Догляд за обличчям

Що таке ензимна пудра і як нею користуватися

Хто, як не корейці, розуміються на збоченнях 😁 б’юті-трендах. Одним із них є ензимна пудра — не побоїмося цього слова, революційний засіб для вмивання і м’якого делікатного пілінгу. Йому, його властивостям, а також способам його застосування і присвячений наш сьогоднішній матеріал.

Час читання: 3 хвилини та крем-брюле 🍨

статья доступна на русском языке

Ензимна пудра — що це і яку дію чинить на шкіру

Несподівано, але ензимна пудра — це сухий порошкоподібний продукт, який при змішуванні з водою утворює м’яку пінку для вмивання. При цьому дрібнодисперсні частинки не повністю розчиняються у воді, а залишаються найдрібнішими крупинками, завдяки чому чинять делікатну відлущувальну дію на шкірі. По суті, ензимна пудра — це очищувальна пінка для вмивання і ніжний атравматичний ексфоліант в одному флаконі. При цьому діє він набагато м’якше, ніж кислотні та механічні пілінги.

Цікаво по темі: Як позбутися чорних цяток і комедонів?

Свою назву цей продукт отримав не просто так. У його складі містяться ензими — ферменти переважно рослинного походження, які добувають з багатьох овочів і фруктів. Найпопулярніші з них:

  • бромелайн, що добувається з ананаса;
  • папаїн — з папайї;
  • фіцин — з інжиру.

Головне завдання ферментів — порушити зв’язки «зайвих» білків, ліпідів (себума) і шкірного «сміття» (ороговілих клітин і забруднень), не ушкоджуючи при цьому природного захисного шару шкіри. Завдяки цій їхній властивості ензимна пудра просто створена для ефективного глибокого очищення і пілінгу.

Цікаво по темі: K-Beauty: 10 кроків до ідеальної шкіри

Якого ефекту можна досягти, якщо ввести ензимну пудру в догляд:

  • вирівняти текстуру і мікрорельєф шкіри
  • поліпшити колір обличчя;
  • позбутися чорних цяток;
  • зменшити кількість запалень і комедонів;
  • отримати ідеально гладку і сяючу шкіру без лущення.

До слова, склад ензимних пудр часто доповнюють іншими активними інгредієнтами — фруктовими та рослинними екстрактами для зволоження, вітаміном С для освітлення, пребіотиками для відновлення та регенерації, а також ніацинамідом, саліциловою та азелаїновою кислотами, які ефективні в боротьбі з прищами та запаленнями.

Рекомендовані товари:

  • Ензимна пудра Biono Enzyme Powder із зеленим чаєм, вітаміном С і білою глиною в складі освітлює і регулює вироблення себума.
  • Бюджетна Enzyme Powder від українського бренду Чудесник з тапіокою делікатно очищає і дарує шкірі матовість.
  • Відбілювальний засіб Image Skincare Iluma Intense Brightening Exfoliating Powder має антиоксидантну дію і підходить для всіх типів шкіри.

Чим хороша ензимна пудра

Погодься, що продукт для вмивання в «сухому» форматі — це щонайменше незвично. Однак у неї є низка плюсів, завдяки яким тобі напевно захочеться її спробувати.

Цікаво на тему: 9 порад щодо догляду за шкірою обличчя влітку

  1. Ензимна пудра хоч і продається зазвичай у невеликих флакончиках, але витрачається дуже економно. Для одного застосування достатньо зовсім небагато засобу. З урахуванням того, що більшість пудр виробники рекомендують використовувати всього кілька разів на тиждень (хоча є продукти і на кожен день), вистачить її дійсно надовго.
  2. Цей універсальний засіб має натуральний склад і не потребує консервантів, які подовжують життя класичним рідким продуктам. Завдяки цьому підходить ензимна пудра для будь-якого типу шкіри, включно з чутливою, реактивною, сухою та проблемною.
  3. Консистенцію засобу можна регулювати самостійно, залежно від такого, який ефект ти хочеш отримати. Якщо потрібно зробити м’який пілінг — додай до пудри менше води. І навпаки — розбав продукт водою щедріше та отримаєш рідку ніжну пінку для вмивання.
  4. Ензимні засоби дуже зручно брати з собою. Вони не витечуть, не займуть багато місця в сумці, і під час перельотів не потрібно турбуватися про «норми рідини, що перевозиться» і вкладатися в нещасні 100 мл. З таким продуктом можна забути про «умивалки» в travel-форматі.
  5. Продукт можна використовувати цілий рік, оскільки ензимна пудра не підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету, як це роблять кислоти та інші літні «заборонки».

Рекомендовані товари:

Інструкція до застосування: як користуватися ензимною пудрою

Користуватися пудрою у своїй beauty-рутині просто. Досить насипати трохи продукту на долоню, додати кілька крапель теплої води, спінити та нанести отриману пінку на вологе обличчя. Масажуємо 1-2 хвилини й змиваємо.

Це така базова інструкція, яка властива роботі з більшістю ензимних пудр. Однак перед використанням краще ознайомитися з тим, що пише на баночці виробник. У деяких випадках пінку потрібно додатково витримати на обличчі ще 1-2 хвилини, як маску. Тоді ефект від неї буде кращим. Однак, що важливо, це стосується не всіх «ензимок», а тільки тих, де це зазначено в способі застосування.

Цікаво на тему: ТОП-21 найкращих гелів для вмивання

Що стосується частоти використання, тут все залежить від самої пудри. Деякі продукти використовуються кілька разів на тиждень, як ексфоліант, інші ж підходять для щоденного застосування, як пінка для вмивання. Звичайно ж, виробники про це пишуть і важливо цього дотримуватися. Адже якщо використовувати пудру для періодичного застосування щодня, можна нашкодити шкірі, а не зробити її кращою.

Важливо: Ензимна пудра не підходить для демакіяжу. Але вона може стати засобом для вмивання після нього.

До речі, ензимна пудра може бути застосована не тільки для обличчя, а й для тіла. Якщо ти стикаєшся з проблемою врослого волосся, вона допоможе тобі цього позбутися. Використовуй невелику кількість пудри перед депіляцією — вона делікатно відлущить тонкий шар шкіри, який перешкоджає нормальному зростанню волосини та призводить до ненависних горбків і подразнень.

А ти вже користувалася ензимною пудрою? Як вона тобі? Є свої улюбленці? Поділися з нами досвідом у коментарях.

 

Читайте також:

Останні

12 вправ для красивої постави

Ти можеш багато часу проводити у тренажерному залі, займатись вдома з фітнес-резинкою або гімнастичним м’ячем,… Докладніше

Травень 9, 2024

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024