Матча-латте (або правильніше маття-латте у японській транскрипції) без перебільшення можна назвати найгучнішим гастрономічним трендом,починаючи з 2018 року. Неодноразово оспіваний авторитетними дієтологами, цей напій вже має цілий сонм зіркових прихильників і регулярно з`являється на інстаграмних фуд-фото популярних блогерів. Усе завдяки чарівному інгредієнту матча-латте – японському порошковому чаю маття (він же матча, але ми називатимемо цей продукт так, як його називають на батьківщині).
Нині чай маття відомий як традиційний японський напій. Проте першопрохідцями у виготовленні порошкового чаю були китайці, які винайшли цей метод обробки чайного листя ще у VII столітті. І тільки шість століть потому маття потрапив до Японії. Японці вдосконалили виробничий процес, і зробили порошковий чай основою традиційної дзен-буддійської чайної церемонії.
На Заході цей напій став популярним відносно нещодавно. Щоправда не у форматі чайної церемонії, а у більш близькому західному споживачеві вигляді і у англомовній транскрипції, тобто у тому самому матча-латте.
Матча-латте – це напій, приготований з порошку матчі (матті) рожевого, блакитного та інших відтінків, завареного методом усутя (неміцне заварювання, на відміну від методу койтя – церемоніального міцного заварювання) і з додаванням молока. Його п’ють гарячим чи холодним. Молоко пом’якшує смак матті, прибирає характерну гірчинку і надає напою приємної оксамитової консистенції. Саме цей рецепт набув такої надзвичайної популярності у Сполучених Штатах і Європі. Калорійність матчі у вигляді порошку – 9 ккал на порцію 3 грами, а матчі з коров’ячим молоком 3,2% жирності – 34.7 ккал, на мигдальному молоці – 70 ккал. Це низькокалорійний продукт.
Шанувальники чаю рекомендують робити матчу на рослинному молоці: кокосовому, вівсяному, банановому молоці тощо. Все тому, що коров’яче, завдяки своєму яскраво вираженому смаку, може перебивати смак самого чаю.
Чай для маття вирощують, збирають і обробляють особливим чином. У виробництво йде тільки молоде верхнє листя. За два тижні до збору чайні кущі затіняють, ховаючи їх від прямого сонячного проміння. Завдяки цьому ріст чайного листа уповільнюється, в ньому накопичується хлорофіл і амінокислоти. Зібраний лист висушують, видаляють з нього стебла і прожилки і перетирають на порошок. Так отримують готовий до вживання продукт.
Маття п’ється разом із заваркою, яка збагачена вітамінами і мікроелементами, а також є джерелом клітковини. У розумній кількості його можна пити навіть під час вагітності. Таким чином ви отримуєте максимум можливої користі від напою, ніякої шкоди – ніщо не йде в утиль. Які ж корисні речовини входять до складу цього чаю і за що вони відповідають?
Антиоксидант катехин EGCG
Саме завдяки значному вмісту цієї речовини чай маття так цінується прихильниками здорового харчування. Катехін перешкоджає розвиткові онкологічних захворювань, розсіяного склерозу, а також покращує стан шкіри.
Амінокислота L-теанін
Дана амінокислота є природним нейромедіатором, який покращує настрій, підвищує рівень розумової і фізичної активності, покращує здатність концентруватися і ясно мислити.
Хлорофіл
Виводить з організму важкі метали. Сприяє збільшенню кількості еритроцитів у плазмі крові та покращує транспортування кисню до клітин.
Кофеїн
У 1999 році в «Американському Журналі Клінічного Харчування» були опубліковані результати досліджень, які підтвердили термогенні властивості чаю маття, його здатність окислювати жири і сприяти схудненню завдяки значному вмісту кофеїну. Випиваючи маття перед тренуванням ви спалите на 25% більше калорій.
Рослинні волокна
Маття містить багато легкозасвоюваної клітковини. Вона корисна тим, що допомагає очищати організм від шлаків, відновлює нормальну роботу шлунково-кишкового тракту і стабілізує рівень цукру у крові.
На matchati.com 100 г порошкового чаю для матчу-латте коштує 720 грн.
На teaonline.com.ua той же обсяг церемоніального чаю пропонують за 1050 грн.
Гурманам радимо відвідати інтернет-магазини teaplace.com.ua та chaism.com. Тут ви знайдете безліч різновидів матті, включаючи преміальні сорти.
Цікаво по темі: Три прості рецепти круасанів
Традиційне заварювання матті, як і усе традиційно японське, не обходиться без своєї атрибутики.
Щоб зробити усе за правилами, вам знадобляться:
Тяван — керамічна або порцелянова чаша для заварювання
Тясаку — мірна ложка з бамбуку, місткістю 1 грам
Ситечко — для просіювання матті
Тясен — вінчик з бамбуку для перемішування
Ці ж інструменти використовуються для приготування матча-латте в домашніх умовах.
Цікаво по темі: ТОП напоїв, що зігрівають
Інгредієнти:
Приготування:
Ви приготували традиційний чай маття методом усутя. Подальші етапи перетворять його на матча-латте.
Інгредієнти:
Приготування:
Цікаво по темі: Просто і смачно: рецепти ідеальних чизкейків
Інгредієнти:
Приготування:
Насолоджуйтесь!
Читайте також:
Сорочки та блузки – це базова річ гардероба, яка ідеально підходить для створення як офіційних… Докладніше
Іноді батьки навіть не помічають, як руйнують упевненість дитини простими фразами та нешкідливими, на перший… Докладніше
Соціальні мережі не перестають дивувати нас цікавими ідеями, які полегшують вирішення ряду побутових задач. У… Докладніше
Будь-яка дієта — це обмеження і чіткий контроль КБЖУ. Неможливо їсти все підряд, і при… Докладніше
Продовжуємо знайомство з топовими парфумерами сучасності. І тут, звісно ж, не можна обділити увагою одного… Докладніше
Іноді, під впливом певних вражень від пережитих ситуацій, ми можемо відчувати себе недостатньо впевненими, цікавими… Докладніше