболонки матки, внаслідок чого створюються умови для імплантації ембріона (процес впровадження заплідненої яйцеклітини в матку).

Дуже високий рівень прогестерону під час вагітності може бути ознакою того, що ти народиш більше однієї дитини.

Я думаю, ти зрозуміла, що про жодне перебільшення не йдеться і прогестерон справді є ключовим елементом, необхідним під час запліднення, виношування і безпосередньо під час пологів. Варто лише поглянути на те, що відбувається з організмом під час вагітності за недостатніх концентрацій прогестерону.

Цікаво на тему: Які харчові добавки корисно приймати вагітним жінкам

До чого призводить низький рівень прогестерону під час вагітності?

Недостатній рівень прогестерону впливає на здатність організму створювати товсту й здорову слизову оболонку матки. До цієї оболонки прикріплюється запліднена яйцеклітина, а потім потрібно дуже багато цього гормону, щоб допомогти ембріону перетворитися на плід.

Якщо рівень прогестерону низький, то просто ускладнюється збереження вагітності. Його концентрація завжди має бути високою, аж до моменту пологів. Якщо ж із цим виникають проблеми, то жінка автоматично потрапляє в зону ризику із серйозними ускладненнями вагітності:

  • викидень;
  • передчасні пологи;
  • позаматкова вагітність.

Чи можна в домашніх умовах визначити, що рівні прогестерону впали? Звичайно ж, ні. Виключно лікарня, аналізи та лікар можуть визначити й за необхідності прописати лікування при зниженому рівні гормону. Це можуть бути свічки, таблетки або ін’єкції. Повторюся, у цьому випадку тільки лікар і більше НІХТО визначає і призначає за необхідності лікування. Чому я так сильно акцентую на цьому увагу? Зараз поясню.

Цікаво на тему: 5 найкращих засобів від розтяжок під час вагітності

Як визначити підвищені та знижені рівні прогестерону під час вагітності

До зниження концентрації прогестерону може призводити чимало причин – загальний гормональний дисбаланс, систематичний високий рівень стресу, недостатня активність щитоподібної залози, гіперсинтез пролактину тощо.

При цьому період вагітності, що протікає з низькими рівнями прогестерону, має конкретну симптоматику: низький рівень цукру в крові, болять молочні залози, підвищене відчуття втоми, мажучі виділення (легка кровотеча) і багато іншого. Але рівно такі самі симптоми можуть проявитися через десятки чинників, абсолютно не пов’язаних із прогестероном. Нерідкі випадки, коли матусі поверхнево вивчивши це питання, починають займатися самолікуванням. Тільки ось чимало симптомів за рівнів прогестерону понад норму в точності копіюють стани, за низької концентрації речовини:

  • втома;
  • болючість молочних залоз;
  • виділення з піхви.

Цікаво на тему: Як дізнатися точний термін вагітності?

Так, у разі надлишку прогестерону також можуть активізуватися головні болі, з’являється нудота й блювота, хворобливі відчуття в м’язах і суглобах. Але ми ж з тобою говоримо про вагітність, а в цей період все перераховане вище не здається чимось особливо незвичайним. Ось і виходить, що таке самолікування ні до чого доброго не приведе. Ти ж пам’ятаєш, що прогестерон є попередником інших найважливіших гормонів? Підвищується його концентрація, слідом за нею підвищуються рівні інших гормонів і в підсумку отримуємо щонайменше гормональний дисбаланс з усіма наслідками.

Прогестерон – це найяскравіший приклад того, що вся вагітність має протікати під систематичним наглядом лікаря. Тільки в цьому разі буде надано своєчасну й головне правильну допомогу в разі дисбалансу прогестерону в організмі. І як наслідок, шанс народити здорову, міцну дитину багаторазово підвищується.

Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Читай також:

Останні

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024