Материнство

Що має бути в аптечці для новонароджених

Коли в родині намічається довгоочікуване поповнення, батьки багато уваги приділяють створенню комфорту для малюка. Купівля коляски, ліжечка, ванночки, вибір одягу, косметики та гігієнічних засобів для догляду за малюком – це лише невелика частина запланованих покупок. Але особливу увагу потрібно приділити збору аптечки для новонародженого. І щоб усе найважливіше для надання першої допомоги дитині завжди було під рукою, ми підготували цю статтю.

Аптечка новонародженого: що в ній має бути

У малюка повинна бути своя, окрема від батьків, аптечка. По-перше, це дуже зручно і тобі не доведеться перебирати цілу жменю ліків у пошуках потрібних. А по-друге, ризик переплутати дорослі та дитячі препарати мінімальний, адже під час поспіху всяке може трапитися. Сьогодні є готові домашні аптечки для немовлят, які можна купити в найближчій аптеці. Але доцільніше її зібрати самостійно, адже ти зможеш підібрати для свого малюка найбезпечніші, найякісніші та найнеобхідніші медикаменти. Отже, що ж тобі знадобиться:

Лікарські препарати

  1. Знеболювальні та жарознижувальні. Коли у дитини підвищується температура, потрібно діяти тут і зараз. Тому в аптечці першочергово має бути жарознижувальне. Краще брати цей препарат у вигляді сиропу або ректальних свічок. Його легко застосовувати та діє він дуже швидко. Не забувай, що жарознижувальні медикаменти також є знеболювальними (той же парацетамол та ібупрофен).
  2. Антигістамінні. Алергія – досить часта реакція підростаючого організму. Прийом ліків, дитячі суміші, засоби побутової хімії, укуси комах, тварини, які перебувають у домі, – всі ці фактори можуть спровокувати появу алергічної реакції. Віддавай перевагу препаратам у вигляді сиропу або крапель. Також тобі може знадобитися крем або гель для місцевого застосування.
  3. Проносне. У новонароджених можуть виникати закрепи при грудному, “штучному” або змішаному вигодовуванні. Причин, як правило, кілька: зміна суміші або в раціоні мами теж дещо змінилося (наприклад, зменшилась кількість споживання клітковини). Існують препарати, які можна давати діткам з перших днів життя. Вони допомагають нормалізувати роботу кишківника і вирішити проблему із закрепом.
  4. Протидіарейні. Такі ліки обов’язково повинні бути в аптеці. Діарея у крихітки може виникнути на тлі інфекційних захворювань, під час отруєння і порушення харчування. Протидіарейні препарати допомагають швидко покращити загальне самопочуття і запобігти зневодненню дитячого організму, що дуже важливо.
  5. Вітрогонне. Поки травна система налагоджує свою роботу, у немовляти можуть з’являтися кольки та надмірне газоутворення. Полегшити стан малюка допоможуть хороші вітрогінні препарати.
  6. Сольовий розчин для носа. Нежить може з’явитися навіть й у найменших членів сім’ї. Оскільки через вік застосовувати судинозвужувальні краплі не можна, справжнім порятунком стануть сольові розчини. Вони підходять новонародженим, не сушать слизову носа, а, навпаки, зволожують її. У цих розчинах не міститься синтетичних і шкідливих хімічних компонентів, такі засоби мають високий ступінь безпеки.

Важливо: Підбір медикаментів та їхнє дозування повинен призначати тільки педіатр. Проконсультуйтеся з лікарем щодо вибору ліків для дитячої аптечки.

Антисептики

Без антисептиків не обійтися, особливо протягом перших днів життя карапуза, адже тобі потрібно регулярно обробляти пупкову ранку. Для цього тобі знадобиться:

  • 3% розчин перекису водню;
  • 1% розчин діамантової зелені (“зеленкою” можна обробляти ранки, подряпини та інші випадкові пошкодження шкіри).

Цікаво на тему: 6 must-have засобів для правильного догляду за тілом дитини

Медичні прилади

  1. Градусник. Це один із найважливіших приладів, який неодмінно має бути в дитячій аптечці. Детально про види та вибір пристрою для вимірювання температури ми розповіли в статті “Як вибрати дитячий термометр“.
  2. Назальний аспіратор. У малюків молодше шести місяців закладеність носика – нормальне явище. У носовому проході накопичується слиз, якого немовля не може самостійно позбутися. Швидко і безболісно прибрати слиз допоможе аспіратор. Це дійсно незамінний девайс у догляді за малюком.
  3. Газовідвідна трубка (зонд). Вона тобі точно знадобиться на період формування травної системи новонародженого. Головна функція цього зонда – виведення газів, що скупчилися в кишківнику.
  4. Спринцівка. Як ми вже говорили, у грудних діток порушення випорожнення – поширене явище. Щоб допомогти полегшити стан малюка, в аптечці має бути спринцівка (клізма) з м’яким наконечником. Як альтернативу в аптеці можна придбати одноразові клізми, які вже готові до застосування і повністю безпечні для дитячого організму.
  5. Піпетка. У запасі має бути кілька травмобезпечних піпеток. З їхньою допомогою ти зможеш закапати ліки в носик або вушка,обробити пупкову ранку.

Цікаво на тему: Чому не можна фотографувати сплячих дітей

Що ще потрібно покласти в дитячу аптечку

Крім ліків, антисептиків і важливих медичних приладів, необхідно покласти в аптечку такі предмети:

  • стерильна вата;
  • стерильний бинт;
  • пластир;
  • ватні диски;
  • ватні палички з обмежувачем.

Описувати навіщо потрібні ті чи інші предмети зі списку зайве, оскільки вони завжди мають бути під рукою.

А що б ти ще поклала в дитячу аптечку? Напиши в коментарях, можливо, ми пропустили щось важливе, чим необхідно доповнити список.

Читай також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024