Я люблю гарбуз у будь-яку пору року, але восени він заходить з особливим задоволенням. Теплі пироги, ароматний лате або ситні супчики з цим яскравим продуктом дарують затишний осінній настрій і море вітамінів, необхідних у міжсезоння. Сьогодні хочу розповісти тобі про користь гарбуза і поділитися домашніми рецептами, які готую сама. Приєднуйся.
Гарбуз — осінній суперфуд
Гарбуз не просто так називають суперфудом. Крім цікавих смакових якостей, цей овоч має безліч корисних властивостей. Наприклад, у гарбузі маса бета-каротину — провітаміну А, який діє як антиоксидант. Крім того, продукт містить вітаміни C, E, фолієву кислоту і залізо, що в комплексі корисні для імунітету. Гарбузова олія допомагає від грибкових і бактеріальних інфекцій. Також у складі всіма улюбленого гарбузового насіння є триптофан — амінокислота, що позитивно впливає на сон, настрій і допомагає боротися зі стресом. Як бачиш, гарбуз дуже стане в пригоді тобі в підступний осінньо-зимовий період, тож рекомендую включити його до свого раціону.
Тепер плавно переходимо від корисного до смачного. Що приготувати з гарбуза? Насправді восени соцмережі рясніють різними рецептами, особливо напередодні Геловіну. Пропоную кілька простих, але незабутньо смачних страв і напоїв, якими ти можеш потішити себе цієї осені.🍁
Дізнайся: Страшно смачно: традиційні рецепти страв на Хелловін
Осінній салат із гарбузом і грушею
Це пікантна страва, в якій ідеально поєднується ніжний смак гарбуза, солодкість стиглої груші та гостра заправка.
Інгредієнти на порцію тільки для тебе:
- 60 г гарбуза;
- 2 груші;
- 30 г вершкового масла;
- 70 г салатного міксу;
- 50 г різних горішків;
- 1 гілочка м’яти;
- насіння гарбуза;
- сіль до смаку.
Для заправки:
- 5 г американської гірчиці;
- 5 г бальзамічного оцту;
- 30 г соняшникової олії.
Збираємо салатик:
- Гарбуз і грушу вимий, очисти від шкірки та наріж тонкими слайсами.
- Розігрій сковорідку, додай вершкове масло і підсмаж гарбуз протягом 1 хвилини.
- Щоб прибрати зайвий жир, просуши підсмажений гарбуз на паперовому рушнику.
- Для заправки змішай гірчицю, олію та бальзамік.
- У глибокій салатниці змішай салатний мікс, грушу, гарбуз, м’яту, виклади трохи на тарілку, додай горішки та насіння і полий салат заправкою. Це просто приголомшливо смачно!
Львівський гарбузовий сирник
Тобі сподобається такий мешап, бо ніжний сирний десерт ідеально поєднується з ароматним гарбузовим пюре!
Інгредієнти:
- 500 г домашнього сиру (9% магазинний теж підійде, тільки не розсипчастий);
- 250 г гарбузового пюре;
- 3 ст.л манної крупи;
- 4 яйця;
- 70 г вершкового масла;
- цедра лимона;
- 1 ч.л ванільного цукру;
- 150 г цукрового піску;
- дрібка солі.
Для глазурі знадобиться:
- плитка чорного шоколаду не менше 50% какао;
- 30 г вершкового масла.
Готуємо дуже смачний сирничок:
- Першим піде пюре. Для цього чверть або половинку сирого гарбуза запечи в духовці, попередньо видаливши перетинки та насіння. Загорни його у фольгу і запікай за 200 градусів близько години (дивись за готовністю). Готовий овоч трохи остуди, наріж кубиками та подрібни в пюре за допомогою блендера.
- Переходь до кисломолочного сиру. Бажано перетерти його через сито, щоб маса вийшла повітряною та однорідною, але це можна зробити в занурювальному блендері.
- Відокрем жовтки від білків. Відправ жовтки, м’яке вершкове масло, цедру, цукор і ваніль у глибоку неметалеву миску і збивай міксером до однорідної пишної маси. Потім туди ж обережно введи сир, пюре, манну крупу і знову збивай, поки не отримаєш красиву основу для сирника без грудочок.
- Окремо в глибокій тарілці круто збий білки з дрібкою солі. По частинах додавай пінку в тісто, помішуючи силіконовою лопаткою.
- Візьми форму для випікання приблизно 20х20 см і застели її кондитерським папером. Виклади в неї тісто і відправляй у духовку, розігріту до 160 градусів. Випікай сирник приблизно 1 годину 15 хвилин, перевіряючи готовність зубочисткою. Коли тісто перестане прилипати до неї, твій десерт готовий. Після вимкни духовку і залиш сирник всередині ще на 20 хвилин, щоб він не просів.
