Дім

Що повісити на вікна замість штор

Є люди, які отримують немислиме візуальне задоволення від штор на вікнах. Вони в 99% випадків не визнають жодних інших варіантів оформлення вікна, оскільки бачать красу виключно в шторах. А якщо це ціла комбінація з портьєр, гардин, ламбрекенів – естетичний екстаз. Належиш до вищезгаданої категорії людей? Тоді тобі цей матеріал буде мало цікавий. EVA Blog підготував ТОП трендових рішень з оформлення вікон різних розмірів без використання класичних гардин.

3 класні варіанти оформлення вікон

Детально розповідати про класичні жалюзі та тканинні ролети у 2024 році не має жодного сенсу, адже всі чудово знають, що це, як працює тощо. А ось про ту саму дзеркальну якісну плівку чули багато хто, але не до кінця розуміють, у чому її переваги та недоліки. Її ще називають сонцезахисною, тонувальною або більш пафосно – самоклеюча тонувальна сонцезахисна архітектурна дзеркальна плівка. Це рішення не входить до нашого ТОПу, проте я трохи розповім тобі про дзеркальні плівки, бо сама свого часу дуже хотіла собі їх на вікна. Але, вивчивши питання, від ідеї відмовилася. Отже, у чому переваги багатошарового «дзеркала» у вигляді плівки на вікно:

  1. Ціна. Таке оформлення можна сміливо віднести до вкрай бюджетного варіанту. Навіть якщо ти будеш замовляти високоякісний виріб від хороших виробників, вартість буде більш ніж прийнятною.
  2. Простота монтажу. Якщо ти довіриш цю справу фахівцеві, процес займе буквально хвилини й абсолютно не вдарить по бюджету. Любиш залучати власні сили? Роликів на youtube про обклеювання вікон дзеркальною плівкою тьма. Нічого складного там немає.
  3. Високий рівень сонцезахисту. Якщо вікна виходять на сонячний бік, то дзеркальна плівка – дійсно мастхев. Вона пропускає тільки 1-2% ультрафіолету й затримує близько 90% теплових променів. Це не тільки значно знижує нагрівання приміщення, а й захищає предмети інтер’єру від вигорання.
  4. Безпека. Самоклеючі дзеркальні плівки дуже добре зміцнюють скло і в разі його розбиття жодні осколки в сторони не розлетяться.
  5. Естетика. Тонувальні плівки для вікон задовольнять абсолютно будь-який смак. Я думаю, ти не раз бачила, який крутий вигляд має фасад будівлі з обклеєними в плівку вікнами в певному кольорі. Сірий, золотий, бірюзовий, чорний, білий – відтінків величезна кількість.
  6. Захист від сторонніх очей. Це рішення забезпечує відмінну оптичну безпеку й з вулиці тебе не буде видно.

Дійсно круте рішення, якби не останній пункт, який наскрізь просякнутий маркетингом. Річ у тім, що такі плівки стають повністю прозорими у вечірній/нічний час, коли в приміщенні вмикається світло. Навіть вдень у похмуру погоду за інтенсивного освітлення в приміщенні стає видно не просто обриси предметів і силуети, а відкривається шикарний вид того, що відбувається всередині. І абсолютно не важливо, яка буде сонцезахисна тонувальна плівка, найбюджетніша або з преміумсегмента, це особливості виробу. З цієї причини я і відмовилася від цього рішення, однак, якщо тебе представлений недолік не бентежить, то обов’язково зверни увагу на такий варіант декору своїх вікон.

Цікаво на тему: 7 ідей, як прикрасити підвіконня в кімнаті

А тепер переходимо до нашої ТОП добірки.

Шаттерси

По суті це жалюзійні віконниці, які дуже давно використовуються як елементи фасаду для захисту вікон від механічних пошкоджень, а приміщення захищене від сонця і сторонніх очей. Але в цьому випадку мова йде не про класику, а про інтер’єрні шаттерси. Вони виготовляються з алюмінію, дерева або пластику і мають дуже ефектний вигляд на панорамних вікнах. Коли таке рішення застосовується на віконних отворах стандартних розмірів, то відразу проводиться паралель не з житловим приміщенням, а з офісом. Але я тобі скажу, що дуже багато залежить від дизайну приміщення і, звісно ж, від роботи дизайнера або ж твого вміння створити стильний затишок.

Я “щупала” шаттерси на предмет їхньої роботи у знайомих у приватних будинках і квартирах. Що можу сказати… Виглядають вони дуже класно, естетично й, як багато хто любить говорити, добротно. У плані функціонала все дуже просто, без надмірностей, але при цьому своє завдання вироби виконують на 102%.

Інтер’єрні віконниці можуть мати різну конструкцію – відчинятися як звичні вікна/двері, складатися гармошкою, їздити по направляючим цілісним полотном тощо. А ламелі в шаттерсах бувають фіксовані або поворотні. “Це ж жахливий пилозбірник!” Ну, не більший ніж гардини. Тільки в цьому випадку досить просто протерти виріб, а ось зі шторами все куди цікавіше, особливо якщо на вікні ціла тканинна композиція. До речі, шаттерси чимось нагадують жалюзі, але це два кардинально різні рішення оформлення вікон.

Цікаво на тему: Як позбутися візуального шуму в інтер’єрі

Смарт-плівки (автозатемнення)

На відміну від звичайних тонувальних плівок, про які я розповідала на початку, цей тип належить до розумних рішень. В цьому випадку ми маємо справу з технологічним та естетично класним рішенням. Смарт-плівка являє собою таке:

  • складається зі струмопровідних шарів;
  • між ними знаходяться рідкі кристали, які миттєво реагують на подачу електроенергії;
  • коли електрика не подається, ти бачиш звичайне прозоре вікно. Щойно подається струм, скло одразу ж створює оптичний бар’єр.

За допомогою однієї лише кнопки ти в прямому сенсі слова вмикаєш і вимикаєш прозорість свого вікна. Виглядає круто, та й з погляду практичності питань немає. Автозатемнення раніше в основному використовувалося в офісах великих компаній, де стіни кабінетів були виконані у вигляді панорамних вікон. Однак з часом смарт-плівки почали активно застосовуватися на побутовому рівні й, судячи з відгуків, рішення точно варте уваги.

Цікаво на тему: Як оптимізувати простір у маленькій квартирі

Екрани на вікна

Дуже схожі з шаттерсами, але з однією суттєвою відмінністю. Якщо інтер’єрні віконниці мають виключно горизонтальні ламелі (за принципом класичних жалюзів), то екрани в цьому плані абсолютно не обмежують споживача. Вертикальні, горизонтальні, косі ламелі, будь-які візерунки й малюнки – твоя фантазія з легкістю втілиться в реальність. Конструкція екранів, так само як і в шаттерсах, може бути на петлях (розпашна), розсувна (на рейковій системі) тощо.

Єдиний мінус усіх трьох рішень – це висока ціна. З цієї причини тканинні ролети залишаються найбільш популярним варіантом оформлення вікон без штор. Однак поняття “дорого” для всіх різне й, судячи з того, що фірми з виготовлення шаттерсів, екранів і смарт-плівок активно розвиваються на ринку, попит на них є. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою.

Читай також:

Останні

ТОП-8 шампунів-скрабів для шкіри голови

Ти напевно знайома з такими засобами, як скраби для шкіри голови та, цілком можливо, що… Докладніше

Липень 3, 2024

10 лайфхаків, як попрасувати речі без праски

Якщо вважаєш прасування одягу щастям й медитативною процедурою, мені залишається лише порадіти за тебе.  Але… Докладніше

Липень 3, 2024

Все, що потрібно знати про ортопедичне взуття для дітей

Зайшовши в магазин дитячого взуття, очі мам просто розбігаються від розмаїття асортименту. Як не крути,… Докладніше

Липень 2, 2024

Як приготувати смачний домашній квас: 2 ТОП рецепти

Я б, звісно, могла зробити для тебе гайд божевільного об'єму з купою рецептів цього приголомшливо… Докладніше

Липень 2, 2024

Лайфхаки, які допоможуть пити більше води

Про важливість дотримання питного режиму віщають буквально з кожної праски. І це не данина моді… Докладніше

Липень 1, 2024

Вікно Овертона: як змінювати своє сприйняття норми

Звертала увагу, як ідеї та теми, що колись здавались дивними та неприйнятними, з часом починали… Докладніше

Червень 28, 2024