Сезон хюґе, або даньський рецепт щастя

Осінь — чи не найрізноманітніша пора року. Вересень і жовтень яскраві й теплі, огортають теплом бабиного літа, листопад — вогкий, сумовитий, похмурий. А от наприклад, у Данії, що знаходиться на півночі Європи, така погода — звичайне явище. Водночас це невелике королівство впевнено утримує першість у світових рейтингах щастя. Як же вдається жителям Данії бути найщасливішими в світі? Виявляється, секрет щастя — не у відпустці двічі на рік, а в простих днях, наповнених затишком і теплом незалежно від пори року за вікном. Докладно про цей феномен у книзі «Hygge. Секрет данського щастя» розповів засновник і керівник Інституту щастя Майк Вікінг.

Про феномен хюґе

Слово hygge (хюґе) походить з норвезької мови і перекладається як «благополуччя». Утім, на благополуччі його значення не закінчується. Hygge в Данії означає тепло від спілкування з близькими людьми, затишок удома, какао при свічках, душевність та гармонію. Це те особливе відчуття та атмосфера, коли ми спілкуємось у приємному колі друзів або проводимо час наодинці з собою за чашкою чаю, коли відчуваємо себе комфортно і захищено від усіх тривог, коли вдома приємно і затишно.

Споглядаючи на те, як датчани будують своє щастя, увесь світ захопився феноменом хюґе. В британських коледжах викладають курс з хюґе, журналісти з різних країн приїжджають сюди пошуках рецепту щастя, а в різних куточках планети відкриваються кафе в стилі hygge. То що ж таке хюґе та як стати щасливими? Давайте розбиратися!

Хюґе-поради

Зробіть hygge-освітлення

Так, ви правильно здогадалися: запаліть свічки. А ще перегляньте систему електричного освітлення: встановіть кілька джерел м’якого світла по всій кімнаті замість одного потужного посередині.

Затишок вдома та на роботі

Традиційний датський інтер’єр мінімалістичний. Обирайте натуральні матеріали, приємні на дотик: глину, льон, деревину, вовну. В кольоровій палітрі переважають м’які та світлі відтінки. Також приділіть увагу приємним дрібничкам: затишним пледам, улюбленим книгам на полицях, красивому посуду — усе це допомагає створити затишок і комфорт. Декор і аксесуари не мають бути надто дорогими, а просто викликати приємні емоції.

Навчіться смачно готувати й запрошуйте гостей

Максимально повно відчути hygge можна в приємній компанії, коли можна просто бути собою. Найкраще місце для таких посиденьок — затишний дім. Візьміть за правило влаштовувати щосуботи сімейну вечерю або збиратися з друзями.

Приготуйте ароматний глінтвейн, ванільні булочки або млинці. І насолоджуйтесь не лише готовими стравами, але й самим процесом приготування. Не поспішайте, оберіть рецепт, сходіть на ринок за найкращими продуктами і разом приготуйте щось.

Станьте активними

Не дивлячись на любов до смаколиків, жителі Данії зовсім не страждають через зайву вагу. А все тому, що вони ведуть активний спосіб життя. Це рух у задоволення, найчастіше на відкритому повітрі: катання з родиною на велосипедах, скандинавська ходьба, прогулянки в гори.

Обирайте зручний одяг

На щастя, сучасні дизайнери, самі про це не знаючи, почали втілювати принципи hygge у своїх колекціях: замість шпильок — зручні лофери, коротких курток — теплі пальто оверсайз, затишні светри, м’які шарфи тощо. Мода в Данії вишукана й водночас лаконічна — в найкращих традиціях hygge, — говорить автор.

Шукайте радість у простих речах

Усе найкраще в житті ми отримуємо задарма. Дитячі посмішки, краса природи, близькі люди поруч, вечори з хорошими книжками — у цьому щастя, цінуйте його більше за фізичні речі.

Щастя — у відносинах з оточуючими

Найбільш вагомим показником щастя М. Вікінг називає соціальні відносини. Щоб стати дійсно щасливим, потрібно організувати все так, щоб спілкування приносило тільки радість. І хоча хюґе легко можна влаштувати лише для себе, зазвичай його створюють в компанії близьких людей.
Ще один принцип: рівновага між родиною і роботою. Мало хто знає, але в Данії вважається поганим тоном призначати ділову зустріч після 16:00. Затримайтесь на роботі до пів на шосту, і ви не побачите довкола ні душі! А якщо ви спробуєте вийти на роботу в суботу, датчани вважатимуть вас божевільним. Кожен повинен мати час на те, щоб спілкуватися з рідними, проводити час з дітьми і разом готувати смачну вечерю.

10 принципів хюґе

У книзі автор наводить «маніфест хюґе», де перелічено 10 принципів, які допоможуть створити хюґе.

Присутність

Щоб створити hygge-атмосферу та hygge-настрій, вимкніть усі гаджети і зосередьтесь на тому, що відбувається довкола вас саме в цю хвилину.

Задоволення

Тістечка, шоколад, кава, смаколики. І побільше!

Рівноправ’я

Щоб провести вдалий hygge-вечір в компанії близьких, замініть у слово «я» на «ми». Давайте висказатись кожному.

Атмосфера

Запаліть свічки та приглушіть світло. Автор називає свічки «моментальним хюґе», а запалені свічки — найпростішим способом створити його. Виявляється, датчани спалюють найбільшу в Європі кількість свічок!

Вдячність

Подякуйте світові за кожен щасливий момент свого життя. Насолоджуйтесь ними, адже в кожному — своя неповторна краса.

Гармонія

Створіть таку атмосферу, де ніхто не змагається. Не варто намагатись побільше розповісти про власні досягнення.

Безтурботність

Це ваш час і ваше місце, де панує спокій та безтурботність.

Комфорт

Розслабтесь, влаштуйтесь зручніше і насолоджуйтесь.

Згода

Не сперечайтесь і уникайте гострих тем.

Близькість

Створюйте дружні відносини, пригадуйте старі історії.

За допомогою простих прийомів створіть затишну атмосферу довкола себе, навчіться насолоджуватись кожним моментом свого життя — і ви відчуєте себе щасливішими! А це варте того, щоб витратити трохи часу і зусиль.

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

26 Квітня, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

26 Квітня, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

25 Квітня, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

25 Квітня, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

24 Квітня, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

24 Квітня, 2024