- Настав час підготувати глазур. На водяній бані розтопи масло і шоколад: постійно помішуй, поки маса не стане однорідною. Полий глазур’ю повністю остиглий сирник, дай йому постояти 15 хвилин і відправляй його в холодильник на кілька годин.
Подавай десерт холодним: він ідеально поєднується з чашкою гарячої кави!
Дізнайся: 5 смачних рецептів страв з гарбуза
Гарбузовий лате з прянощами
У жовтні навіть Starbucks включає Pumpkin spice latte у своє сезонне меню, тому ти просто зобов’язана спробувати.
Тобі знадобиться гарбузовий пряний сироп (інгредієнти розраховані на 8 порцій, тож клич друзів на каву):
- 1½ склянки цукру;
- 1½ склянки води;
- 6 паличок кориці;
- 1 ч. л меленої гвоздики;
- 1 ч. л меленого імбиру;
- 2 ч. л меленого мускатного горіха;
- 4 ст. л гарбузового пюре.
Готуємо сироп:
- Постав каструльку з водою на вогонь, додай цукор і доведи до кипіння.
- Коли цукор повністю розчиниться, додай палички кориці, мелену гвоздику, імбир, мускатний горіх і гарбузове пюре і дай суміші покипіти 20 хвилин.
- Після закінчення часу, знімай каструлю з вогню і відразу проціди сироп через марлю. Сироп зберігай у холодильнику не довше 7 днів.
Інгредієнти для Спайс лате:
- 1 чашка незбираного молока;
- 60 мл еспресо або міцно звареної кави;
- 3 ст.л домашнього гарбузового сиропу;
- ½ чашки збитих вершків;
- дрібка кориці для подачі.
Готуємо лате:
- Підігрій і спінь молоко спеціальним міксером.
- Завари необхідну кількість кави.
- Помісти домашній гарбузовий сироп у чашку, залий еспресо і помішай.
- На ¾ наповни чашку підігрітою молочною пінкою, а зверху виклади збиті вершки.
- Посип верхівку корицею і насолоджуйся!
Закуска з гарбуза з горішками, блакитним сиром і прянощами
Легка і смачна закуска до келиха Просеко для теплого осіннього вечора. 🍂
Інгредієнти для вечері на трьох:
- 400 г гарбуза;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст.л оливкової олії;
- сир із блакитною пліснявою;
- по дрібці прянощів: орегано, базилік, чебрець;
- жменя волоських горіхів;
- сіль і перець на свій смак.
Беремося до закуски:
- На змащеному олією деку виклади невеликі очищені шматочки гарбуза, присип прянощами та додай часник. Не забудь все сіль і перець.
- Розігрій духовку до 200-220 градусів і запікай гарбуз протягом 20 хвилин або до готовності, поки він не стане м’яким.
- Виклади готовий гарбуз на блюдо, додай до нього горішки та шматочки блакитного сиру.
Закуску подавай до столу теплою, а вино холодним, щоб дотриматися ідеального контрасту.
Дізнайся: 6 порад, як вибрати гарне вино
Гарбузовий суп з імбиром, що зігріває
Ніжний і ароматний крем-суп із гарбузом та імбиром — мастхев у твоєму осінньому меню.
Інгредієнти для тебе і подружки:
- 400 г гарбуза;
- 40 г кореня імбиру;
- 150 мл молока;
- 100 г 33% вершків;
- половинка середньої цибулини;
- 30 г бекону (можна і без нього, якщо не любиш м’ясо);
- рослинна олія для смаження;
- насіння гарбуза для подачі;
- сіль і перець на свій смак.
Готуємо крем-суп:
- Очисти та поріж гарбуз на невеликі шматочки. Виклади їх на підготовлене деко, збризни олією і запікай 25 хвилин.
- Готовий овоч склади в місткість, зверху дрібно натри трохи імбиру, додай пів чайної ложки цибулевого соку, сіль і перець. Потім вилий молоко, вершки та подрібни все в блендері до стану пюре.
- Постав каструлю з супом на вогонь, доведи до кипіння і вари приблизно 3 хвилини.
- Тим часом обсмаж до золотистої скоринки тонко нарізаний бекон.
- Розлий крем-суп по тарілках, прикрась його шматочками бекону і гарбузовим насінням. Смакота!
Для мене осінь — це час споглядання і роздумів. Час, коли я умиротворено пишу, гуляю містом і балую себе легкою сезонною їжею, яку готую сама. Саме такі рецепти я зібрала для тебе — швидкі, смачні та нескладні, якраз щоб була сита, але не переїдала. До того ж у гарбузі багато корисного і в цьому його подвійна перевага. Насолоджуйся і, приємних тобі осінніх днів.
Більше ідей для затишного осіннього меню: